Spennende biler? De fleste definerer spennende med elegant eller sportslig utseende, gjerne i kombinasjon med nakkebrekkende ytelser. En slik familiebil har ingen klart å lage.

Men om du definerer spennende som høy og firkantet, mye plass, sju seter og genial plassutnyttelse, er du ikke så langt unna de tre bilene vi tester denne gang. Her ligger styrken i det praktiske. Bruker du bare fem seter, har du et bagasjerom som sluker det meste. To ekstra bakseter gjør det populær når barnas fotballag skal på tur. Ford og Mazda kan du gjøre om til en seksseter slik at to barn får super plass og et bord mellom seg bak. Disse bilene har også store skyvedører, som gir enkelt tilgang til baksetene der barna sitter høyt med god oversikt. De setter pris på flybordene og mange oppbevaringsrom er praktisk.

Sikkerheten

Både Ford Grand C-Max og Opel Zafira får fem stjerner og høye poengsummer i de forskjellige kollisjonstestene i Euro Ncap. Begge får minus for at fronten på bilene kan forårsake relativt store skader på fotgjengere. Nye Mazda 5 er ennå ikke testet av Euro Ncap, men den forrige modellen fikk fem stjerner i 2005.

Eiernes mening

I Motors AutoIndex, der 17 000 norske bileiere sier hva de synes om bilen,forhandleren og servicen på verkstedet, har Mazda stor framgang og er nummer 9 av 23 bilmerker. Mazda-eierne er gjennomsnittlig fornøyd med både bilen og forhandleren og er ganske lojale overfor merket sitt. Ford er nummer 19 av 23 merker. Eierne svarer at de ikke er spesielt godt fornøyde verken med selve bilen, forhandleren eller verkstedet, men er overraskende lojale. Opel kommer tredje sist, og har hatt tilbakegang. Eierne er godt fornøyd med forhandleren, men dårlig fornøyd med selve bilen og kjøreopplevelsen. Lojaliteten er også dårlig.

Miljø

Testbilene har dieselmotor med betydelig høyere utslipp av nitrøse gasser (NOx) og partikler enn det bensinbiler har. Ford Grand C-Max har det høyeste forbruket og CO2-utslippet (0,58 l/mil og 154 gram CO2 per kilometer) blant annet fordi den har automatgir. Mazda 5 har 0,52 l/mil og 138 gram CO2 per kilometer, mens Opel Zafira har 0,52 og 137. Når det gjelder utslippene av NOx, som gir lokal forurensning, er imidlertid forskjellene betydelig større. Opel Zafira slipper ut 124 mg/km mens Mazda 5 slipper ut 161. En tilsvarende bil med bensinmotor slipper ut rundt 25 mg/km.