Nordmenn ligger på toppen i Europa når det gjelder å bruke penger på bilen. I gjennomsnitt bruker vi 350-400.000 kroner på en ny bil. Magne Gundersen kan skrive under på at mange kjøper over evne når de først går til innkjøp av bil. 

– Bil er fortsatt en kulhetsfaktor og en må-ha ting for mange. Mange unge drømmer om bil, spesielt i distriktene, men bilen er ofte roten til mye vondt, sier Gundersen. 

Bilkjøp er blitt mer komplisert og uoversiktlig enn noen gang. Det er opplagt et stort behov for mer kunnskap og større forutsigbarhet før vi velger ny bil,...

I Luksusfellen har programlederen møtt flere deltagere med bildilla. Hvem han husker best? En kvinnelig deltaker som hadde hatt 10 biler på 10 år. Og han som hadde eid 83 biler og så vidt hadde fylt 30 år. 

– Det vi opplever på Luksusfellen er at de bytter bil ofte, og de taper penger nesten hver eneste gang. Det gjelder mest gutter, men jeg har også opplevd jenter som har gjort samme feilen. 

Dyrt å eie bil 

Han mener grunnen til at bil blir starten på økonomiske problemer er at mange ikke vet hva det faktisk koster å eie bil. 

– Mange unge kjøper bil tidlig, uten å vite hva det faktisk koster. De bor fortsatt hjemme og bruker alle pengene på bil og stæsj til bilen. I tillegg kjører de mye. Lønna går kanskje med til lån, drivstoff, bompenger, fartsbøter – utgifter som er høyere enn de trodde, for de vet ikke hva ting koster. Da forsvinner egenkapitalen til bolig raskt. De kommer seg ikke ut av gutterommet og venner seg til et skjevt forbruksmønster. 

Unge tror de «må» ha bil

– En annen feil er at mange tror de må ha bil. Unge burde heller tenke om de klarer seg uten bil, eller med rimeligere bil. Klarer du deg uten bil øker du sparekapasiteten betydelig, som kan være nøkkelen inn på boligmarkedet, råder Gundersen.