Motor har testet 16 dekk i sommerdekktesten for 2018.

Les mer om hvordan dekkene er testet på Motor.no.

Den viktigste egenskapen som testes er egenskaper på vått føre. Bremselengde, evnen til å motså vannplaning, sidegrep og subjektiv kjørefølelse på vått underlag teller 55 prosent av poengsummen totalt for hvert dekk.

Også i år er det kjente premiummerker som stikker av med seieren. Med 89 poeng totalt ligger Michelin Pilot Sport 4 et hestehode foran nummer to i testen, Nokian Hakka Black.

Avanserte måleapparater brukes for å måle egenskaper på dekkene som testes.

Gode billigere alternativer

Japanerne overrasker i årets test. Falken Azenis FK510 er ikke blant billigdekkene, men overrasker likevel med en tredjeplass og full pott på bremsing på våt asfalt.

Er du på jakt etter rimeligere dekk, leverer Continental og Bridgestone varene i årets test, selv om de ikke når til topps. 

Billigdekkene fra Hankook og Kumho har gode bremseegenskaper, men når ikke til toppsjiktet på vått underlag. Men – de to billigdekkene kommer totalt sett godt ut av årets test og er slett ikke noe bomkjøp.

Les våre tips og råd om hjulskift

Skuffende fra billigmerkene

Kinesiske billige dekk har overrasket stadig mer de siste årene, men Nankang Sportnex AS-2+ og Triangle Sportex TSH11 skuffer i årets dekktest. Bremseegenskapene er ikke tilfredsstillende.

Også Gislaved Ultra Speed skuffer. Gislaved bygger på teknologi fra Continental, som gjør det bra i testen, men søstermerket faller gjennom i for mange av disiplinene.

Er testen nøytral?

Dette spørsmålet stilles etter hver dekktest. Verken Motor eller NAF har noen særinteresser i dekktesten. Alle dekk kjøpes inn anonymt, og i butikk, slik at produsentene ikke har mulighet til å levere spesialdesignede dekk. Hvis det aktuelle dekket ikke finnes i butikk før testen gjennomføres og må skaffes fra produsent, testes dekket på nytt når det er tilgjengelig i butikker og kan kjøpes anonymt.

Hvordan er dekkene testet?

Dekkene i testen hadde dimensjon 225/45 R17. Dette er en ganske vanlig dimensjon som brukes blant annet på VW Golf, Audi A3 og BMWs 2-serie.

Spar penger, bli medlem!

NAF gir medlemmene rabatt på dekk, drivstoff, bilpleie, utstyr, lån og forsikring

Bli medlem i dag

Det er finske Testworld som gjennomfører testen, i samarbeid med Aftonbladet er Sverige, finske Tekniikan Mailma og russiske Auto Revue, samt Motor.

Dekkene er testet på et testanlegg like utenfor Johannesburg i Sør-Afrika.

Hvilke egenskaper testes på sommerdekkene?

Dekktesten har totalt åtte disipliner som dekkene må gjennom flere ganger.

Les mer om de åtte egenskapene og hvordan hvert enkelt dekk presterer på Motor.no:

For komplette testresultater, tabeller og bilder gå til motor.no