Undersøkelsen er gjort av NAF, og oversikten gir svar for 100 av de mest solgte bilene i Norge.

Vår hypotese før testen var at det kun var et lite utvalg biler som har mulighet for montering av tre seter i bredden montert med isofix. Dette viser seg å stemme godt i praksis.

Isofix mangler i midten

Vi prøvde å montere tre seter i bredden både med og uten isofix på alle bilene i testen. De fleste biler har to isofixfester – ett på hver side i baksetet. De fleste flerbruksbiler (MPV-er) har tre separate seter med hvert sitt feste.

Med unntak av noen få modeller som overrasker, er det kun flerbruksbiler (MPV) med separate bakseter, enkelte større og kostbare SUV-er og noen få større stasjonsvogner som innfrir dersom bruk av isofix er et krav.

Det er nesten utelukkende større flerbruksbiler/MPV-er som har mulighet for tre isofixfester i bakseter, noe som er å anbefale av sikkerhetsmessige grunner.

De fleste takler tre uten Isofix

Ser man derimot på tradisjonell beltemontering uten isofix, tar de aller fleste modeller på markedet tre seter i bredden. Men: Et stort problem er at denne typen montering ofte gjør seteplasseringen skjev, samt at setene må plasseres over bel- telåsene for å få plass. Noe som igjen medfører at det nærmest er umulig å få festet beltene med barn i setene. 

Tabelloversikt for bilene

Nedenfor finner du tabellene. Merk at det er én spalte for godkjent eller ikke godkjent med Isofix-fester, og én for feste uten Isofix. Kun et fåtall biler har ikke plass til tre barnestoler i det hele tatt.

Klikk på tabellene for større og lesbar versjon. 

Tabell test N-VTabell test A-M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjorde vi testen:

Vi valgte tre ulike modeller fra samme produsent. Disse ble montert likt og på samme sted hver gang gjennom hele testen, for å sikre at alle bilmodeller stilte likt til start. 

Modellene:

• Cybex Sirona 0–18 kg: Montert bak førersetet
• Cybex Aton3 0–13 kg: Montert i midten
• Cybex X2-FIT 15–36 kg: Montert bak passasjersetet

Alle målinger er utført hos bilforhandlere eller importører i Oslo-området i september og oktober 2013. 

Dette anbefaler NAF:

• På grunn av økt sikkerhet er barnestoler større og mer plasskrevende enn tidligere. Ingen modeller er like, så sørg for å sette deg godt inn i monteringsanvisningene for din barnestoltype før du tar det i bruk. Feil eller skjev montering går ut over sikkerheten!

• Husk at det å plassere flere barn i bilen, i mange tilfeller flere ganger i løpet av dagen, er en krevende øvelse. Et forhold er at de indre målene i bilen tillater tre seter i bredden, men du skal komme til belter/beltelåser. Ta derfor med bilen til forhandleren der du skal kjøpe barnestoler, slik at du får prøvemontert og sett at plassen er tilstrekkelig.

• Det samme gjelder dersom du er på jakt etter ny bil med plass til tre barn i baksetet. Prøvemonter barnestoler i bilen og se at dette er en løsning du kan leve med i hverdagen.