Skal du kjøpe ny bil med GPS kan det være smart å spørre om prisen på oppdatering av kartverket. Syns du det er dyrt, som på Suzuki og Audi for eksempel, kan det være et forhandlingsgrunnlag. Enten kan du be om gratis oppdatering i garantiperioden eller be om prisavslag på bilen. Her kan du enkelt vise til dem som har billig eller gratis oppdatering i garantiperioden.

Vi har sjekket priser på et knippe nyere biler, for å få en liten oversikt. Variasjonene er store i markedet. Alle Kia-modellene har gratis oppdatering i løpet av syv år. Det blir utført i forbindelse med service. Volvo, Skoda, VW og Tesla har også gratis oppdatering. Her er det et stort pris-sprang til Suzuki og Audi som tar fra 3000 til 3386 kroner for en oppdatering.

Prisen for oppdatering av kartverket blir også høy i forhold til hva det koster å kjøpe en separat eller universal GPS-enhet. Separate GPS-enheter får man fra ca. 1000 – 1500 kroner med ferdig oppdaterte kart over Europa, samt noen gratis eller rimelige oppdateringer. I tilegg finnes det gratis kart på nett.

Fra flere tusen til gratis

For få år siden lå de dyreste oppdateringene nærmere 5000 kroner på de dyreste, og da ble mange fristet til å kjøpe en ny GPS-enhet til en fjerdedel av prisen. Prisene hos de ulike forhandlerne er ikke lette å sammenlikne direkte, da det varierer på antall oppdateringer, samt bilmodeller og alder.

Hvor ofte man bør oppdatere kartverkene er en smakssak, og kan også avhenge av om det er mye forandringer på veiene der du ferdes. Men hvis du for eksempel vil oppdatere hvert annet år over åtte år blir sluttsummen over 12 000 kroner totalt, dersom du velger en bil med dyre kartverk.

Tabellen under viser prisene på oppdatering på et knippe biler. Oppdatering kan skje både ved verkstedsbesøk, via internett og laste ned kart og overføre på en USB-brikke, eller direkte fra internett som for eksempel Tesla gjør.

Modeller - kartverk Europa Priser 1-2 år, 2017 Type utførelse
Suzuki Vitara 3386,- SD-kort
Volvo XC90 0,- Nett
VW 0,- Nett
Skoda 0,- Nett
Peugeot 308 1354,- Nett
Audi A3 3000,-  
Subaru 1847,- SD-kort
Mercedes-Benz 1000-2200,- SD-kort
Kia (alle modeller) 0,- v/ service
Toyota Avensis 1900,-  
Citroën C4 1259,- Nett
Tesla 0,- Nett
Mazda 1665,-  
     

Det gjelder å være oppmerksom på prisen på kartoppdatering. Noen tar høy pris, mens andre oppdaterer gratis. Kia er et godt eksempel med gratis oppdatering på alle modeller.