Vinteren nærmer seg og vi kan snart se langt etter bar asfalt. For de av oss som har tenkt å sykle i vintersesongen, er det snart på tide å skifte til piggdekk. Testfakta i Sverige har testet syv ulike piggdekk til sykkel. Testen er gjennomført på det finske laboratoriet Wheel Energy. De har testet veigrep og bremselengde på is, snø og barmark.

Testvinner Schwalbe Marathon Winter

Best i test er Schwalbe Marathon Winter. Dekket har svært godt grep på vintervei og har også minst rullemotstand både på snø og asfalt. Rullemotstand er en viktig faktor når du skal ha vinterdekk fordi disse er kjent for å være trege å sykle på. Dekket med høyest rullemotstand i denne testen var dekket fra Continental, som derfor ikke nådde helt til topps.

Piggdekkene i testen

Kenda og Biltema mister piggene

Best grep på vintervei har det koreanska dekket Kenda. Til tross for dette havner det sist i testen. Problemet er at Kendas pigger lett faller av når dekket ruller på asfalt. Dekket fra Biltema har samme problem. For de som sykler mye på asfalt vinterstid, så vil dette fort bli et problem. Årsaken til at piggene faller av er antakeligvis at materialet som piggene sitter i er for hardt. I tillegg er piggene tynnere enn de som vi finner på de andre dekkene i testen.

Antall pigger er ikke avgjørende

Testen viser også at antallet pigger ikke er avgjørende for veigrepet. Forskjellen mellom dekk med 240 pigger og de med halvparten så mange eller færre, er ikke så stor som man skulle tro. Dekkets fleksibilitet og mønsteret på dekket har også stor betydning for kvaliteten på sykkelpiggdekk.

Sommerdekk er ubrukelig på vinterføre

Det finske laboratoriet sammenlignet testresultatene for piggdekkene med et sommerdekk. Den største forskjellen var veggrepet på is. Det var ikke mulig å svinge på is med sommerdekket uten å skli og falle. Alle de testede vinterdekkene ga et bedre veigrep enn sommerdekket, selv om kvaliteten på vinterdekkene varierte stort. Det viser tydelig at sommerdekk ikke er et trafikksikkert valg på vinterføre.

Husk dette når du skal kjøpe piggdekk til sykkel:

  • Dekkene i denne testen er beregnet på landevei. Piggdekk beregnet for terrengsykler er grovere, har ofte flere pigger og bedre veigrep. På speilblank is vil derfor piggdekk til terrengsykkel prestere bedre. De har til gjengjeld høyere rullemotstand.
  • I svært løs snø vil et smalt piggdekk (som i denne testen) fungere dårlig. Under slike forhold er det bredere dekk som gjelder, gjerne fatbike.
  • Bruk tid på å lære å sykle med piggdekk. Dermed finner du ut hvor dekket gir bra kontroll og hvor det slipper.
  • Om du har mulighet er det lurt å skylle dekkene av og til. Salt og skitt tærer hardt på gummien. Sprø gummi gjør at piggene løsner lettere.