Allerede på vei til jobb, fikk bilberger Frode Kirkerud virkelig kjenne på at vinteren var kommet for alvor – og snøværet tok som vanlig tusener av nordmenn på senga. Strekningen fra avkjøringen fra Kløfta til Oslo, som vanligvis tar 20 minutter, tok nemlig tre timer!

Og selv om det ble en hektisk dag for mannen som i ti år har reddet utallige medlemmer i de merkeligste situasjoner på veien, var det ingen ting å si på humøret til Frode.

Din sak er vår sak!

Vi kjemper for at du skal kunne reise enklere, rimeligere og tryggere.

Få mer informasjon

Galskap

For selv om temaene er alvorlige, sitter latteren løst når han forteller oppgitt om de mange bilistene som ikke er riktig skodd for de krevende forholdene.

– Den vanligste feilen er prøve å legge ut på en kjøretur med vinterdekka bak i bilen. De «skal bare en tur til verksted som er veldig nærme for å få lagt om hjul». Det skulle de gjort for lenge siden, understreker Kirkerud.

Det stemmer godt med NAFs ferske undersøkelse. Den viser nemlig at så mange som 80.000 nordmenn kjører med sommerdekk på vinteren – noe bilbergeren mener er galskap.

Slik skifter du hjul selv

Husk å etterstramme

Han har også et godt tips til alle som har vært flinke og lagt om hjulene. Sjekk at de sitter godt.

– Etterstramming av hjulbolter har jeg vært på et par av i dag. Det er en fordel for dem som har lagt om alt å sjekke at boltene sitter godt på, sier han.

Det kalde været har også tæret på mangt et bilbatteri. Dermed har det blitt mange utrykninger til folk som ikke får start på bilen sin.

– Folk har kanskje en moderne bil og den har stått parkert i et par måneder, så skal de ut og kjøre, og kan ikke skjønne hvorfor de har flatt batteri, humrer Kirkerud.

1 Første vinterdag veihjelp kopi.jpg

Slik så det ut på veien inn til Oslo rundt lunsjtider mandag denne uka.

Gode råd er gratis

Han har en klar oppfordring til alle bilister:

– De som ikke har lagt om til vinterhjul ennå, de bør virkelig gjøre det nå! Det er en stor del av årsakene til problemene som er. Avpass farten etter føret og sørg for at du er ordentlig skodd. Da kommer du langt!

Les også: Menn skifter hjul selv – kvinner lar andre ta jobben