Det ble tidlig klart at Nord-Norge ville få et storinnrykk av norske turister på bilferie – mange la ut på langtur i flott norsk natur for første gang. Med det økte trykket på veiene i Norge, har det aldri vært en bedre tid å melde seg inn i NAF!

Dermed ble det også hektiske tider for NAFs bilbergere på flere av landets vakreste kyststrekninger.

– Dette har vært tidenes travleste sommer. Vi har jobbet nærmest døgnet rundt, sier Ole Johan Olsen. Han jobber som bilberger for NAF på idylliske Lofoten, og forteller at han aldri har sett maken til trafikk.

Les også: Slik planlegger du norgesferien

Sakte på veien

– Det er helt klart mer biler på veiene her i Lofoten i år. Det er mest nordmenn, men også masse dansker og finner. Vanligvis skulle det vært mange tyskere og italienere. Men nå er det altså mest nordmenn her, legger den erfarne bilbergeren fra Leknes til.

– Jeg har aldri sett campingplassene så fulle. Det går sakte på veien.

Mange glade medlemmer

Dermed er det også flere som kan prise seg lykkelige for at de meldte seg inn i NAF før de la ut på tur – og sikret seg gratis veihjelp hele fire ganger i året, i tillegg til juridisk eller bilteknisk rådgivning om uhellet skulle være ute.

Noe rekordmange har opplevd hittil i sommer. Selv om det har vært hektisk, understreker bilbergeren fra Lofoten at det er en stor glede i hverdagen å rykke ut til takknemlige medlemmer i nød.

– Vi har hatt en veldig fin sommer, og jeg har truffet på så veldig mange flotte folk langs veien. De blir jo så glade når jeg kommer, og man prøver jo å hjelpe så godt man kan, smiler Ole Johan.

IMG_3692 kopi.jpg

TRAVEL MANN: Ole Johan Olsen forteller om en svært hektisk sommer, og kan aldri huske å ha reddet så mange NAF-medlemmer før – og sommeren er ikke en gang over ... 

Fikk gave av takknemlig medlem

Han forteller at han nettopp hjalp en polsk, ung dame som bodde i Oslo som hadde klart å låse seg ute av leiebilen sin.

– Hun ble så glad da jeg fikk opp døra at hun ga meg en flaske vodka, stråler Ole Johan.

Din sak er vår sak!

Vi kjemper for at du skal kunne reise enklere, rimeligere og tryggere.

Få mer informasjon

Dette gjør du om du får motorstopp

Skulle du oppleve å få motorstopp på ferieturen, gjelder det å holde hodet kaldt og tenke på sikkerheten til deg og dine.

– Få bilen ut på veiskulderen, ta på refleksvesten og sett ut varseltrekanten, rådgir NAFs seniorkommunikasjonsrådgiver Nils Sødal.

– Alle må ut av bilen. Da er det lurt å bruke dørene som vender ut mot veikanten. Det er også smart å få alle over autovernet om det er mulig. Dette er særlig viktig på motorveiene der hastigheten er høy, fortsetter han.

nilssverksted.jpg

GODE RÅD: Nils Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Her røper han hva som har vært de vanligste grunnene til at medlemmer har ringt etter veihjelp i sommer. 

Dette er topp fem-lista over bilberginger om sommeren

  • Motorstopp
  • Startvansker (her inngår det flere årsaker. Kan også være noen flate batterier som er registrert på denne)
  • Flatt batteri
  • Punktering
  • Innelåst, mistet eller knukket nøkkel

Flatt batteri

Det er kjedelig å oppleve starttrøbbel på grunn av flatt batteri. Opplever du dette på ferieturen, får bilbergeren deg i de fleste tilfeller i gang igjen.

– En startboost lader ikke opp batteriet i bilen din igjen. Om det er mulig, vil en vedlikeholdslading føre til at du ikke opplever mer batteritrøbbel på resten av ferieturen, sier Nils Sødal.

– Da kan du også få ladet dine egne batterier, fortsetter han.

Nøkkeltrøbbel

Særlig én bergingsårsak er særegen for sommerferiemånedene enn ellers i året. Det er de som enten har låst inne eller mistet bilnøkkelen. Dette var inne på topp fem av bergingsårsaker i fjor sommer.

– Folk er nok litt sløvere i sommervarmen og da er det fort gjort å låse inn nøkkelen i bilen, mener Sødal.

– Har dere husket å ta med reservenøkkelen, løser dette seg selv og man slipper den litt pinlige bilbergingen, avslutter han.

Og husk at om du har medlemskap med veihjelp, har du også nøkkelforsikring inkludert i medlemskapet ditt. Det kan spare deg for flere tusen kroner!