Tre budsjetter på samme strekning:

Om strekningen

Vi har valgt veien fra Kongsberg og oppover Numedalen, som bli kalt Middelalderdalen, for å illustrere hvordan du kan legge opp årets ferie med tre ulike budsjetter. Her reiser du gjennom interessant historie og vekslende natur. Alle de tre turforslagene starter i Oslo og går via Kongsberg til Veggli, med ulike variasjoner på overnatting, måltider og dagsplan. Forslagene er alle innom Norsk Bergverksmuseum, Rollag Bygdetun og på en dresintur med Veggli Dresin langs den nedlagte Numedalsbanen. 

vei.jpg

MIDDELALDERDALEN: En reise gjennom vakker natur med historie fra et Norge som utpreget bondesamfunn. 

Slik har vi regnet budsjettene

Vi har satt opp tre budsjetter for en familie med to voksne og to barn under 10 år. Det er kun tatt med drivstoffkostnader og kostnader du merker der og da. Verdiforringelse og forsikringskostnader per km er ikke med. 

I budsjettet som er laget for camping har vi hentet gjennomsnittlig matkostnader fra SIFO. Vi avrundet oppover til nærmeste hundre kroner, da man gjerne er litt mer romslig i ferier enn vanlig. På måltidene som spises på restaurant, har vi regnet med fire hovedretter, to brus og to enheter.

Rabatter du har som NAF-medlem på Nordic Choice Hotels, Holman Camping og Cirkle K er ikke regnet med.

To netter på camping

Budsjett

 

Parkering

0

Bompenger

100

Drivstoff

274

Overnatting

320

Mat (300) pr dag- 120 for middag dag 2

1349

Severdigheter/opplevelser

1740

Totalt

3783

Dag 1:

 Å kjøre fra Oslo til Kongsberg tar litt over en time. For å rekke alle stoppene denne dagen foreslår vi tidlig avreise. 

Sett kursen mot Norsk Bergvergmuseum i Kongsberg og bli kjent med Sølvverkets Samlinger, Norsk Bergindustri, Den Kongelige Mynts Museum og en industrihistorisk utstilling med utgangspunkt i Kongsberg Våpenfabrikk. Her er det vanlig å bruke opp til to timer. Dagens lunsj er niste hjemmefra og kan nytes på en koselig benk på museet, eller ved fossen i Kongsberg, før turen går videre rundt kl 13:00. 

image003_.jpg

I KONGSBERG: Bli kjent med et stykke norsk industrihistorie på Norsk Bergverkmuseum. 

Videre skal dere til en omvisning kl 14:00 på Rollag Bygdetun, som i sommer er åpent fra 28. Juni - ca 9. august. Tunet består av 14 bygninger rundt et vidt tun som er et typisk eksempel av byggeskikken i denne delen av dalen. Etter omvisningen blir det en handletur på Joker Rollag, for innkjøp av det som trengs til kveldens middag på campingen, og frokost, niste og turprovianter til følgende dag. 

Kjør til Holman Camping, sjekk inn og sett opp telt for kr 160,- per natt. Er du NAF-medlem får du 10% rabatt. Si ifra på forhånd og vis medlemskort for å oppnå rabatten. 

På campingen kan dere lage middag på kjøkkenet, fiske i Numedalslågen og slappe av resten av kvelden. I budsjettet er det regnet med fiskekortet ukekort til Norefjorden og Kravikfjorden for 100kr, slik at dere også kan prøve fiskelykken på Dresinturen neste dag, og resten av oppholdet på campingen.

Sykle_togskinner2.jpg

SKINNELANGS: Hos Veggli Dresin kan du teste dresinsykling langs den nedlagte Numedalsbanen. 

Dag 2:

I dag skal dere sykle dresin fra Veggli langs den 32 km lange nedlagte Numedalsbanen til endestasjonen på Rødberg. Denne unike turen tar deg gjennom dalsidene, langs Norefjorden hvor du kan prøve fiskelykken og inn i rå og mørke tunneler du må ha lykt for å sykle gjennom. 

Spis frokost og pakk med god niste og proviant. Kjør til Veggli Dresin fra Holman Camping. Der kan dere leie to dresiner til 600 kr per stykke for hele dagen mellom kl. 09:00 - 21:00. Dere kan snu når som helst, men hele turen tar ca. 8 timer og er ikke spesielt fysisk krevende. Etter turen blir det en bedre middag på Veggli Vertshus. Når dere er ferdig der kjører dere tilbake til camp for å slappe av og eventuelt se om det er noe fisk å få. 

Dag 3:

Siste dag blir det en 2-3 timers gåtur opp og ned til Langseterfjell med utsikt over Rollags Østfjell, før snuta vender hjem igjen til Oslo.

Pakk sammen telt, spis frokost og ta med dere niste og provianter til turen. Kjør fra campingen til bomveg forbi Rollaug bygdemuseum og inn til Rollagstjern. Parker der og nyt den hyggelige fotturen opp til Langseterfjell.

Det er tre km til toppen fra Tråenvann (Tråen Tjønn) og 190 m stigning. Fra varden på Langseterfjell har du flott utsikt utover Minneskleivnuten og Sæteråsen i sør og Geiteskallens typiske profil i Sørvest. Nisten kan dere enten nyte der oppe, eller når dere kommer ned igjen ved et av vannene dere går forbi, før dere reiser tilbake til Oslo.

Skog_elv.jpg

SKITT FISKE: Prøv fikselykken og bli kjent med historiene langs lågen.

To netter på hotell

Budsjett  

 

Parkering

185

Bompenger

100

Drivstoff

270

Overnatting

3152

Mat

2570

Severdigheter/opplevelser

1270

Totalt

7547

Dag 1:

Pakk bilen, ta med niste og provianter hjemmefra og sett kursen mot Quality Grand Hotel Kongsberg. Book rom her på forhånd for NAF-rabatt på 10%. Parker bilen på hotellet og sjekk inn på rommet. Når dere er klare kan dere tusle bort til Norsk Bergverkmuseum og nyte utstillingene der, som tar ca to timer.

Dagens lunsj er niste hjemmefra, som kan nytes på en koselig benk på museet, eller ved fossen i Kongsberg. Etter lunsj henter dere bilen, kjører til Kongsberg Skisenter og parkerer der for å gå en fottur i flott landskap opp til Korset. Turen tar ca. 3 timer opp og ned. Etter turen har dere godt med tid til å slappe av før middag. 

Kveldens middag blir på Cafe PI, som hører til hotellet. Etter middag, kan dere ta en kveldspromenade i Kongsberg sentrum, før dere drar tilbake på rommet for natten. I budsjettet har vi lagt inn litt kveldsmat/snacks til barna før de legger seg.

image008_.jpg

PÅ OMVISNING: Møt historien, dagliglivet og den karakteristiske bygdekulturen i Numedalen på Rollag Bygdetun. 

Dag 2:

For å få tid til alt på programmet i dag, anbefaler vi å komme i gang tidlig. Frokost er inkludert i overnattingen, så nyt en god frokost sammen før utsjekk. 

Reisen går så videre til Flesberg Stavkirke, som ble oppført i 1150. Her kan dere gå rundt og titte i ca. 20 minutter, før dere kjører til en omvisning på Rollag Bygdetun. Etter omvisningen kan dere ta snacks på kafeen. I budsjettet er det fire vafler, to kaffe og en mineralvann til barna på deling. 

Fra Rollag Bygdetun drar turen videre til Veggli Vertshus, hvor dere sjekker inn for natten. Etter å ha kommet litt på plass, sett togene og området rundt, skal dere på en halvdags dresintur fra kl. 14. Ta med lunsjkurv fra Vertshuset, som kan nytes når dere har kommet til Kravikfjorden, som er et gammelt stoppested langs Numedalsbanen. 

Etter dresinturen har dere god tid til å slappe av før middag på vertshuset.

Dag 3:

Siste dag blir det en 2-3 timers gåtur opp og ned til Langseterfjell med utsikt over Rollags Østfjell, før snuta vender hjem igjen til Oslo.

En natt på hotell

Samme turforslag som “To netter på hotell”, men avsluttes etter dag to, ved å kjøre hjem etter middag på Veggli Vertshus.

Budsjett 

 

Parkering

185

Bompenger

60

Drivstoff

260

Overnatting

1852

Mat

2370

Severdigheter/opplevelser

1270

Totalt

5997

Flere måter å spare penger på

Det som drar mest på lommeboka er selvsagt overnatting og spising ute. 

Er du litt kreativ er det flere steder du kan spare penger. På camping-budsjettet, kan du kutte ned totalkostnaden til 2943 kr, ved å droppe middag på vertshuset og kjøre halv dag med dresin isteden. 

Prøv også å ringe til overnattingsstedene du skal til på forhånd for å forhandle prisen. For en liten familie er det mange alternativer som ikke er så lett å organisere på nettet, som for eksempel rom med ekstra oppredde senger, spesielt på mindre hoteller. Som NAF-medlem har du også tilgang til gode rabatter i hele landet, så sjekk hvilke fordeler du har her før du reiser.