Kort fortalt om elbil og høstferie

  • Sjekk været, sørg for riktige dekk
  • Husk ladekabler og ladebrikke
  • Gjør bilen klar for kulde og frost

Mange reiser til fjells i høstferien, og med litt forberedelser slipper man overraskelser underveis. Enten man kjører elektrisk, bensin eller diesel gjelder det å sko seg etter forholdene.

Må du skifte til vinterdekk?

Sjekk været før du reiser til fjells. Mange har blitt overrasket av snøvær og kulde selv ganske tidlig på høsten. Har du sommerdekk og snøen laver ned, må du la bilen stå. Verken gummiblandingen eller mønsteret på sommerdekk egner seg på snø- eller isføre. Det er ikke påbudt med vinterdekk på personbiler, men det er påbudt å sørge for at man har tilstrekkelig grep.

Skifter du hjul før ferien, sørg for å etterstramme hjulene etter noen mil. Da må du huske å ta med hjulvinne for å stramme til også.

Les også: Slik skifter du hjul riktig på elbil

Ta med riktige ladekabler

De aller fleste tenker ikke stort på lading i hverdagen, og «fyller tanken» i garasjeanlegget når bilen ikke brukes. Skal du på langtur gjelder det å huske ladekabler. Er det lang kø på hurtigladerne er det kanskje Type 2-ladere av den litt saktere sorten ledige på ladestasjonen. Ladingen tar mer tid, men du får i det minste ladet. Men til slike ladestasjoner må man ha med sin egen Type 2-kabel.

Har du egnet strømkurs på hytta med vanlig stikkontakt må man selvsagt ikke glemme bilens medfølgende ladekabel. Og - husk å legge ladekablene slik at du slipper å tømme bagasjerommet for å få tak i dem.

Les også: Skikk og bruk på ladestasjoner

Elbilpodden: Se og hør alle episodene her!

Lad opp før du kommer fram

Er hytta langt unna nærmeste hurtiglader, eller uten egnet strøm til lading? Sørg for å lade skikkelig opp før du kommer fram. Når du nærmer deg reisemålet er batteriet driftsvarmt og tar lading lett. Det er bedre med en ladepause når du nærmer deg enn å reise hjem fra hytta med kald bil og nesten tomt batteri.

Les også: Slik kommer du i gang med hurtiglading

Husk isskrape og riktig spylervæske

Plutselig kommer nattefrosten og rutene er fulle av is. En skikkelig isskrape gjør jobben. Sjekk at ikke isskrapen er full av skitt som kan lage riper i rutene. Er isskrapen slitt og skitten er det på tide å skaffe en ny.

Pass også på at du har spylervæske som tåler kulde. I løpet av sommeren er det lett å glemme spylervæsketanken, og den tynne væsken som kanskje er fylt på tåler ikke nødvendigvis kulde. Hvis spylervæsken fryser i tanken eller rør kan det føre til sprekker og ødeleggelser.

Les mer: Unngå at spylervæsken fryser

Vask frontruten på innsiden

I løpet av sommeren legger det seg fort et belegg på innsiden av frontruten. På sommeren står sola høyt og vi legger ikke så fort merke til belegget. Men når sola står lavt på himmelen en høstettermiddag, eller biler kommere mot deg i mørket, reduserer belegget sikten dramatisk. 

Ikke blir overrasket av hvit «tåke» på innsiden av ruten, men vask av med egnet middel for vindusvask.

Tilhenger på hytta? Sjekk førerkortet

Skal du ta med fyringsved eller annet på tilhenger til hytta, må du passe på at hengerfestet på bilen tåler tilhengeren du har, og at tillatt totalvekt på bilen og tilhenger til sammen ikke overstiger vektbegrensingen for førerkortet du har. Elbiler er som regel noe tyngre enn bensin- og dieselbiler i samme klasse, og kan fortere støte på vektbegrensinger.

Les mer: Sjekk førerkortet før du trekker tilhenger

Skaff deg oversikt over ladestasjoner

Skal du på tur i ukjent område, er det lurt å skaffe seg oversikt over ladestasjonene langs ruten. Det finnes en mengde apper som gir en slik oversikt, blant dem er appen Plugshare. Fordelen med denne frittstående appen er at den viser det meste som finnes av ladestasjoner. Ulempen er at mye av informasjonen er samlet inn av brukere, og at den ikke nødvendigvis er riktig eller oppdatert.

Skaff deg ladebrikke og rabatter

Den dyreste måten å lade på er «kontant» med sms. Med litt forberedelser kan du spare stort på ladeutgifter.

Skaff deg NAF ladebrikke kostnadsfritt og registrer den som gyldig brikke hos ladeoperatørene. Hvis du skaffer deg NAF Xtra kredittkort og bruker dette som betalingsmiddel, får du minst 15% rabatt på lading, også på Tesla Supercharger.

Les mer: Kom i gang med ladebrikke og betalingskort