Kort fortalt:

  • Last ned smarte apper som viser ladestasjoner
  • Kast deg ut i det og tren på å lade utenom hjemmeladingen

 

De forskjellige ladestandardene, kilowatt, skikk og bruk på ladestasjoner og en mengde nye tekniske begreper kan ta motet fra en fersk elbilist.

Trøsten er at læringskurven er nokså bratt, og med litt friskt mot og kunnskap tar det ikke lang tid før du er komfortabel med å fylle «drivstoff» på elbilen.

Slik finner du ladestasjoner

Selv om det finnes forskjellige standarder på pluggen som skal inn i elbilen for å fylle på strøm, er trøsten at de fleste ladestasjoner har alle standarder. Da ser vi bort fra Tesla, som har sitt eget ladenettverk. Mer om dette lengre ned i artikkelen.

Enten bilen din har CHAdeMO eller Combo/ CCS, eller en vanlig Type 2, støtter de fleste ladestasjonene rundt om i landet alle standarder.

Du kan laste ned en mengde apper på Apple App Store og Google Play for Android.

NAF Veihjelp når du er tom for strøm

 

Ingen grunn til rekkeviddeangst, du får hjelp også når du har gått tom for strøm. 

Bli medlem i dag

Ladeleverandørenes apper

De store leverandørene av ladestasjoner, slik som Fortum og Grønn Kontakt, har sine egne apper som viser deres nettverk. Disse appene gir selvsagt oversikt over den enkelte operatørens nettverk, og ingen andre de ikke er engasjert i.

  • Fordelen er at oversikten er ganske uttømmende med hvor mye som er ledig akkurat nå, samt at du kan starte ladingen fra appen.
  • Ulempen er at operatørenes apper ikke viser andre lademuligheter som kanskje er gratis eller konkurrenters ladestasjoner.Eksempel: Appene til Grønn Kontakt (GrønnKontakt) og Fortum (ChargeAndDrive) viser oversikt over ladestasjonene, viser deg vei til ladestasjonene og du kan opprette en «Min side». Du får selvsagt tilgang på «Min side» på en nettleser også.

Frittstående apper

Det finnes en mengde apper som gir over ladestasjoner, enten de er kommunale og gratis, tilhører strømleverandører eller Tesla eller er bedrifter, hoteller og andre som tilbyr lading av elbiler utenom de store nettverkene.

  • Fordelen er at appene gir oversikt over alle typer ladepunkter som måtte finnes, enten det er en kommunal kontakt på en vegg eller en Tesla Supercharger.
  • Ulempen er at man er avhengig av at app-utvikleren hele tiden sørger for å holde seg oppdatert eller tilrettelegger for at det er enkelt å sende inn oppdateringer. I tillegg vil appene ikke kunne tilby å starte lading siden de ikke har betalingsløsninger.

Eksempel: Appen PlugShare er populær, og gir oversikt over både gratis ladepunkter og betalingsstasjoner. I tillegg kan brukerne selv legge igjen kommentater om ladepunktet, «sjekke inn» på ladestasjonen og publisere bilder.

Det beste fra begge

Skal du virkelig ha oversikt over ladepunkter til det nærmest paranoide og være helt sikker på at du finner hver mulighet for å lade, laster du både ned appene til leverandørene og den eller de frittstående appene du foretrekker.

Lær mer i Elbilpodden!

Vi inviterer aktuelle gjester i studio hver 14. dag og snakker om elbil! 

Se og hør alle podcaster

I tillegg kan du skru på visning av ladestasjoner i NAF Ruteplanlegger ved å velge fanen «Steder langs ruten» og huke av for ladestasjoner. Ruteplanleggeren viser det som finnes av ladestasjoner som er registrert, uavhengig av eier og leverandør.

Teslas ladenettverk

Har du Tesla, er det svært enkelt å finne ladestasjonene på navigasjonsanlegget i bilen eller på produsentens nettsider. Hvis du legger inn ruten du skal kjøre trenger du egentlig ikke gjøre noe annet. Bilens datamaskin forteller deg hvor superladerne er og hvilke du bør kjøre innom, avhengig av hvor langt du skal og hvor mye batteri du har akkurat nå. Navigasjonsanlegget forteller deg også hvor mange av ladestasjonene som er opptatt akkurat nå og hva slags tilbud som finnes på stedet, slik som restauranter, kafeer og toaletter.

Men også Tesla-eiere bør ha andre ladeapper i bakhånd. Med en egen overgang fra Tesla kan du lade på alle CHAdeMO-stasjoner. Har du en vanlig Type 2-kabel kan du lade på alt av Type 2-stasjoner. Lademuligheter utenfor Tesla-nettverket vises ikke i navigasjonsanlegget.