Hvem er det som gjennomfører testen?

Motors vinterdekktest kjøres i samarbeid med Aftonbladet og Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland. Vi får hjelp til å evaluere dekkene av profesjonelle testere hos Test World i Finland. Her kjøres dekkene både på baner ute og i store innendørs testanlegg.

Får dekkprodusentene levere dekk direkte til testen?

Nei. Alle dekkene kjøpes inn fra butikk. På denne måten sikrer vi at produsentene ikke kan spesialprodusere dekk som skal prestere godt. I tilfeller der nye modeller ennå ikke er til salgs, plukker vi testdekk hos produsenten, men kjøper nye sett med dekk så snart de kommer i butikken og gjennomfører kontrolltester.

Tjener NAF eller Motor noe på å gjennomføre dekktester?

Nei. Våre dekktester er tvert i mot en kostbar utgift. 

Vi har ingen økonomiske interesser i dekktesten, og det er ingen som kan betale seg til gode resultater. Dekkprodusentene vet ikke en gang om deres dekk blir med i testen.

Vårt eneste formål med testen er å gi nøytral og sannferdig forbrukerinformasjon for å bidra til et trygt og sikkert bilhold.

Hvorfor forteller dere ikke hva dekkene koster?

De veiledende prisene som importørene oppgir på sine dekk, er ofte 30 til 40% høyere enn de prisene som forhandlerne opererer med. Derfor har vi sett at det kan virke prisdrivende å oppgi disse prisene. Prisene varierer dessuten mye fra forhandler til forhandler, alt etter hva de har av «hovedmerker» som de kan gi store rabatter på.

Vårt tips er at du heller plukker deg ut et par gode dekk og sjekker prisen på disse hos tre-fire forhandlere. Da kan du ganske sikkert spare en tusenlapp eller to på fire dekk.

Hvorfor kan et dekk som presterte bra ett år, prestere dårligere i senere tester?

Vi har ved enkelte anledninger opplevd at dekk som tilsynelatende skal være like, gjør det dårligere (eller bedre) i en senere test. Det er vanskelig å forklare hvorfor det er slik, men forklaringen kan være at et dekk ikke nødvendigvis er likt selv om navnet er likt. Produsenten kan ha endret gummiblandingen eller gjort andre endringer på dekket, men beholdt navnet.

Hvorfor er ikke andre dekkmerker med i testen?

Vi skulle gjerne testet mye flere dekk. Men det blir et spørsmål om tid og kostnader. Vi tar utgangspunkt i de mest populære dekkene for norske og nordiske forhold, både kostbare dekk og rimeligere dekk.

Hvorfor tester dere ikke dekk for SUVer?

Igjen, det er et spørsmål om tid og kostnader. Men vi vurderer fortløpende hva som er relevant å teste, basert på hva slags dekk det selges mest av.

Dekkforhandleren min sier dekkene han selger er de beste. Hvem bør jeg høre på?

Dekkforhandleren din vil gjerne selge dekk. Motor og våre andre samarbeidspartnere har ikke til hensikt å selge dekk, men å presentere fakta fra en omfattende test.

Forhandlerne kan skaffe alle typer dekk, men har to-tre hovedmerker som de kan gi gode rabatter på. Du må gjerne følge forhandlerens anbefaling, men spør om du kan komme tilbake og bytte dekkene dersom du ikke er fornøyd. Mange forhandlere har nå en slik ordning.