Kort fortalt:

  • Det finnes foreløpig én elbil som kan trekke tung tilhenger
  • Det finnes noen mindre elbiler som kan trekke små tilhengere eller skistativ
  • Produsentene, og ikke myndighetene, setter begrensingen

«Jeg kan ikke ha elbil fordi jeg er avhengig av å trekke tilhenger eller campingvogn». Det er et vanlig argument i Norge, og i et land med mer eller mindre utslitte tilhengere bak annenhver garasje er det forsåvidt et godt argument.

Men for å rydde opp umiddelbart: Tesla Model X kan trekke henger med tillatt totalvekt opptil 2.250 kilo. Hengerfeste er standard på Model X i Norge.

Markedet venter på flere biler

«Tesla Model X er for dyr for meg» argumenterer man igjen, og det er et svært gyldig argument. Nå koster den riktignok ikke «over en million», men starter på rundt 700.000, akkurat som mange andre store SUVer.

Elbilguiden - elbiler i Norge

Oversikt over elbiler som finnes i til salgs i Norge eller som kommer i nærmeste fremtid. Siden oppdateres fortløpende.

Men over 700.000 for en bil er for mye for mange. Derfor venter markedet på alternativer vi nordmenn er vant til, nemlig en vanlig familiestasjonsvogn med hengerfeste. Foreløpig må vi vente enda litt.

Hvilke elbiler har hengerfeste?

Utenom Tesla Model X kan Renault Kangoo leveres med tilhengerfeste. Den tillatte slepevekten er imidlertid bare 374 kilo, noe som betyr at tilhengeren må være ganske liten.

Det har vært en debatt om man kan montere hengerfeste på Renault Zoe også, og noen skal ha fått dette godkjent i vognkortet. Men - Statens vegvesen har sagt at det ikke er sikkert dette blir en permanent løsning.

Nissan e-NV200 av nyere modeller har mulighet for hengerfeste på varebilen og femseteren av bilen. Men hengerfestet er ikke beregnet for annet enn ski- og sykkelstativ.

Hvorfor har ikke flere elbiler hengerfeste?

Det er ikke norske vegmyndigheter som setter en stopper for hengerfeste på elbiler. Det er produsentene selv som setter begrensingene. Hvorfor hengerfeste er så uvanlig på elbiler er det ikke noe fullgodt svar på. Men det er grunn til å tro at bilprodusentene er engstelige for å belaste elbilene mer enn nødvendig slik at det går utover rekkevidden. Kort rekkevidde er dårlig reklame, og det er nettopp rekkevidde som er den største skrekken for mange potensielle kjøpere.

I tillegg er hengerfeste nokså særnorsk. Det koster penger å utvikle en løsning som er teknisk god, og den står neppe øverst på lista hos bilprodusentene.

Det norske elbilmarkedet er viktig for bilprodusentene. Dermed kan vi håpe at det innen kort tid vil komme flere biler med mulighet for hengere i årene fremover.

Hva med hengerfeste for ski- og sykkelstativ?

Flere leverandører reklamerer med hengerfeste for biler som ikke leveres med dette. Blant annet har mange montert hengerfeste på Tesla Model S. Festet er beregnet for ski- og sykkelstativ, slik som hengerfestet på Nissan e-NV 200.

Det er vanskelig å anbefale å montere hengerfeste på en bil som ikke er beregnet på det i utgangspunktet.

Om du likevel ønsker å montere et slikt feste er det lurt å kontakte den norske importøren og høre om dette går utover eventuelle garantier. I tillegg må montøren vise til at stativet blir forsvarlig montert. 

Bilen må være typegodkjent for hengerfeste

Norske vegmyndigheter må forholde seg til tekniske opplysninger fra bilprodusenten for å godkjenne en bil med hengerfeste beregnet for tilhengere. Hvis de tekniske spesifikasjonene tilfredsstiller myndighetenes krav, vil tillatt totalvekt og andre opplysninger for tilhengeren bli skrevet inn i bilens vognkort. Vegmyndighetene kan ikke uten videre godkjenne hengerfeste på en bil som ikke er typegodkjent for det.

Husk uansett riktig førerkort

Hovedregelen for førerkort klasse B - som de fleste har - er at «vogntogets tillatte totalvekt ikke skal overstige 3500 kilo». Altså; bilens tillatte totalvekt pluss tilhengeren eller campingvognens tillatte totalvekt ikke skal overstige 3500 kilo. Og vi snakker tillatt totalvekt, ikke faktisk vekt på bil og henger. Tillatt totalvekt finner du i vognkortet for bilen og for hengeren. Husk også at mange biler har en såkalt teknisk begrensning. Bilens tillatte totalvekt og den største tilhengeren bilen er typegodkjent for vil kanskje ikke overstige 3500 kilo i vogntogvekt.