Når radarparet Øystein Bache (58) og Rune Gokstad (60) setter i gang med årets «Påskenøtter», begynner de like godt med første episode på NAFs øvingsbane på Hønefoss. For dem er det nemlig viktig at folk ikke bare får seg en god latter, men også at de får en trygg start på høytiden når de legger ut på veien til påskefjellet.

– Vi har jo kjørt mye rundt både i Norge og i verden, og er veldig opptatt av trafikksikkerhet, forteller Øystein til NAF.

– Særlig nå i forbindelse med stor påskeutfart. Da er det viktig å fokusere på en del småting. Det er alltid mange ulykker i påsken.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Aha-opplevelser

Både han og kompisen Rune, som han har jobbet tett sammen med siden de møttes under jusstudiene, fikk seg flere aha-opplevelser på øvelsesbanen. Ikke minst  på «bråstoppen», kræsjstolsimulatoren der Rune fikk kjenne på hvordan kroppen reagerer under en kollisjon.

– Vi oppdager jo her at det er to ting som er viktig, dette med bremselengde og riktig bruk av bilbelte. Der ble jeg overrasket, over hvor viktig det er å feste bilbeltet riktig, innrømmer Bache.

– Ja, jeg ble rett og slett skremt, jeg, legger Rune til.

– Tre ting jeg skal bli bedre på

NAFs fagsjef Morten Fransrud demonstrerte hvor lett han kunne dra Gokstad ut av setet når beltet var satt feil på over jakka, og ikke over hoftene. Det ble en vekker for de to blide NRK-profilene.

– Man sitter jo ofte litt bakoverlent og slapper av når man er på biltur, men man bør rett og slett sikre seg litt bedre. Det er tre ting jeg skal bli bedre på: riktig bruk av bilbelte, sikring av last og å tenke bremselengde, sier Øystein.

– Jeg har egentlig bare et forbedringspotensiale, og det er riktig bruk av bilbelte. Jeg kjører så sakte og sikrer så godt, at det irriterer mine medpassasjerer, smiler Rune.

paskenotter_pakke_bil.jpg

Øystein filmet mens Rune fikk en innføring i hvordan pakke bilen riktig av fagsjef i NAF, Morten Fransrud.

Fikk dere noen andre aha-opplevelser?

– Jeg hadde en borti svingen her, sier Rune og peker bort på banen.

– Jeg kjørte ikke veldig fort, bare 40 kilometer i timen, og med firehjulstrekk attpåtil. Men det gikk rett frem på glatta, det. Så det var en vekker. Men det er veldig deilig når det skjer under kontrollerte former sånn som her, for den eneste som var engstelig, var vel eieren av bilen, smiler Rune og kikker lurt bort på makkeren sin.

– Øystein så vel for seg at han måtte ha en ny front, men det fikk han altså ikke. Det er ikke alt firehjulstrekken hjelper til med, konkluderer Gokstad.

Pakketricks

Gutta fikk også en grundig leksjon av NAFs fagsjef i hvordan man sikrer både bagasje og skiutstyr før påsketuren.

– Mange pakker nok riktig. Men det er noe også mange som tenker at «uff, nei, jeg legger bare den siste på toppen.» Det vil vi signalisere det til folk, at det er viktig å feste og sikre alt, understreker Rune, før makkeren legger til:.

– En ting som jeg kom på, det er at mange pakker sikker greit når de kjører hjemmefra, men så stopper de kanskje halvveis til hytta og handler mat. Og den setter du øverst og usikret, ikke sant – «nei den setter vi foran her, vi er jo snart framme». Der har du noen halvannen litere med cola, noen liter melk og hermetikkbokser, ikke sant. Det er farlig, vettu!

En god dag på jobb

NAFs fagsjef syntes det var fint at «Påskenøtter»-gutta valgte nettopp øvingsbanen til NAF som bakteppe for første episode av den populære og tradisjonsrike quiz-serien.

– Det var en veldig god dag på jobb når jeg fikk møte så trivelig og engasjerte typer, smiler fagsjef i NAF, Morten Fransrud.

– Det kom jo tydelig fram at det syntes det var lærerikt og nyttig å være på en øvingsbane. Det kunne sikkert flere ha glede og nytte av, sier Morten.

– Og så har jeg alltid hatt lyst til å finne ut hvordan bilen min reagerer på en glattkjøringsbane. Så jeg har vært på vei hit mange ganger, og nå fikk jeg endelig prøvd, stråler Øystein.

Les også: Kjemper for rettferdighet med NAF i ryggen

Medlemskap for flere i familien?

Det gis halv pris for person nummer 2 i samme husstand! 

Priser for flere personer:
2 personer 1830,-
3 personer 2460,-
4 personer 2950,-
5 personer 3250,-

Hvert hustandsmedlem får et eget medlemskort med tilgang til veihjelp, juridisk hjelp og alle øvrige fordeler.