Dette bør du huske på:

  • Kontroller at alle lysene virker 
  • Sjekk mønsterdybde og alder på dekkene
  • Sjekk og eventuelt skift vindusviskerne
  • Vask bilen jevnlig
  • Vask frontruten på innsiden
  • Støvsug og rydd innvendig
  • Sjekk og vedlikeholdslade batteriet
  • Sjekk frostvæsken
  • Kontroller og eventuelt skifte motorolje

Dekk

Minimumskravet for dekkmønster på vinterdekk er 3 millimeter (NAF anbefaler minimum 4 mm). For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut – med god mønsterdybde. Men gummien aldres og blir hard. Dette medfører dårlige egenskaper.

Vi minner om at korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder sikkerhet, miljø og økonomi. Husk at dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde!

Se video og les mer om dekktrykk her

Vindusviskere

Når vindusviskerne er slitte, vil de ikke fungere ordentlig og klarer ikke å fjerne vann ordentlig fra ruten. Du kan prøve å rengjøre gummien på viskerne, men fungerer det ikke bør de byttes. Er den slitt, så bytt viskere. De bør uansett byttes en til to ganger per år.

Frontrute

Ren og klar frontrute handler om trafikksikkerhet. Ikke glem å vaske innsiden av frontruten. Frontruten er også en slitasjedel på bilen. Det må nødvendigvis ikke være steinsprutskade som er årsaken til å skifte, men slitasje generelt er også en årsak. Slitt frontrute kan gi en optisk feilvurdering opp til 10 meter (ref Pfeifferlab).

Vask og polering

Det er viktig å gi bilen en skikkelig vask – både innvendig og utvendig. Husk dessuten å polere bilen! Det beskytter nemlig mot salt og annen forurensing og gjør bilen enklere å holde ren. Vask av frontrute innvendig er meget viktig.

Les mer om vintervask her

COLOURBOX7654611-800px.jpg

Husk at også lyktene må være rene for god sikt i vintermørket.

Kontroller og skift motorolje

Sjekk serviceintervallet om det er på tide å skifte oljen. Gammel olje gjør bilen både mer tungstartet og kan skade motoren. Ikke glem å peile oljen jevnlig så du er sikker på at motoren har nok olje.

Batteriet – bilens hjerte – skaper oftest startproblemer

De fleste batterier varer i circa 5-7 år, avhengig av bilens bruksmønster og vedlikehold av batteriet. Lad gjerne batteriet 1-2 ganger i året dersom du har muligheter til det.

Du kan få sjekket batteriets tillstand og lading på ditt nærmeste NAF Senter.

Frostvæske er viktig

Hvor mange minusgrader tåler kjølevannet? Dette kan måles på et øyeblikk på et NAF Senter, bensinstasjon eller bilverksted. For lav innblanding av frostvæske kan få katastrofale følger. At radiatoren fryser og sprekker, er nesten en bagatell i forhold til om selve motorblokken skulle sprekke. Frostvæske har tilsettingsstoffer som i tillegg virker smørende og korrosjonshemmende. Korrekt blandingsforhold står alltid i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken.

Kupefilter

Mange bileiere vet ikke, eller glemmer at de har et friskluftfilter (pollen- eller kupefilter). Dette filteret bør skiftes minst en gang i året, avhengig av hvilke kjøreforhold bilen går i. Ved tett pollenfilter vil det bli mindre luftmengde inn i bilkupeen som gir dårlig effekt i varmeapparatet, og kan skape kondens innvendig i bilen. Sjekk instruksjonsboka hvor filteret sitter og anbefalt driftstid.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon