Som første bilprodusent tar Toyota hybrid-teknologien i bruk i en småbil. Importøren regner med at den nye hybridutgaven vil stå for 50 prosent av salget i Norge i årene framover.

Det skyldes ikke bare det lave forbruket og CO2-utslippet. Dersom du oppnår Toyotas mål om 0,35 liter på mila, så er det selvfølgelig fint for lommeboka. Og en del bilkjøpere er så miljøbevisste at et CO2-utslipp på rundt 80 gram per kilometer teller. Som bensin-hybrid gir den heller ikke byskadelige utslipp av NOx og sotpartikler.

Suksessen til Toyotas hybridbiler skyldes lettkjørthet og driftssikkerhet like mye som miljøprestasjonene. Yaris følger i denne tradisjonen. Du setter den lille girspaken i ”D”, og av sted bærer det. Giret er trinnløst og du kan konsentrere deg om trafikken rundt.

Drivverket består av en 1,5 liters bensinmotor og en elektromotor som får strøm fra batterier plassert under sitteputa i baksetet. Bilen velger automatisk den mest effektive energikilden. Maksimal effekt er 100 hester og det er mye for en så liten bil. Det betyr at den blir både rask og lettkjørt. At den elektriske motoren gir maksimalt dreiemoment fra første omdreinig, er også et pluss for komforten. Mye kraft ved lavt turtall betyr mindre innvendig støy ved akselerasjon. Med en knapp på dashbordet kan du velge å kjøre i rent elektrisk modus. Rekkevidden er imidlertid bare to kilometer på det beste.

HYBRIDSYSTEMET I YARIS er 42 kilo lettere og betydelig mindre enn det som sitter i Prius. At batteripakken er plassert under baksetet, betyr at bagasjeplassen er 286 liter, den samme som i en vanlig Yaris

At vi ikke har sett en småbil med hybriddrift tidligere, skyldes prisen på teknologien. En småbil som Yaris tåler dårligere de økte kostnadene det avanserte hybriddrivverket medfører. Men nå produserer Toyota så mange hybriddrivverk at prisen er kommet ned på et akseptabelt nivå. Prisen på Yaris Hybrid tipper jeg på rundt 200 000 kroner. De lave CO2 og NOx-utslippene gir lave avgifter. Det betyr at hybridutgaven med automatgir blir billigere enn en dieselutgave med manuelt gir.

Motor har prøvekjørt bilen som Toyotas gjest.