Refleksvesten er ikke nødvendigvis førstevalget når folk skal ut på handletur eller i selskap, men hva er da alternativet for å synes i høstmørket?

NAF har testet moteprodukter og tilbehør med innebygget refleks som er ment for hverdagsbruk. I alt ble 14 produkter testet, blant annet trendskjerf med innesydd refleks, design-buttons som matcher kåpen, hjemmestrikket pannebånd, paraplyer og handlenett. I tillegg er et knippe tradisjonelle refleksvester testet på nytt.

– Andelen som bruker refleks øker, og det er positivt. Vi vet at barn og mosjonister er flinke til å bruke refleks, men i hverdagen lar voksne refleksen ligge hjemme. Vi forventer ikke at de går i refleksvest på byen, men de burde bruke noe slik at de synes, sier Morten Fransrud, NAF Trafikktrening.

Se forskjellen her!

Bildene under viser en person med og uten refleks som står ved siden av en bil.

På tross av at begge bilene har nærlys påslått, er det svært vanskelig å se personen ved siden av bilen. Refleks er altså ikke bare viktig når det er stummende mørkt.

Uten refleks synes personen ved siden av bilen knapt, tross egne nærlys tent.

Med refleksvest ser man brått personen ved siden av bilen tydelig.

Falsk trygghet

Mens de tradisjonelle refleksproduktene som vester, bånd og brikker må følge CE-standarder, trenger ikke moteprodukter det. Derfor er det vanskeligere som forbruker å vite om produktet har noe effekt eller ikke.

Fransrud mener det er problematisk at moteprodukter som merkes med «refleks» har liten eller ingen refleksevne.

– Moteprodukter kan gi en falsk trygghet, det ser vi i denne testen, sier Fransrud.

– Det er direkte trafikkfarlig at det selges noe som lover synlighet, som ikke gir det. Det er å lure kunden og i verste fall ta liv av folk. Skal man kalle noe «refleks» burde det virke.

Refleksvester og produkter med store refleterende flater som paraply og handlenett er vinnerne i testen.

Slik ble testen gjennomført

Moteproduktene med refleks ble valgt ut på bakgrunn av tilgjengelighet, pris og innovasjon.  NAF har i tillegg testet fem refleksvester. To for barn og tre for voksne.

Produktene ble testet på en mørklagt bane med kun billys som lyskilde. Produktenes synlighet ble vurdert ved 50 meters avstand og 100 meters avstand, både med nær- og fjernlys.

Handlenett med refleks

Handlenett fra Tanum og paraply fra Clas Ohlson er blant testpanelets favoritter. Dette er produkter som gir god synlighet fra flere hold, samt at de er praktiske og dekker flere behov. De er heller ikke så dyre ettersom de dekker flere behov enn ett.

Dette handlenettet slår knock out på de fleste andre refleksene.

Den reflekterende sprayen skal ikke synes på produktet. Vi sprayet så mye at det ble et skjemmende belegg på sykkelen. Likevel syntes knapt refleksen på avstand.

Strikk med refleksgarn

Testpanelet er også positivt overrasket over refleksgarnet Vikinggarn Reflex sin effekt. Det hjemmestrikkede pannebåndet som ble testet gav liten effekt grunnet lite synlig plassering, men reflekseffekten i selve garnet er godt.

NAF anbefaler å strikke noe med stor flate, som synes godt. For voksne er pulsvarmere eller votter en god idé, mens det for barn er lurt med lue og votter.

Vil du strikke pulsvarmere? NAF anbefaler Husflidens oppskrift.

Refleksskjerf med liten effekt

Refleksskjerf fra Morild Norway var testens dyreste produkt, men dessverre lite synlig i nattemørket.

Heller ikke refleks-brosjen fra Tanum holdt mål. Produktet er dyrt, og har ingen effekt.

– Jeg skjønner faktisk ikke hensikten med den. Det er verken pynt eller et refleksprodukt. Den vil jeg ikke kalle et refleksprodukt, den er i beste fall i reflekterende materiell, sier Fransrud.  

Refleksbrikke fungerer godt

Den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene er blant de billigste, enkleste og mest effektfulle refleksene i testen. Brikken er allsidig og synes fra alle kanter. Den finnes i alle former og farger, så alle kan finne en de liker.

Refleksbåndene er små, og kan festes på vesken, armen eller benet. Testen viser at plassering på benet gir best synlighet. Hvis båndet plasseres på armen er det lurt å sjekke at ikke jakken skjuler for refleksen.

Vest er fortsatt best

Vest er trolig ikke førstevalget når du skal ut på byen eller på handletur, men det er fortsatt den mest effektive måten å synes på i høstmørket.

Vestene fra XXL, Clas Ohlson, NAF og Barnas Hus er jevnt over av lik kvalitet. Det som skiller dem er antall reflekselementer, pris og brukervennlighet. Velg en vest med mange reflekselementer både foran og bak – jo flere striper og logoer i refleks, jo bedre synes du !

Lysende LED-produkter

Markedet flommer over av produkter med led-lys, alt fra små pyntelys på vesker til seler. Hvis lysene att på til blinker, er det en god måte å få oppmerksomhet på. Selen NAF testet var godt synlig med led-funksjonen påskrudd, men manglet nok reflekselementer til å ha noe effekt uten lysene på. Testpersonen erfarte at den var mer behagelig å ha på enn vestene grunnet elastisitet i strikken. 

Lisa Østvedt Gustafsson i Morild Norway AS sier de er lydhøre for NAFs resultater, og har allerede laget nytt design på refleksskjerfet sitt.

Råd til reflekskjøp

  • Skal du kjøpe vest, bånd eller brikke burde du se etter CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon.
  • Jo flere vinkler refleksen synes fra, jo bedre. Husk at du burde synes både bakfra og forfra.
  • Plassering er viktig! Er du i urbane områder der nærlys brukes – fest refleksen lavt på kroppen. Er du ute langs en mørklagt vei der fjernlys er det mest interessante – få refleksen opp på overkroppen.
  • En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Slik ble testen gjennomført

  • Produktene ble valgt ut på bakgrunn av tilgjengelighet, pris og innovasjon. 
  • Produktene ble testet på en mørklagt bane med kun billys som lyskilde.
  • Produktenes synlighet ble vurdert ved 50 meters avstand og 100 meters avstand, både med nær- og fjernlys.
  • Produktene ble vurdert etter følgende kriterier: God / Middels God / Dårlig refleksevne og Ikke synlig.
  • Produktene ble fotografert med samme eksponering (1/5-dels sekund, blender 5.6, ISO 1600) og med 50mm objektiv med digitalkamera med fullformat CCD-brikke (1/1). 50mm objektiv er verken tele eller vidvinkel, men brennvidden lik menneskets øye. Kameraet ble plassert foran bilen, mellom hovedlysene. Ingen av bildene er etterbehandlet.