Undersøkelsen er gjort av NAF, og oversikten gir svar for 100 av de mest solgte bilene i Norge.

Vår hypotese før testen var at det kun var et lite utvalg biler som har mulighet for montering av tre seter i bredden montert med isofix. Dette viser seg å stemme godt i praksis.

Isofix mangler i midten

Vi prøvde å montere tre seter i bredden både med og uten isofix på alle bilene i testen. De fleste biler har to isofixfester – ett på hver side i baksetet. De fleste flerbruksbiler (MPV-er) har tre separate seter med hvert sitt feste.

Med unntak av noen få modeller som overrasker, er det kun flerbruksbiler (MPV) med separate bakseter, enkelte større og kostbare SUV-er og noen få større stasjonsvogner som innfrir dersom bruk av isofix er et krav.

Det er nesten utelukkende større flerbruksbiler/MPV-er som har mulighet for tre isofixfester i bakseter, noe som er å anbefale av sikkerhetsmessige grunner.

De fleste takler tre uten Isofix

Ser man derimot på tradisjonell beltemontering uten isofix, tar de aller fleste modeller på markedet tre seter i bredden. Men: Et stort problem er at denne typen montering ofte gjør seteplasseringen skjev, samt at setene må plasseres over bel- telåsene for å få plass. Noe som igjen medfører at det nærmest er umulig å få festet beltene med barn i setene. 

Tabelloversikt for bilene

Nedenfor finner du tabellene. Merk at det er én spalte for godkjent eller ikke godkjent med Isofix-fester, og én for feste uten Isofix. Kun et fåtall biler har ikke plass til tre barnestoler i det hele tatt.

Klikk på tabellene for større og lesbar versjon. 

Tabell test N-VTabell test A-M