Terje Risberg har gjort stor suksess gjennom sine mange år som billedkunstner med landskaper som tema. Nå er billedkunstneren aktuell med utstillingen «Automemento». Den imponerende samlingen med trykk har tatt ham hele syv år å sette sammen.

403A2396.jpg

Risberg med et av sine mange verk.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Tidkrevende

Der tar han for seg gamle bilvrak han har funnet i naturen verden over, som han har fotografert og satt sitt kunstneriske preg på, før han har presset dem gjennom en gammeldags kobbertrykkpresse for egne muskler, i en manuell og tidkrevende prosess. Tre trykkplater farges omhyggelig for hånd og trykkes hver for seg på lerretet under flere tonns press.

– Når det ferdige trykket kommer ut av pressa, så løfter jeg det opp og ser på det. Da sier trykket til meg: «Der er du! Deg har jeg venta lenge på». Men egentlig er det jo omvendt. Det er jeg som har venta på trykket, smiler Risberg når han tar imot NAF i sitt hjem på Nesodden utenfor Oslo, der han også har sitt atelier.

403A2267.jpg

NAF besøkte kunstneren i hans atelier på Nesodden. I forgrunnen er hans trofaste kobbertrykkpresse.

Celebert besøk

I den ombygde stålcontaineren vegg-i-vegg med huset, har kunstneren skapt sitt kreative rom. Der har han tilbragt store deler av de siste syv årene for å gjøre klar verkene til utstillingen, som ble åpnet av selveste Åse Kleveland på Kunstverket Galleri i Oslo 25. mai – og som åpner torsdag 19. september i Trondheim.

– Utstillingen formidler tema som nostalgi og estetikk, modernisme, fremskritt og vår tolkning av tid og identitet knyttet til bilen som fenomen, sier utstillingsanvarlig Merete Hovdenak til NAF.

automementoxxviii_terjerisberg_cmyk_presse.jpg

Friheten på den åpnelandeveien

Som mange av NAFs medlemmer, er kunstneren opptatt av biler – og mulighetene disse har gitt flere generasjoner mennesker. For Terje handler bilen først og fremst om en ting: Frihet ...

– Bilen var jo symbolet på frihet. Symbolet på at den gamle tiden er slutt, sier Risberg.

– Jeg husker jeg tok lappen da jeg var 18 år og tre måneder gammel. Kort etterpå kjøpte jeg en Morris Mini. En rød en. Bare den følelsen av å sette seg bak rattet, og si «hvor skal vi hen? Nei, det vet vi ikke. Vi kan kjøre rett fram, og ser vi noe fint, så kan vi ta til venstre. Ser vi noe stygt, så kan vi ta til høyre. Vi skal ingen steder. Vi er fri.» Skjønner du? Vi er fri! For en fantastisk følelse ...

403A2329.jpg

Hver trykkplate fargelegges omhyggelig for hånd.

Beskjed fra en tid som har vært

Kunstneren er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid med naturtemaer. Og det var nettopp på reisefot verden over, på jakt etter flotte landskaper, at han fikk ideen til denne samlingen med verker som han har kalt «Automementum».

– På disse reisene har jeg jo snubla over mye søppel. Og av og til har jeg snubla over en bil. Hvorfor står den der? Hvilken historie har den? Hvorfor har de lagt den igjen her? Ja, det er klart den er jo loppa for alt av verdi. Men den ligger nå her igjen som et slags skall eller som en beskjed fra en tid som har vært. Så har den en gang var noe som noen var veldig glad i, avhengig av og elsket, eller hadde brukt mye penger på, forteller Terje.

– Så har den gått gjennom sin livshistorie og havnet akkurat her og nå, hvor jeg kommer gående forbi. Da tror jeg denne ideen min modnet.

automementoxxii_terjerisberg_cmyk_presse.jpg

En velsignelse

Han er også opptatt av muligheten bilen ga mennesker og måten den forandret hele måten vi tenker om livet og verden på.

– Bilen har vært en velsignelse, og den har også vært en dypt forbundet med moderniteten. At den har vært løftet om en lys og fin framtid, sier han og fortsetter: 

– Folk som levde før oss som kunne ha bil, kunne de ta toget, eller hest og kjerre. Og hvem var det som hadde råd til det? Jo, det var folk med penger. Og hvis du ikke hadde penger, så måtte du gå.  Så bilen har forandret menneskenes måte å være i verden på så dypt at jeg tror ikke vi er klare over det. Den ga oss mulighet til å suse gjennom landskapet i 100 kilometer i timen. Så landskapet barer farer forbi, forteller kunstneren med drømmende blikk.

Terje og boka kopi.jpg

Verkene kan også nytes i bokform, i boka "Automemento".