Kort fortalt:

  • Hurtigladere krever en eller annen form for abonnement eller avtale.
  • Man stopper ikke for å lade, men lader når man stopper.
  • Hurtigladere finnes i litt forskjellige utgaver og ingen har direkte betaling med kort.

Den første utfordringen for de fleste nye elbilister er hurtiglading. Vi er vel vant med bensinstasjoner langs veiene. «Bensinstasjonen» for elbilister er først og fremst lading hjemme. Men på lengre turer vil det for mange være nødvendig å ta turen innom en hurtiglader.

Da gjelder det å ha noen ting på plass.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Hva er egentlig hurtiglading?

Hurtiglading er enkelt fortalt at batteriet i bilen får masse strøm på kort tid. Når du lader hjemme eller på mindre ladepunkter, slik som kommunale, hurtiglader man ikke. Da er det en begrenset mengde strøm som sendes inn i bilens innebygde lader. Denne innebygde laderen lader batteriet så fort den kan. Det betyr altså at begrepet «hjemmelader» er litt misvisende. Ingen har en lader hjemme, men et strømpunkt med en kabel som passer bilen, og som igjen mater bilens innebygde lader med strøm.

Se og hør Elbilpodden!

Hvilken elbil passer deg? Hvordan finasiere den? Hva må jeg huske på når jeg lader? Vi inviterer aktuelle gjester i studio hver 14. dag og snakker om elbil! 

Med en hurtiglader er selve laderen flyttet ut av bilen. Laderen har høy kapasitet og hopper over bilens innebygde lader. Dermed kan man lade mye fortere, uansett hvor mye strøm man har tilgjengelig hjemme og hvor mye den innebygde laderen takler å gi.

Skaff deg abonnement hos leverandørene

De største operatørene i Norge er: 

Flere leverandører planlegger å etablere seg i Norge.

Dessverre snakker ikke systemene sammen, og ingen leverandører tilbyr betalingsløsninger som direkte kortbetaling slik vi er vant til med bensinstasjoner. Unntaket er noen få stasjoner på Sørlandet der man kan betale direkte med kort.

Dermed må du skaffe deg et abonnement eller en bruker hos de leverandørene du ønsker å bruke. Gå inn på leverandørenes nettsider (se linker over) og velg betalingsmåte du ønsker å bruke.

Hva slags ladebrikke skal jeg bruke?

En ladebrikke er bare en slags «nøkkel» som kobler kontoen din hos ladeleverandøren til ladestasjonen og strømmen du ønsker å kjøpe. Så lenge ladebrikken er teknisk kompatibel med ladestasjonene, kan du bruke hvilken som helst.

På ladebrikken står det et unikt nummer. Dette legges inn på din side hos ladeleverandøren.

De fleste leverandører tilbyr også å starte og stoppe ladingen via egen app på telefonen, eller med sms.

En ladebrikke kan også brukes til å åpne gratis ladepunkter, slik kommunale.

Hvordan bruker jeg en hurtiglader?

Parkér bilen din slik at ladekabelen er lang nok til å kobles til.

Koble til riktig kabel til bilen din. Mange ladestasjoner har to kabler med forskjellig ladestandard, men bare én av dem kan brukes om gangen.

Følg instruksjonen på ladestasjonens skjerm eller oppslag; enten sveipe ladebrikken, starte via app eller sms. Bruker du app er det viktig å sjekke at nummeret på laderen er likt som den du aktiverer i appen.

TEST: Så langt kom elbilene

alle-elbilene2019.jpg

Vi har kjørt ni populære elbiler helt tomme for strøm. Les hva som skjedde, og hvor langt bilene kom!

Elbiltesten 2019

Hvor lenge bør jeg hurtiglade?

  • Dra hjemmefra med godt med strøm. Da er det lenge til du må lade, og når du først må lade er batteriet varmt og tar i mot mye strøm raskere enn et kaldt batteri.
  • Om du ankommer ladestasjonen nesten strømtom, vil ladingen gå sakte i begynnelsen for å skåne batteriet. Du får høyest ladefart når batteriet er rundt halvfullt, litt avhengig av bil.
  • Ikke vent til batteriet er 100% ladet. Mot slutten synker ladehastigheten betydelig, også dette for å skåne batteriet.
  • Husk at farten på ladingen varierer. Noen årsaker er punktene nevnt over. Selv om ladestasjonen skal kunne gi 100 kW og bilen din takle å ta i mot 100 kW, får du ikke slik hastighet alltid og hele tiden.

Ladestasjoner er ikke parkeringsplasser til fri bruk for elbilister. Tommelfingerregelen for elbiler er at man ikke stopper for å lade, men lader når man stopper. Trenger barna en pause, legger man pausen til et sted med ladestasjon og lader litt samtidig.

Les mer om takt og tone på ladestasjoner her.