Tekst: Tor D. Magnussen/Andreas Handeland

I 2014 krasjtestet NAF/EuroNCAP 40 biler fra en rekke ulike bilprodusenter. Fem av disse valgte å montere barnesetene i testbilene bakovervendt. Det belønnes de godt for, og det er ikke uten grunn. Testene viser at barn i bakovervendte seter sitter langt tryggere enn de som er vendt mot kjøreretningen.

Bilene med bakovervendte seter var: Mercedes GLA-Class, BMW 2-Serie, Jeep Renegrade, Audi A3 og Tesla Model S. I kollisjonene testes sikkerheten for halvannet og tre år (1 – 4 år) gamle barn. Dette regnes med som en del av totalsikkerheten og gir utslag når bilen skal få tildelt stjerner (karakterer).

Det er sikkerheten for barn mellom 1–4 år som er mest kritisk, siden mange da velger å flytte barna over i framovervendte seter. Sikkerheten for tre år gamle barn med bakovervendte seter var uten unntak meget bra i kollisjoner i 64 km/t, med 77–88 prosentpoeng. Det er godt over minstekravet på 75 prosent for å oppnå fem stjerner.

Større skader på overkroppen

Testdukkene i de framovervendte setene fikk langt større medfart.  Spesielt gikk dette utover nakken og til dels i brystet på treåringene, der påkjenningen blir voldsomme.   
Sikkerheten for tre år gamle barn var kun god i to av 40 kollisjonstester hvor slike seter ble brukt. Til stor forskjell fra de bakovervendte.

En del av forklaringen til at bakovervendte seter er sikrest beror på at et barns hode er svært tungt i forhold til selve kroppen. Og ved kollisjon vil barnets hode, og til dels kroppen, kastes rykkvis framover i et framovervendt sete - i utakt med selve kollisjonsforløpet til bilen. Nakken til mindre barn har også begrenset styrke og er spesielt utsatt.

Bra for de aller minste

I den minste klassen for barneseter (Barn fra 0–18 måneder) er alle setene bakovervendte, og alle kommer bra eller meget bra ut i testen.

Isofix-innfesting ble brukt i hovedsak i begge barnesetegruppene, og på alle de beste bakovervendte.

Bekrefter NAFs råd

Testene viser at vår anbefaling om å montere bakovervendte barneseter er den sikreste løsningen for barn fram til fireårsalderen. Dessuten vil EuroNCAPs testkrav gjøre at flere bilprodusenter vil bruke bakovervendte barneseter i slike tester, siden gode resultater belønnes, og dermed bidra til at flere forbrukere også velger riktig når skal handle barneseter.

I Norden er vi godt kjent med bakovervendte seter, men nedover i Europa er dette ukjent for de fleste.