Kort fortalt om første elbilferie

  • Lad når du stopper
  • Lad før du er framme på hytta
  • Husk at kulde reduserer rekkevidde

Klar for ferie med elbil? Mange elbileiere er ferske elbilister, og skal ut på langtur uten lang erfaring.   

Lad når du stopper, ikke stopp for å lade 

Turen trenger ikke ta lengre tid enn den gjør med bensin- eller dieselbilen. Lad der du uansett har planlagt å stoppe. Skal du handle inn mat? Mange dagligvarebutikker og kjøpesentre har satt opp hurtigladestasjoner. Lad mens du handler, og kjør så videre. 

Også veikroer og bensinstasjoner tilbyr ladingMens familien er på toalettet, trekker frisk luft eller tar seg noe å spise lader bilen. Dermed slår du to fluer i en smekk. Ingen bør uansett kjøre flere titalls mil uten å ta en pause. 

Skaff deg oversikt over ladestasjonene 

På de aller fleste strekninger finnes det nok av ladepunkter. Men du slipper unødig hodebry og venting om du har litt peiling på hvor det finnes ladestasjoner langs ruten din. Sjekk også hvor mange ladepunkter som finnes der. Har du Tesla finnes oversikten i navigasjonsanlegget. Andre bilmodeller har også en delvis oversikt over ladepunkter. NAF Reiseplanlegger har oppdatert oversikt, det samme har apper som Ladestasjoner (Fjordkraft). Ladeoperatører som Fortum og Grønn Kontakt har oversikt over alle ladepunkter i sin app, uansett tilbyder. I disse appene kan du også starte og stoppe samt betale for lading 

Du trenger ikke alltid lade fullt 

Smart kjøring er å lade litt flere ganger i stedet for å kjøre så langt du kan og lade et nesten tomt batteri nesten fullt. Et nesten tomt batteri lader sakte i starten for å skåne batteriet. Du får ikke skikkelig fart i ladingen før du har nådd et visst nivå. Flere kortere ladestopp er mer effektivt enn lange stopp for å lade fra tomt til fullt. 

Lær mer i Elbilpodden!

Vi inviterer aktuelle gjester i studio hver 14. dag og snakker om elbil! 

Se og hør alle podcaster

Ladestasjoner er ingen parkeringsplass 

Ladingen går ofte fortere enn man hadde innbilt seg, spesielt hvis man stikker på butikken i samme slengen. Ladestasjonene er ingen parkeringsplass, og andre trenger strømmen. Når batteriet nærmer seg 80% og mer, lader det svært sakte for å skåne batteriet. Dermed er det unødvendig å ta opp plassen når man likevel bruker svært lang tid på å fylle de siste prosentene. Ikke lad mer enn du trenger. Flytt bilen om pausen eller handleturen ikke er over. 

Les mer om skikk og bruk på ladestasjoner!

Kulde stjeler kapasitet 

Det snakkes mye kvalifisert og ukvalifisert om elbil og rekkevidde i kulde. Tommelfingerregelen er at kaldt vær gir kortere rekkevidde. Hvor mye kortere avhenger selvsagt av hvor kaldt det er, om batteriet var driftsvarmt før kjøreturen og hvor tung man er på gassen.  

Hvis bilen har mulighet for det, sett på forvarming av bilen og batteriet før du reiser både til og fra. 

Lad før du er framme 

Ikke all har muligheten til å lade skikkelig på hytta, kanskje finnes det ikke lademulighet i det hele tatt. Da er det lurt å lade skikkelig opp på siste ladestasjon før du er framme. Bilen er driftsvarm etter kjøreturen og tar lading raskt, og du har nok strøm på bilen mens den står parkert. Husk at hvis di vil lade på hytta, bør du installere en egen strømkurs som er godkjent for lading av elbil, selv om det bare er et vanlig husholdningsstikk. 

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Ja, bilen tapper strøm når den står parkert 

«Vampire drain» kaller noen elbilister strømtapet når bilen står parkert uten lading. Spesielt biler som er påkoblet nett tapper strøm. Hver gang du åpner appen til bilen på telefonen din vekker du bilen fra «dvale» og batteriet tappes. Dette er helt normalt, men greit å vite om. Det enkleste er å la være å sjekke appen om du ikke kan lade og trenger all strøm om bord.  

Ta med flere typer kabler 

Litt avhengig av bilmodell følger det med forskjellige ladekabler. Det er lurt å ta med «overgangen» eller Type 1-kontakten som gir mulighet til å lade på vanlig husholdningsstikk. I tillegg kan du fort få bruk for en Type 2-kabel for lading utenfor hoteller (sjekk pris og vilkår i resepsjonen), kommunale ladepunkter eller private ladepunkter. 

Les mer om de ulike ladekabler og standarder her!