NAF avdeling Hamar ble tipset om den farlige skoleveien ved Østvang skole i Løten av bekymrede foreldre. 

Der må mange av de minste og mest sårbare barna gå i den svingete og til tider uoversiktlige og trafikkerte veien, uten så mye som en veiskulder å ty til.

Alle kjenner vi til farlige veistrekninger.

Slik jobber vi for tryggere veier!

 

Trafikkfarlig

NAFs Hamar og omegn-avdeling var ikke i tvil om at dette måtte tas tak i, og begynte straks planleggingen av en aksjonsdag for å sette fokus på problemet.

– Dette er absolutt en trafikkfarlig skolevei langs Østvangvegen. Under aksjonen har vi byttet ut barn med voksne som har gått langs veien, og dokumentert og rapportert til kommunen og fylkeskommunen. Målet var å definere en trafikkfarlig skolevei, sier seniorkonsulent i NAF, Stein Løkken, etter at aksjonen var gjennomført.

For når kommunen definerer skoleveien som trafikkfarlig, trer ordningen om offentlig skoleskyss inn. Dermed har NAF fått gjennom at barna kan komme trygt på skolen i påvente av en ordentlig gangvei.

403A3367.jpg

Foreldrene som gikk langs barnas skolevei, fikk kjenne på kroppen hvordan det var å måtte dele asfalten med biler langs den svingete og uoversiktelige Østvangvegen.

NAF spanderte skolebuss

Lokalavdelingen tok også på seg å sponse en egen buss til å frakte elevene trygt til skolen. Det falt i god jord hos de takknemlige elevene.

– Det er i hvert fall fint at det er gratis, for busskortet mitt er tomt, smiler en av elevene lurt. Hverken han eller klassekameratene er i tvil om at det er skummelt å gå langs veien.

­– Det er lite plass og mange biler. Det har vært noen som har holdt på å bli kjørt på. Det var der borte ved det gårdstunet, forteller en annen elev og peker i retningen der NAFs frivillige går.

403A3342.jpg

Det ble et bra oppmøte av frivillige foreldre da NAF arrangerte aksjonsdag på Østvang skole.

Et annet stort problem med levering av barn på morgenen, er at foreldre bruker busstoppen

for å levere barna. Dermed får ikke bussen kjørt inn, så elevene blir sluppet av

i grøfta på den andre siden.

– De må da krysse en fylkesvei uten overgang, forteller Løkken.

NAF om skoleveier

Retten til en trygg skolevei må gjelde uansett om barna går, sykler eller har skoleskyss.

Les mer!

Ønsker ny gangvei

En av de engasjerte foreldrene som ble med på aksjonen er Ingvild Storsveen Hver dag legger sønnen hennes Marcus ut på den farlige skoleveien med hjertet i halsen.

– Vi er i en situasjon hvor vi ikke ønsker å sende barna våre på veien. Spesielt på vinterstid, på grunn av smale veiskuldre, mye trafikk og høy fart. Lite lys er det også, forteller en bekymret Storsveen.

– Vårt ønske er at det skal komme gangvei, slår hun fast.

– NAF har gjort en kjempejobb

Gutten hennes forteller at han syntes det var veldig fint å kjøre bussen som NAF hadde spandert for en dag.

– Ja, det er jo klart en mulighet det og. Men det er ikke lenger enn at du kunne gått, sykla eller sparka, smiler Ingvild.

– Vi i foreldregruppa har vært i kontakt med både NAF og Statens Vegvesen for å få trykk på saken. Og har jo fått det! Så NAF har gjort en kjempejobb som har dratt i gang prosjektet. Og som støtter opp om oss i foreldregruppa.

Les også: Takker NAF-medlemmer for en tryggere skolevei