NAF er mer enn bilbergere og advokathjelp. Visste du at 100 kroner av din medlemskontingent går til frivillig arbeid med blant annet trafikksikkerhet for barn over hele landet?

Et eksempel er barna på Solvang skole på Hamar, som har fått god hjelp til å løse en trafikkfarlig situasjon for sine elever. Der har de lenge jobbet får å få en tryggere og mer oversiktlig sone for å parkere og levere barn med bil.

– Etter å ha jobbet med denne saken i flere år, begynte jeg nesten å lure på om det var noe vits. Så dukket plutselig NAF opp. Da begynte ting å skje. Endelig var det noen som tok tak i noe, smiler Line Shonhowd, som er rektor på Solvang skole.

Alle kjenner vi til farlige veistrekninger.

Slik jobber vi for tryggere veier!

 

Takknemlig

Etter aksjonen har kommunen gått med på å åpne en alternativ inngang til skolen, så barna slipper å krysse parkeringsplassen. Rektoren er ikke i tvil om at NAFs innsats har gjort en forskjell, og er takknemlig for hjelpen.

– De fikk i gang ting ganske raskt og fikk med seg foreldre på aksjonen. Jeg opplevde at NAF var veldig på, og at de tok denne saken på alvor. Det var veldig godt når vi har jobbet med denne saken så lenge uten å bli møtt i det hele tatt i så mange år, smiler Shonhowd.

NAF frivillig Hamar.jpg

Rektor ved Solvang skole, Line Shonhowd.

Hun opplever at både lokalavdelingen på Hamar og NAFs hovedkontor i Oslo engasjerte seg sterkt, og er fornøyd med at det ble arrangert en aksjonsdag i regi av NAF.

Fornøyde foreldre

Da stilte frivillige NAF-medlemmer og foreldre seg opp med store skilt, og informerte om hvor bilene skulle kjøre og hvor det var trygt å levere barna.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra foreldrene. Dette har vært en FAU-sak i så mange år, og det er godt å se at det nytter og at man ikke skal gi opp. Foreldrene som var med på aksjonsdagen ga tilbakemeldinger om at de synes det var bra at det endelig skjedde noe, sier rektoren om aksjonen, som også ble dekket av lokalavisen Hamar Arbeiderblad.

Hannemedskilt.jpg

Hanne Skauby er sterkt engasjert i prosjektet med tryggere drop-sone, og tok turen fra NAF-huset i Oslo for å delta på arbeidet på Solvang skole.

Glade for å bli hørt

Det var elever i 7. klasse på skolen som tok initiativ til å kontakte NAF. De er også glade for endelig å bli hørt, og er ikke i tvil om at noe måtte gjøres.

– Det er så mange som parkerer her i all hast, så det er helt kaos der på morgenen, forteller Christian (12) oppgitt.

NAF om skoleveier

Retten til en trygg skolevei må gjelde uansett om barna går, sykler eller har skoleskyss.

Les mer!

Han er sammen med resten av klassekameratene blant initiativtagerne for prosjektet i samarbeid med NAF.

– Før parkerte alle med snuten inn, så da de skulle kjøre ut igjen, så de ikke de minste barna som gikk bak bilen. Nå er det blitt mye bedre – nå parkerer de fleste med snuten på bilen ut, så de ser barna, forteller Ole-Johannes (12), som går i 7. klasse på Solvang skole.

Mamma ble påkjørt

Og det er ingen tvil om at trafikksikkerheten er noe 12-åringene har bekymret seg for i de syv årene de har gått på Solvang skole. For ett år siden holdt det på å gå ordentlig galt.

– Vi har sett mange nestenulykker. Og i fjor vinter var det en mamma som ble påkjørt, forteller klassevenninnen Thea (12) .

NAF frivillig Hamar4.jpg

Thea, Ole Johannes og Christian er blant initiativtagerne til samarbeidet med NAF.

Engasjert ungdom

Heldigvis gikk det bra med den som ble påkjørt. Men episoden ble en vond påminner om at sikkerheten til de minste slett ikke var god nok.

– Mange av elevene her har småsøsken, og jeg tror foreldrene deres er interessert i å være med å hjelpe til med NAFs arbeid, sier Adelia (12).

– Jeg tror de har lært at det lønner seg å engasjere seg, og ikke bare klage, men tenke på hva kan vi selv faktisk gjøre! De er en engasjert gjeng fra før av, så de var enkelt med på det, sier klasseforstander Hanne Rindal til NAF.

Opptatt av trafikksikkerhet for de yngste

En annen som lar seg engasjere av barns trygghet, er leder på NAFs lokalavdeling på Hamar, Jan-Tore Stensbøl. Han er blant NAFs over 2000 frivillige, og er klar i sin sak på hvorfor akkurat han velger å bruke tiden sin på dette arbeidet.

– Jeg er opptatt av at unger og ungdom skal ferdes trygt i trafikken. Det er det som engasjerer meg til å være med her i NAF. Jeg har små barn selv som går på barneskolen, det gjør at jeg brenner for dette og har lyst til hjelpe Solvang skole å få en trygg skolevei, sier Jan-Tore.

NAF frivillig Hamar2.jpg

Ildsjelen Jan-Tore Stensbøl er leder i NAFs lokalavdeling på Hamar.

Han er fornøyd med aksjonsdagen som ble arrangert, og gleder seg til å følge opp arbeidet.

– Vi hadde masse folk ute med plakater som viste hvor og hvordan foreldre skulle slippe av ungene sine. Vi fikk masse tilbakemeldinger fra foreldre som hadde sett behovet for trygge drop-soner, som hadde påpekt at det var direkte farlig for barna deres og var redd for at de skulle bli påkjørt, forteller han.

Takker NAF

Og det er slett ikke bare foreldre som er takknemlige for innsatsen.

– Jeg synes det er bra at NAF engasjerer seg for å hjelpe til med å gjøre skoleveien tryggere for barna her, forteller 12 år gamle Sigve til NAF.

Les også: Dette gjorde NAF i Løten