Mange kvier seg for å legge ut på langtur med elbil. Nevner du bilferie til elbileiere, dukker nyordet rekkeviddeangst fort opp. 

Det bygges stadig ut flere hurtigladestasjoner langs veiene her i landet, og målet er at du skal få en lademulighet hver femte mil på norske hovedveier.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

De fleste ladestasjonene har ladeplugger for alle standarder, så uansett om elbilen din har en CHAdeMO, Combo/CCS eller vanlig type 2 plugg, er det mulig å fylle “drivstoff” langs veien. I tillegg finnes det en rekke lademuligheter på kommunale ladepunkter og for eksempel på hoteller og mange kjøpesentre.

På kommunale ladepunkter, som ofte er merket med kommunevåpenet, gjelder ulike regler fra kommune til kommune. Mens noen kommuner legger til rette for at elbiler skal kunne lades gratis, tar andre kommuner seg betalt for strømmen du bruker. Det lønner seg derfor å lese deg opp på gjeldende regler i kommunen du besøker, enten på selve ladepunktet eller på kommunens nettsider.

Apper gir deg oversikten

De største leverandørene av ladestasjoner i Norge, som Fortum og Grønn Kontakt har utviklet egne apper som gir deg en god oversikt over deres nettverk av ladestasjoner. Ikke nok med det, men du kan også starte og stoppe ladingen via appen. Det lønner seg imidlertid å laste ned begge appene, da de kun viser oversikt over sine egne ladestasjoner og dermed ikke alle lademuligheter.

Det finnes også apper som gir deg en fullstendig oversikt over lademuligheter, enten de tilhører strømleverandører, kommuner, bedrifter, hoteller eller Tesla. Ulempen med slike apper derimot er at du er avhengig av at utvikleren kontinuerlig oppdaterer appene med ny informasjon, noe som dessverre ikke alltid er tilfelle.

Siste nytt fra motor.no
MOTOR.NO

Kjører du Tesla, finner du enkelt ladestasjonene på navigasjonsskjermen i bilen. Du kan egentlig bare legge inn kjøreruten på forhånd, så dukker ladestasjonene opp på skjermen. Men selv Tesla-eiere kan med fordel laste ned apper, da andre lademuligheter ikke vil dukke opp på skjermen.

Uskrevne regler på ladestasjoner

Med et stadig økende antall elbiler på veiene er det ikke til å unngå at det kan oppstå køer på ladestasjonene. Dette gjelder særlig på typiske utfartsdager i forbindelse med ferier eller langhelger. Normal skikk og bruk er derfor nødvendig.

Egentlig er det såre enkelt. Vis hensyn til andre og ikke bare tenk på deg selv. En ladestasjon er ikke en parkeringsplass. Flytt derfor bilen straks du har ladet. Det er heller ikke nødvendig å lade bilen helt opp hvis det er mange i kø bak deg. Lad heller flere ganger underveis på turen, slik at også de bak deg får ladet og kommet seg videre.

Husk også å forlate ladestasjonen slik du selv ønsker å finne den. Bruk søppelkassene som er satt ut. Oppdager du en feil på ladeanlegget, kabelen eller ladepluggen, ta kontakt med eieren av ladestasjonen, slik at de raskest mulig får beskjed om at noe ikke fungerer som det skal.

NAF Veihjelp gjelder også for elbiler

Som elbileier og NAF-medlem kan du være trygg på at du får veihjelp uansett årsak. Hvis du skulle være så uheldig å gå tom for strøm, hjelper NAF deg til nærmeste hurtiglader innen en rekkevidde på 20 kilometer. Vær oppmerksom på at denne tjenesten kun gjelder i Norge. Dersom elbilen må på verksted, får du og alle passasjerer i bilen hjelp til å komme dere hjem eller dit dere er på vei.

Du kan se og høre mer om alle fordelene NAF tilbyr deg som elbileier på NAFs egen elbilpodcast.

Du kan leie en elbil

Ønsker du å oppleve alt Norge har å by på fra bilvinduet på en miljøvennlig måte, men ikke har elbil selv, kan du leie elbiler hos utleiere som Hertz, Avis og Sixt. Et annet alternativ er å leie elbil av privatpersoner gjennom Nabobil.