NAF testet 15 sykkellykter med stor variasjon i pris, lysstyrke og kvalitet. I testen har vi først og fremst sett vurdert lyktenes bruksområde i forhold til pris, lysstyrke, batteristyrke og funksjonalitet. Men før du leser testen bør du vurdere ditt behov.

Stadig flere sykler, og de politiske mål er at enda flere skal sykle framover for å lette på trykket i trafikken og redusere utslipp. Derfor er godt og riktig lys på sykkelen ikke bare viktig for syklisten, men også for bilister og andre trafikanter.

Men det er en jungel av sykkellykter å velge mellom, så hvilken er best for deg? Det første du må finne ut er hva du skal bruke lykten til – skal du ut på mørke skogveier, eller sykler du mest til og fra jobb i byen?

Bli sett, se, eller begge deler?

Skal du ut i skogen er det lurt med en solid lykt som gir godt lys i flere timer. Sykler du stort sett på opplyste gater men dumper innom en mørk sidevei en gang i mellom, så klarer du deg med en lykt med mindre lysstyrke, men vi anbefaler at du ikke velger de svakeste lyktene. Det viktigste er en lykt som gjør deg synlig for andre trafikanter. Det er påbudt med frontlykt på sykkelen, så en slik markeringslykt er et minimum av det du må ha for å sykle lovlig i trafikken.

Tips og regler om lys på sykkelen

  • Det er påbudt med lys foran og bak på sykkel som brukes i mørket eller i usiktbart vær. Hos Lovdata finner du «Forskrift om krav til sykkel» for mer detaljer.
  • På opplyste veier og gang- og sykkelveier er sykkellykten først og fremst ment for å bli sett. En svært sterk lykt vil blende andre trafikanter. Dagens LED-lykter tilbyr enorme lysmengder og kan lett blende mer enn lysene fra en bil. Hvis lykten i tillegg blinker med kraftig lys, blir den fort irriterende for andre trafikanter.
  • Bruk lysstyrken aktivt. Hvis du kun trenger å bli sett i trafikken, demp lysstyrken. Sykler du langs mørklagte veier eller i skogen, øker du lysstyrken for å se skikkelig.
  • Fest lykten på styret. En kraftig lykt festet på hjelmen vil være flakkende og forvirrende både for deg selv og for andre trafikanter.

Lyktene monteres på styret på en sykkel som er spent fast i et stativ. Kameravinkelen og eksponeringen er lik på alle bildene i testen.

Praktisk bruk av sykkellykt

Om du tar lykten av og på hver dag, er det praktisk med en lykt med en enkel festemekanisme. De enkleste er de som festes med en gummirem som sitter fast på lykten. Det er også en fordel med integrert batteri slik at du slipper plunderet med å feste batteripakken. Hvis du skal kombinere daglig bruk med sykling på mørke veier og trenger en sterk lykt, så finnes det gode lykter med integrert batteri som er enklere i bruk enn multisportslyktene.

De aller fleste lyktene vi testet vil blende andre trafikanter hvis du stiller dem for høyt. Dette gjelder spesielt for de sterkeste lyktene. Husk derfor å tilte lykten ned så den ikke blender, og skru den gjerne ned på svak styrke. I vår test var det bare Sigma Lightster som hadde riktig lys til bruk i trafikken.

Dette er våre favoritter

Vi har plukket ut noen lykter vi likte ekstra godt, under kan du se hele testen av 15 forskjellige lykter.

  • Magicshine MJ 890 er vår favoritt til hverdagssykling. Lett, ladbar, enkel i bruk og med nok lys til å få deg frem på mørke veier en gang i mellom.
  • En multisportslykt koster gjerne litt mer, men vi fant også et billig alternativ i testen vår. Cree JY 8010 gjør jobben greit for en billig penge, men den ikke kan måle seg i kvalitet med de dyreste lyktene, Magicshine ms628c og Lupine.
  • Cat Eye Volt 1200 og Bontrager Ion 700 er fine alternativ for deg som vil ha en solid kvalitetslykt med stort bruksområde som også er enkel i bruk.
  • BITS er et greit valg blant markeringslyktene. Den er billig, ladbar og enkel å ta på og av sykkelen. Husk bare at den ikke hjelper deg når lyset går.
  • Sigma Lightster er den eneste lykten i testen vår med en utforming som gjør at den ikke blender andre trafikanter.

Slik testet vi lyktene

NAF testet 15 forskjellige sykkellykter. Det er urettferdig å sammenligne en billig lykt som kun skal brukes til å bli sett i trafikken, med en dyr og kraftig flerbrukslykt. I testen har vi først og fremst vurdert lyktenes bruksområde i forhold til pris, lysstyrke, batteristyrke og funksjonalitet.

Kjegler satt opp med bestemt avstand og lysstyrke målt 30 meter fra lyskilden.

Vi har vurdert brukervennlighet i montering og betjening, og har målt lysstyrken på 30 meters avstand, i midten av lyskjeglen og på hver side med tre meters avstand fra midten. For lykter som har flere styrker, har vi målt lysstyrke på høyeste og laveste styrke. Vi har tatt bilde av lyskjeglene med samme eksponering. Vi gjør oppmerksom på at lysstyrken på de svakeste lyktene ikke helt kommer frem på bildene, og at bildene av de sterkeste lyktene blir noe overeksponert. 

Vi har oppgitt en veiledende pris. Sjekk flere butikker før du handler. Lykter til sykkel havner fort på tilbud, og det kan være store summer å spare.

Lupine Neo

Mye kvalitet og lys i en liten lykt, men til en høy pris. Skal den brukes på styret må man kjøpe en separat brakett, og du trenger en medfølgende unbraco-nøkkel for å bytte mellom hodebånd og styrefeste. 

Les hele testen av Lupine Neo

Lupine Neo

 

Cree JY-810

Et billig og godt alternativ til de dyre multisportslyktene, men noe svak konstruksjon. Forvirrende hvordan knappen på baksiden skal brukes.

Les hele testen av Cree JY-810

Cree JY-810

 

Magicshine MS 628 C

Dette er den sterkeste lykten i testen, en multisportslykt som du gjerne kan ta med på skogstur. Litt for mye plunder å ta av og på lykt og batteri til at den egner seg til hverdagspendling.

Les hele testen av Magicshine 628 C

Magicshine MS 628 C

 

Cateye Volt 1200

Svært god og solid lykt med integrert batteri og god batterikapasitet. Enkel å ta av og på, og kan brukes både til pendling og skogsturen. Høy prisklasse.

Les hele testen av Cateye Volt 1200

Cateye Volt 1200

 

Lezyne Micro Drive 450

Enkel og grei lykt på linje med Magicshine og til samme pris, men litt tung å betjene.

Les hele testen av Lezyne Micro Drive 450

Lezyne Micro Drive 450

 

Bontrager ion 700

Solid lykt med integrert batteri og enkel festemekanisme gjør dette til en fin kombilykt for både pendling og sykling på mørke veier.

Les hele testen av Bontrager ion 700 

Bontrager ion 700

 

Lezyne Power Drive xl 1100

Sterk og god lykt til en overkommelig pris, men litt tung å betjene. Fin til både pendling og skogsturen.

Les hele testen av Lezyne Power Drive xl 1100

Lezyne Power Drive xl 1100

 

Cateye Volt 400

En liten kraftplugg som med bare 400 lumen puster søsteren Power Drive 1100 i nakken, men vi likte ikke festemekanismen på denne.

Les hele testen av Cateye Volt 400

Cateye Volt 400

 

Magicshine MJ 890

Vi likte denne lille, lette og enkle lykten. Den egner seg best til bruk på opplyste gater og veier, men hjelper deg også på mørke veier en gang i mellom.

Les hele testen av Magicshine MJ 890

Magicshine MJ 890

 

Sigma Lightster

Denne lykten har ikke det sterkeste lyset, men det beste for møtende trafikanter. En grei pendlerlykt som gir deg litt lys når du trenger det på mørke veier en gang i mellom.

Les hele testen av Sigma Lightster

Sigma Lightster

 

Bikepack JY7012F

Enkel, grei og billig lykt som gir deg litt ekstra lys i mørke når du trenger det. Denne gjorde det bedre i lysmålinger på avstand enn Magicshine og Lezyne Micro Drive, men lyser litt svakere på nært hold.

Les hele testen av Bikepack JY7012F

Bikepac JY7012F

 

Merida Flare One

Dette er lykten med svakest målt lysstyrke. Når prisen i tillegg er høyere enn BITS og Biketec, og lykten ikke er ladbar, så er det ikke vårt førstevalg blant markeringslyktene.

Les hele testen av Merida Flare One

Merida Flare One

 

BITS Mega LED

Et billig og greit alternativ hvis du kun skal bli sett i trafikken.

Les hele testen av BITS Mega LED

BITS Mega LED Bike

 

Biketec

Den billigste lykten, men den er ikke ladbar og er ikke vårt førstevalg blant markeringslyktene.

Les hele testen av Biketec

Biketec

 

Electra Bullet

Høy sjarmfaktor gjør denne til førstevalget for nostalgikere som først og fremst skal bli sett, og ikke trenger lys for å se.

Les hele testen av Electra Bullet

Electra Bullet