Du rakk ikke lade skikkelig før du dro, og turen ble lengre enn antatt. Plutselig står du der tom for strøm, midt mellom to ladestasjoner.

Lær mer i Elbilpodden!

Vi inviterer aktuelle gjester i studio hver 14. dag og snakker om elbil! 

Se og hør alle podcaster

Kort fortalt:

  • Husk å lade batteriet tilstrekkelig. En biltur kan plutselig bli litt lengre enn planlagt.
  • Batteriet tåler å bli kjørt strømtomt og ingenting går i stykker.
  • Legg litt jobb i å forstå hva «bensinmåleren» egentlig forteller, avhengig av vær og kjørestil.

Batteriet tåler å tømmes

Batterier i moderne elbiler er ekstremt holdbare. I tillegg har alle elbiler beskyttelsessystemer som gjør at du aldri får kjørt batteriet helt tomt. Selv når bilen stopper av seg selv, er det en liten rest batteri igjen. Dette kalles ofte «brick protection» og er en slags reservetank du ikke får brukt. Hadde det vært mulig å tømme absolutt alt av strøm på batteriet, kunne det tatt skade. Men elektronikken sier i fra i god tid, og du har ingen mulighet til å tappe ut all strøm. Når vi snakker om «strømtom» elbil, betyr det altså at batteriet har så lite strøm at bilens systemer sier stopp. Helt strømtom er man nemlig ikke.

NAF hjelper deg til hurtiglader

Om du er uheldig og kjører strømtom, får du selvsagt hjelp av NAF om du er medlem med veihjelp. NAF transporterer deg til nærmeste hurtiglader, uten at det koster deg noenting, enten du kjører egen bil, en annens bil eller er passasjer i en bil.

Les også: NAF tømte ni elbiler helt for strøm

Vel framme på hurtigladeren er det bare å koble seg til. Etter kort tid vil du få ladet en god del. Når batteriet har lite strøm får du nemlig høy hastighet på ladingen. Når batteriet nærmer seg fullt, vil ladehastigheten synke for å skåne batteriet.

Slik sparer du på strømmen

Hvis du har kritisk lite strøm igjen og er usikker på om du når fram til laderen, kan du redusere strømforbruket:

Regn med utgifter til elektriker når du skal investere i elbil. Det gir trygg lading, kan gi mer fart i ladingen og ikke minst unngå jordfeilproblemer og...

  • Kjør som du har et egg under gasspedalen og unngå høy hastighet og kraftige akselerasjoner.
  • La bilen regenerere strøm i stedet for å bremse. Kan du justere regenereringen, sett denne på fullt. Skal du ned fra fjellet og har kilometervis med nedoverbakker kan du oppleve at batteriet faktisk lader seg og du får ekstra rekkevidde.
  • Se etter et passende og trafikksikkert sted å stoppe i tide. Det er bedre både for deg og bilbergeren enn å presse enda en kilometer og måtte stoppe på et farlig og uoversiktlig sted.

Lær deg å tolke hva bilen forteller

Det enkleste er selvsagt å unngå å kjøre tom for strøm. Elbiler har mer eller mindre avanserte systemer som overvåker strømforbruket ditt. På enkelte biler kan systemene anslå rekkevidde på grunnlag av forbruk akkurat nå.

Slik lader du elbilen

Se vår oversikt over hvordan de forskjellige elbilene lades, både hjemme og med hurtiglading, og hvilke kabler og utstyr som er nødvendig.

Les mer om lading

Lær deg hva som påvirker strømforbruket og hvordan du skal tolke det du ser på skjermen. 

12-voltsbatteriet kan også gå tomt

For å gjøre det litt ekstra komplisert, er elbiler også utstyrt med et vanlig 12-voltsbatteri, slik som bensin- og dieselbiler bruker for å starte bilen og drive bilens elektronikk.

På en elbil brukes 12-voltsbatteriet til å drive lys, klimaanlegg, låser og annen elektronikk, akkurat som på en bensin- og dieselbil. Dette lades av det store driftsbatteriet. Men om du begynner å gå tom for strøm på elbilen, kan det hende bilen kutter lading av 12-voltsbatteriet. Om spenningen blir for lav, eller 12-voltsbatteriet går i stykker, vil heller ikke sentrale funksjoner på en elbil virke. I verste fall må dette batteriet lades før man kan starte lading av hovedbatteriet.

Er du helt strømtom og venter på hjelp langs veien, er det lurt å skru av så mange funksjoner som mulig, som klimaanlegg og lys, slik at du ikke tapper 12-voltsbatteriet mens du venter.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon