Kort fortalt om lading på hytta

 • Lad opp bilen på siste hurtiglader før hytta.
 • Start lading av elbilen med én gang du kommer på hytta.
 • La bilen stå på lading så lenge du er på hytta, hvis mulig.

Høstferie, vinterferie og påskeferie. Nordmenn elsker fjellet og hyttene sine, og stadig flere tar med seg elbilen til fjells.

Men kulde reduserer rekkevidde, og et kaldt batteri tar lading dårligere enn et varmt batteri.

Les også: Derfor blir ladingen dyr for noen elbiler

Hvis du ikke kan lade på hytta

Sørg for rikelig med strøm på tanken før du parkerer. Batteriet tappes litt hver dag, så du kan slite med å komme hjem igjen.

Det er som med mobiltelefonen på skitur. Ligger den i sekken og blir kald, tappes batteriet fortere.

 • Har du ikke mulighet til å lade og må parkere bilen i kulda, er det lurt å ha så mye strøm på batteriet som mulig. Lad opp rikelig på siste hurtiglader før du kommer fram.
 • Hvis bilen har mulighet for det, bør du skru av funksjoner som tapper batteriet. Dette kan være at bilen er påkoblet slik at du har kontroll via en app på telefonen.
 • Noen biler har også «smart oppvarming» basert på kalender eller dine vaner, eller innstillinger du kanskje har gjort til hverdagsbruk. Skru av disse og sett bilen i «feriemodus». Det er unødvendig med automatisk oppvarming når du ikke trenger det.

TEST: Så langt kom elbilene

alle-elbilene2019.jpg

Vi har kjørt ni populære elbiler helt tomme for strøm. Les hva som skjedde, og hvor langt bilene kom!

Elbiltesten 2019

Hvis du kan lade på hytta

Mange har satt opp eget ladepunkt for elbil på hytta. Husk at reglene for dette er de samme som hjemme, altså at ladepunktet må ha eget B-jordvern. Les mer om riktig installasjon av lading her.

 • Når du kommer fram er batteriet på bilen driftsvarmt. Dermed tar det lading lett, og det er bare å koble på strømmen selv om du har endel strøm på batteriet. 
 • Vanlig husholdningsstikk og skjøteledning er ingen optimal løsning. Om du likevel velger å bruke det, sørg for at skjøteledningen er godt dimensjonert (2,5 kvadrats ledninger) og beregnet for utebruk. Beskytt bilens medfølgende ladetilkobling mot nedbør og snø, siden den blir liggende ute.
 • Bruker du et vanlig husholdningsstikk, sett i så fall ladestrømmen så lavt som mulig om du kan justere dette i bilen, for eksempel til kun fem ampere.
 • Husk at en strømførende ledning i snøen blir varm og smelter seg ned. 
 • Hvis sikringen til stadighet går når du lader, er det ingen god idé å fortsette ladingen.

Lading_elbil_hytte02.jpg

Mange velger denne løsningen på hytta, med skjøteledning og ladeboksen i snøen. Det er ikke en optimal løsning for hyttelading.

Husk 12-voltsbatteriet!

Det er ikke bare batteripakken i elbilen som må tåle å stå dagesvis på en forblåst parkeringsplass. Som på bensin- og dieselbiler har også elbiler et såkalt startbatteri, altså et vanlig bilbatteri. Det må også være i topp form så du får startet bilen når du skal hjem igjen eller en tur bort i slalåmbakken.

Sørg for vedlikeholdslading av startbatteriet før fjellturen. Dette gjør du med en vedlikeholdslader som du lar fylle opp batteriet ditt over natten. Du bør være spesielt oppmerksom hvis bilen selv varsler om at spenningen på 12-voltsbatteriet er lav. Sjekk bilens instruksjonsbok for å finne ut om og hvordan bilen din varsler om dette. Flatt 12-voltsbatteri kan gjøre lading av hovedbatteriet vanskelig også, siden mange funksjoner trenger strøm fra 12-voltsbatteriet.

Tenk på elbilen om du skal til Syden

Det er ikke bare fjellturistene som må tenke på nok strøm på elbilen. Solhungrige nordmenn tar også turen sørover for å varme opp kalde vinterkropper. Mange velger å ta bilen til flyplassen og lar den stå uten å lade.

 • Det samme gjelder her som for fjellfolket. Sørg for godt med strøm på elbilen før du parkerer på flyplassen, lad opp før du parkerer.
 • Noen flyplassparkeringer har lademuligheter. Husk at enkelte flyplasser har hatt problemer med tyverier av ladekabler fra parkerte biler.
 • Skru av funksjoner som automatisk oppvarming du kanskje har lagt inn til hverdagsbruk.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon