Bare det å få refleksen opp fra skuffen og på kroppen, kan utgjøre forskjellen på liv og død. Det er nemlig fort gjort å glemme refleksen når man skal ut i høst- eller vintermørket.

Men få tenker på at den kan utgjøre hele forskjellen på om føreren av et kjøretøy ser deg eller ikke. Faktisk er forskjellene i NAFs ferske reflekstest større enn du kanskje tror. Med refleksvest så vi testpersonen på 200 meters avstand. Uten vesten fikk vi ikke øye på vedkommende før vi var fem meter unna! Og fem meter gir ikke rom for å verken reagere eller styre unna.

Vest er best

De mindre refleksbåndene og -brikkene hadde også god effekt, og gjorde testpersonen synlig fra avstander på 135 til 150 meter under våre testforhold. Men som nevnt: Refleksvesten var ikke overraskende best av de testede typene. På vei uten belysning var vestene synlige minst 50 meter (ca. 30 prosent) tidligere enn refleksbrikker og -bånd.

Også på vei med gatebelysning var effekten av refleks betydelig, selv om synlig avstand var noe kortere. Nok til å gjøre førere av motorkjøretøy oppmerksomme i god tid, slik at en påkjørsel kan unngås.

Refleksvesten gir den beste synligheten, og synes på et par hundre meters hold.

Viktig med rett plassering

Men det er ikke bare type refleks som spiller inn. Nesten like viktig er plasseringen på kroppen. På kortere avstander, som i bytrafikk hvor kun nærlys brukes, vil lav plassering av refleksbånd, eksempelvis på leggene, gi bedre synlighet enn på armene. Brukes bare et bånd på armen, eller en brikke festet på jakka, vil ikke synligheten være like jevn.

Plasseringen av refleksen er viktig. Lavt plassert refleks, som dette båndet, fungerer godt i områder der bilene for det meste kjører med nærlys.

Vær og belysning viktig

Graden av synlighet avhenger også av værforhold, gatebelysning, topografi og andre faktorer. I regnvær og tåke kan siktforholdene være dårligere, både med og uten refleks.

Testen vår ble utført i klart høstvær, både på mørklagte og belyste strekninger i Maridalen i Oslo. Testen er ikke vitenskapelig, men basert på visuelle praktiske vurderinger.

I testbilen ble synligheten av de ulike reflekstypene vurdert av to forskjellige testere. Avstanden ble etterpå kontrollmålt med et presist målehjul. Hovedkonklusjonene er basert på veistrekningen uten gatebelysning.

Fjernlys eller nærlys?

Konklusjonen i vår test viser at mye er gjort dersom refleksen hentes fram fra skuffen og plasseres synlig på kroppen. Men den viser også hvor avgjørende synligheten er. Jo mer urbane strøk, der nærlys som er vinklet lavt brukes, jo lavere plassering av refleksen. I typiske fjernlys-strøk er en høyere plassering å anbefale.

Nesten gratis livredder

En refleks koster nesten ingenting i forhold til jobben den er satt til å gjøre. Alle har råd til refleks! De fleste av oss opplever i tillegg å få reklamereflekser gratis. Ta den i mot og bruk den! Refleksen er en rimelig livsforsikring.

Disse refleksene testet vi

 • Refleksvestene fra Clas Ohlsson, NAF og Jula klarte seg meget bra, og er praktisk talt like effektive. Betydelig bedre enn de andre refleksene. Alle har to brede bånd rundt hele kroppen og vil derfor gi god effekt ved alle forhold. I tettbebygd strøk hvor nærlys benyttes, ville man trolig oppnådd ytterligere synlighet med refleks på leggene.
 • Refleksbåndene fra NAF og Biltema ga også god effekt, spesielt ved plassering på leggene. De ga jevn synlighet på testpersonen i bevegelse. Refleksbåndet fra Nille hadde god effekt, men var litt i korteste laget.
 • Refleksbrikkene fra NAF ogNille kan også regnes som bra, men hadde ikke like bra synlighet som refleksvestene og -båndene. På testpersonen viste brikkene en positiv blinkende effekt, og at noe var i bevegelse. Men synligheten var vekslende, som er negativt med bare en refleksbrikke på kroppen. I tillegg bør de plasseres lavt.  

Refleksbånd, vest eller brikke? Vi har testet de vanligste refleksene. Men det viktigste er at du faktisk har på deg en refleks.

Fakta om refleksvest

 • Vesten skal være CE-godkjent
 • Vesten bør være godkjent etter EN 471 klasse 2
 • Alternativt kan klasse EN 1150 brukes
 • Det er eiers ansvar at det er refleksvest i kjøretøyet
 • Påsydde reflekser/bånd har begrenset levetid. De tåler ofte ikke mer enn 10-12 vask

Påbudt med refleksvest i bilen

Det er påbudt å ha refleksvest i bil, MC, moped og ATV. Denne skal brukes av fører ved problemer eller uhell, uansett om det er lyst eller mørkt ute.

Fakta om refleksvest i bil

 • Vesten må være lett å få tak i. Poenget er at bilføreren skal kunne få tak i vesten før bildøra åpnes.
 • Vesten skal benyttes både i lys og i mørke
 • Det er krav om vest for å få bilen godkjent i EU-kontroll 
 • Krav om refleksvest gjelder i Norge, Spania, Portugal og Tyskland, Danmark, Sverige og Finland
 

Målt avstånd (avrundet)

Synlig lengde i meter

Pris ca

Kommentar

Refleksvest Clas Ohlsson

200

29

 

Refleksvest  NAF

200

39

 

Refleksvest Jula

200

10

 

Bånd NAF

160

Gratis

 

Rund brikke NAF

150

Gratis

 

Snap-bånd Biltema

150

40

 

Bånd Clas Ohlsson

145

49

 

Bånd Nille

140

15

Liten diameter

Rund brikke Nille

135

13

 

 

Se forskjellen! Her er en normalt opplyst gate, og to personer plassert 40 meter unna bilen, som har nærlysene tent. Personene har to vanlige brikkereflekser og et bånd på hver arm. Foto: Harald Wisløff