Elbilsalget øker og hittil i år utgjør elbiler halvparten av nye biler som kjøpes. Likevel viser en ny og landsrepresentativ undersøkelse InFact har gjort på oppdrag fra NAF, at det ikke er flere som oppgir at de vil velge elbil neste gang de kjøper bil i forhold til samme periode i fjor. Snarere tvert imot.

29 prosent oppgir at de ikke skal ha elbil. Det er omtrent som i fjor, men bak disse tallene viser det seg at den andelen som er aller mest negative til å skaffe seg elbil har økt fra 12 prosent i 2019 til 22 prosent i 2020.

Kan slite med å nå skeptikerne

NAF mener at dette kan bli en utfordring for myndighetene, som har vedtatt et mål om at alle nye biler skal være nullutslippsbiler i 2025. Man kan rett og slett slite med å nå de siste bilkjøperne.

Elbilpodden: Hva gjør Korona med bilbransjen?

Undersøkelsen viser at rundt en tredel er likegyldige eller i tvil om elbil. NAF mener myndighetene nå må gjøre to ting om de ønsker å få flere til å velge elektrisk:

  • Man må ikke kutte i avgiftsfordelene for elbiler for tidlig. Elbiler har verken moms eller engangsavgift. Mange av de som skaffet seg elbil først er de med god råd. 25 prosent moms på elbil vil gjøre at de som vurderer elbil nå vil få en ekstraregning som andre ikke har fått.
  • I tillegg må man få opp en ladeinfrastruktur som står i sammenheng med bilparken. Elbilparken vokser raskere enn det ladeinfrastrukturen gjør, både i antall ladere og i hvor kraftige de er. Mange av de nye bilene kan lade på høy effekt. Mange opplever ladekø og ladere som ikke virker. Derfor trengs det både flere og kraftigere hurtigladere.

Les også: Skikk og bruk på ladestasjoner

Flere destinasjonsladere

En snarvei til effektiv lading kan være at Norge får flere destinasjonsladere. Dette er ladere som står klar når du kommer til en butikk, gatekjøkken, hotell eller campingplass. Dermed kan man i enda større grad lade når man stopper, og ikke stoppe for å lade.

NAF har derfor bedt myndighetene om å utvide den lovede støtteordning for ladere i borettslag og parkeringsanlegg til å også inkludere destinasjonsladere.

Les også: Dette må myndighetene gjøre for å få flere ladere

Medlemsfordeler for deg som har elbil

Som elbilist har du også NAF-teamet i ryggen.

Se alle fordeler