I tillegg til Mazda 2 vurderte Skare Toyota Yaris og Opel Corsa. Han har vært innom flere internasjonale bilundersøkelser, samt stoppstatistikker.

– Da vi nylig skulle kjøpe en bil nummer to så vi fort at det var et hav av modeller. Vi måtte bare sette opp noen kriterier som vi kunne velge ut fra: Det skulle være en femdørs bil med bensinmotor, manuelt gir, helst ikke kjørt mer enn 30 000 km og maksimalt tre år gammel. Nøktern pris og driftssikkerhet ble også tillagt stor vekt, sier Nils K. Skare fra Bergen.

Skare gikk systematisk og grundig til verks, og fant fram til fire statistikker på internett: DEKRA (fransk testsenter), TUV (Tyske biltilsynet), Warranty Direct (engelsk forsikringsselskap) og ADAC (NAFs søsterorganisasjon i Tyskland).

– En ubetinget fordel med disse fire statistikkene er også at de opererer med gjennomsnittstall, noe som gjorde at vi kunne se hvilke modeller som var bedre enn gjennomsnittet.

– Det er jo også andre og mindre «rasjonelle» faktorer spiller inn ved valg av bil. Vi må like det vi ser, og vi må trives bak rattet. «Cool-faktorer» som farge og design vil også spille inn.

– På toppen av det hele vil jeg ta bilen på en NAF-test, for å unngå en mandagsbil, sier Skare.

Mazda 2, Toyota Yaris og Opel Corsa er også etter vår oppfatning gode kjøp. På tidligere Mazda-modeller bør man være oppmerksom på rust, og sjekke om bilen er fulgt opp med antirustbehandling.

Biler i denne klassen er ofte mindre kjørt enn større, og de har som regel mindre utstyr enn større, dyrere biler, noe som igjen gir færre feilkilder.

Mange overraskes over hvor god innvendig plass det er i slike småbiler. Begrensningene er bagasjeplassen, men med bare to voksne og bakseteryggen nedslått, bør ikke det være problematisk.

Mazda 2 har svært godt rykte angående teknisk kvalitet, noe også Skares oversikt viser. Ifølge Mazda-eiernes eget utsagn i Motors AutoIndex er de mindre fornøyd med rustbeskyttelse enn det snittet av bileierne er.

Men sikkerheten i Mazda 2 er meget bra for størrelsen, og den fikk fem stjerner i EuroNcap i 2007.

Toyota Yaris har vært en av mest populære småbilene i flere år, og er blitt solgt over dobbelt så mye som Opel Corsa og Mazda 2.

Ifølge Motors AutoIndex er Toyota-eiere blant landets mest fornøyde bileiere.

EuroNcaps kollisjonstest ga Yaris fem stjerner i 2005.

Opel Corsa er en sikker bil, størrelsen tatt i betraktning, og bilen oppnådde fem stjerner EuroNcaps kollisjonstest i 2006.

Men Opel-eiere er blant de som er minst fornøyde med sitt merke, ifølge Motors AutoIndex.

SKARE HAR SUMMERT de fire undersøkelsene og laget en rangering med en totalsum for hver bil:

Bilmodell DEKRA TUV W. Direct ADAC Sum Plassering
Mazda 2 1 1 2 3 7 1.plass
Toyota Yaris 2 2 6 6 16 2.plass
Opel Corsa 3 3 7 4 17 3.plass
Mitsubushi Colt 7 7 3 1 18 4.plass
Ford Fiesta 4 4 5 5 18 4.plass
Honda Jazz 5 5 1 7 18 4.plass
Renault Clio 6 6 4 2 18 4.plass