Enkelte billige låser er på høyde med de dyrere låsene, og de dårligste i testen var svært dårlige i forhold til de beste.

NAF og Testfakta har testet hele 15 låser, og fire låser falt igjennom og kan regnes som dårlig sikring. Flere av låsene, som kabellåsene, kan enkelt brytes opp ved hjelp av en skrutrekker. De er også lette å klippe av med en boltesaks på få sekunder.

Dette er de beste låsene

De beste sykkellåsene i testen er Kryptonite Evolution 4 STD, Abus Granit Xplus, Tonyon 620032 og Trelock BS450. Tonyon er best i forhold til pris, den koster kun 200 kroner. Ulempen at den veier over 2 kilo. Flere har et balansert forhold mellom pris og kvalitet, som bøylelåsene fra Biltema og kjell.com.

En av testene låsene er utsatt for er vinkelsliper.

Stor forskjell på sykkellåser 

Med vinkelsliper kan de fleste låsene åpnes, men det er stor forskjell på tiden man må bruke. En overraskelse er at det tok hele 60 sekunder (2x30 sek.) å åpne den billige låsen (Perel til 170 kroner) fra kjell.com med vinkelsliper. Den klarte seg også mot boltesaks og skrutrekker, men den var enklere å knekke med frysespray.

Skal du være på den sikre siden gjelder det å velge sykkellås med omtanke. I utgangspunktet bør låsene være godkjente – såkalt FG-godkjent, selv om det ikke er krav til dette.

Sykler for millioner stjeles

I fjor ble det meldt om tyveri av over 11.000 sykler, til en verdi av ca 70 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. I tillegg er det store mørketall. 

– Det vil si at det forsvinner flere sykler i timen, døgnet rundt, året rundt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Kommunikasjonssjefen forteller videre at det lønner seg å tegne en verdigjenstandsforsikring, og legger til at dyre sykler må låses inne. Ved parkering ute bør man bruke to låser.

En skrutrekker bankes inn i låssylinderen for å åpne den.

Dyr sykkel og dårlig lås

— På denne tiden er sykkelveier og gater fylt opp av syklister. De ivrigste legger mye penger i sykkel, og i dag er det ikke uvanlig at en sykkel kan koste flere titallstusen kroner. I flere tilfeller koster sykkelen like mye som en rimelig bil, sier Voll.

«Alle» sykler blir stjålet

Snitterstatningen er ifølge Finans Norge 6200 kroner. Rimelige barnesykler forsvinner like ofte som de dyre, mens profesjonelle tyver ofte er ute etter mer kostbare tohjulinger. Mange av de stjålne syklene blir omsatt på det åpne markedet eller forsvinner til utlandet. Norge er i verdenstoppen når det gjelder å kjøpe dyre sykler.

Tyveri av sykkel er et stort problem, spesielt i de store byene. Verst er det i Oslo, men også i Bergen, Stavanger og Trondheim er det mange som opplever at sykkelen forsvinner.

Viktige tips om låsing av sykkel:

  • Arne Voll i Gjensidige gir følgende råd:
  • Lås sykkelramme og bakhjul til et sykkelstativ eller en solid stolpe. En solid lås virker avskrekkende på tyvene.
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten.
  • Parker sykkelen på godt synlige steder og der mange mennesker ferdes.
  • Ta med deg setet eller andre løse deler.
  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.
  • Innboforsikringen dekker tyveri av sykkel med inntil 10 000 kroner per sykkel minus egenandel. Dette kan utvides til 20 000 kroner.
  • Ved spesielt dyre sykler anbefales det å kjøpe en egen verdigjenstandsforsikring.