Hopp til hovedinnhold

Spørsmål og svar

Her finner du ofte stilte spørsmål om EU-kontroll:

Når skal bilen min på EU-kontroll?

Biler med tillatt totalvekt under 3500 kilo:
Bilen skal kontrolleres senest 2 år etter forrige kontroll, eller 4 år etter førstegangsregistrering. Dato for førstegangsregistrering finner du i bilens vognkort.

Biler med tillatt totalvekt over 3500 kilo, samt taxier og ambulanser:
Tyngre kjøretøy skal på EU-kontroll senest 12 måneder etter førstegangsregistrering. Deretter er kontrollen årlig. Dette gjelder ikke for personbiler opptil 7,5 tonn.

Hvordan finner jeg ut hvilken måned bilen skal kontrolleres?

Bilen skal kontrolleres senest 2 år etter forrige kontroll, eller 4 år etter førstegangsregistrering. Dette gjelder personbiler opptil 7,5 tonn eller varebiler.

Hva hvis bilen min har en tillatt totalvekt over 3500 kilo?

Tyngre kjøretøy skal på EU-kontroll tidligst 12 måneder etter førstegangsregistrering. Deretter er kontrollen årlig. Dette gjelder ikke for personbiler opptil 7,5 tonn.

Hva kontrolleres på EU-kontrollen?

Kontrollens hovedformål er trafikksikkerhet og miljø.Lys, dekk, bremser og annet vesentlig for sikkerheten.
Avgasser, altså eksos og forurensing. Kravene til en gammel bil er annerledes enn for en ny bil.

Hva skjer hvis jeg kjører med en bil som ikke er godkjent?

Hvis bilen ikke er forevist og godkjent innen fristen, vil Statens vegvesen sende en melding om avskiltingsbegjæring. Da har bilen kjøreforbud.

Hvem varsler meg om EU-kontrollen?

Du får brev i fra Statens vegvesen. I tillegg finnes det varslingstjenester. NAF har en gratis varslingstjeneste sender deg SMS og e-post i god tid.

Kan jeg ta EU-kontroll før kontrollmåneden?

Ja, du kan kontrollere bilen når du vil, så lenge det er innenfor fristen. Skal du ha bilen på service i samme periode er det smart å ta dette samtidig med EU-kontrollen.

Man bør ikke vente for lenge med kontrollen, slik at man rekker å reparere bilen og få den godkjent før fristen går ut. Om ikke bilen blir godkjent har man inntil 2 måneder for å få den godkjent. Dette gjelder kun om det gjenstår mer enn 2 måneder før selve fristen.

Hva koster en EU-kontroll?

Myndighetene har bestemt at alle kjøretøyer skal kontrolleres jevnlig, men jobben er satt bort til godkjente verksteder og NAF teststasjoner. Kontrollorganene kan ta den prisen de vil.

Hva er forskjellen på periodisk kjøretøykontroll og EU-kontroll?

Det er ingen forskjell. Periodisk kjøretøykontroll (PKK) er den teknisk riktige betegnelsen. EU-kontroll er det dagligdagse begrepet som selv Statens vegvesen nå opererer med.

Kan jeg kontrollere bilen min i utlandet?

Nei. Årsaken er ifølge Statens vegvesen at man mangler oversikt over godkjente kontrollorganer og kontrollomfanget i utlandet.

Må jeg ha med både vinter- og sommerhjul til kontrollen?

Nei. Det holder med hjulsettet som sitter på bilen den aktuelle kontrollmåneden.

Er EU-kontroll viktig når jeg skal kjøpe bruktbil?

Det er viktig at bilen er EU-godkjent. Men kontrollen er ingen garanti for at bilen er et godt kjøp. Det eneste EU-kontrollen forteller er at kjøretøyet tilfredsstiller et minstekrav til trafikksikkerhet og miljø.

Vi tilbyr:

Se alle

EU-kontroll

Medlem 1190,-

Ikke-medlem 1390,-

Finn ledig tid

Etterkontroll (EU-kontroll)

Medlem 325,-

Ikke-medlem 415,-

Finn ledig tid