Kort fortalt om lading om smittefare

  • Korona-viruset overlever svært lenge på harde overflater som plast
  • Bruk av engangshansker og god hygiene reduserer smittefaren
  • Renhold i bilen reduserer smittefaren, men bruk riktige midler

Ladestasjoner er «skitten sone»

Ladestasjonene er generelt sett ikke spesielt renslige, akkurat som bensinpumpene og annet på bensinstasjoner og håndtak på t-banen eller bussen. Hundrevis av mennesker med ulik hygiene tar på de samme gjenstandene i løpet av en dag. Folk har rett og slett varierende forhold til renslighet og du vet ikke om vedkommende som har ladet bilen sin før deg vasket hendene etter å ha vært på toalettet, for å sette det på spissen. Et virus holder seg lenge på harde overflater, spesielt når det er kjølig. Derfor er det viktig med enkle smittevernstiltak når du lader bilen din også.

Les også: Få oversikt over ladebrikke og lading

Les også: Korona-epidemien påvirker bilprodusentene

Viruset overlever lenge

En forskergruppe har i regi av det nasjonale helseinstituttet i USA undersøkt hvor lenge SARS-Cov-2-viruset, som altså gir sykdommen Covid-19, overlever både på plast, papp, rustfritt stål og i lufta. Undersøkelsen er omtalt her.

De har funnet ut at viruset overlever på plast og stål i opptil tre døgn. På papp overlever det i opp mot 24 timer, og i opp til tre timer i lufta i form av en sky med fine partikler. Til sammenligning vil endel influensavirus overleve én time i lufta. Med andre ord er viruset ganske levedyktig, spesielt på kalde og harde overflater.

Bruk gummihansker på riktig måte

Når du er på ladestasjoner er det viktig med god hygiene. Latexhansker eller andre engangshansker kan gi god beskyttelse når du tar i gjenstander andre har tatt i. Ta på deg hanskene før du går ut av bilen. Sett i laderen. Før du går inn i bilen igjen vrenger du av deg hansken på den ene hånden ved å putte et par fingre under hansken ved håndleddet. Etterhvert tar du tak i hansken med den andre hånden slik at den ligger som en ball i den andre hånden. Putt fingre under kanten på den andre hansken og vreng den over den andre. Den vrengte «posen» med to hansker kastes i en søppelkasse.

Ta på nye hansker når du er ferdig med ladingen og gjenta prosessen.

Lade elbil hygiene 01.jpg

Vreng av deg hanskene slik at du i unngår kontakt med ytterflaten, og vreng den ene hansken inn i den andre etter bruk.

Rens hendene etter lading

Skyll hendene med Antibac eller annet desinfiserende når du er tilbake i bilen. Unngå å søle desinfiserende middel på interiøret, da det kan sette flekker. La det dryppe på plastmattene på gulvet eller rens hendene mens du holder dem utenfor bilen.

Rådene fra Folkehelseinstituttet anbefaler også holde avstand til andre. Det gjelder selvsagt også på en ladestasjon. Er det mange ladestasjoner tilgjengelig velger du en som er lengst unna andre.

Lade elbil hygiene 04.jpg

Håndhygiene er også viktig i bilen Ha alltid en flaske desinfiserende liggende klar. Pass på å ikke søle på interiør og seter.

Rens interiøret med riktige produkter

Ikke bruk desinfiserende middel beregnet på håndhygiene for desinfisering av interiør som ratt, skjermer og dashbord. Slike midler kan gjøre overflaten klissete og i verste fall skade den. Bruk produkter som er beregnet for renhold av bilen og følg bruksanvisningen. Noen produsenter av elektronikk, blant annet Motorola, anbefaler bruk av isopropanol, «blårens», med mer enn 70 prosent innhold isopropanol. Bruker du slike midler på interiøret skal det påføres en ren klut som man vasker interiøret med.

Les også: Sjekk førerkortet før du trekker henger med elbil

Ratt, girvelger, hendler, skjermer og dørhåndtak er generelt sett gode smittebærere i harde materialer, og en bilkupé er trang og kan gi virus gode levevilkår.

Vask også ladebrikken. Kontakten med ladestasjonen er kort, men desinfisering av denne er nok et lite bidrag. Betaler du for varer forøvrig på betalingsterminaler, bruk kontaktløs betaling ved å holde kortet inntil hvis terminalen og banken din støtter slik bruk av kortet.

Lade elbil hygiene 02.jpg

Ikke bruk håndrens for å desinfisere interiøret som skjermer og hendler, men produkter som er tilpasset rens av slike flater.

 

Få rabatt på lading som NAF-medlem!

NAF Ladebrikke 2019.jpg

Meld deg inn i NAF og få NAF Ladebrikke og bestill NAF Xtra kredittkort. Da får du 15% rabatt på lading hos alle kjenteladeoperatører i Norge!