Sammen for en tryggere skolevei på Høybråten

Mandag 6. februar stilte FAU, engasjerte foreldre, skolen og NAF opp ved Høybråten skole for å sette lys på de trafikale utfordringene som oppleves her. Med refleksvester og skilt fordelte NAF ansvaret for trafikkvakter på sju steder i området rundt skolen. Barna på Høybråten kommer fra alle kanter og det er mange veier og kryss som oppleves utrygge.


Høybråten skole

– Mange foreldre ved Høybråten skole er bekymret for at det en dag skal skje en ulykke på skoleveien. Området rundt skolen er svært trafikkert, både med foreldre som kjører barna og Høybråtenveien som har blitt en gjennomfartsåre, forteller Astrid Viktil i NAF.

– På vinteren er det ekstra skummelt med høye brøytekanter og glatte veier, legger hun til.

600 elever

Høybråten skole ligger på toppen av eneboligstrøket på Høybråten og har over 600 elever. Selv om mange barn bor i gangavstand til skolen, er det mange som blir kjørt på morgenen. Dette har skapt utfordringer, spesielt i Bergtunveien som passerer hovedinngangen til skolen. Veien er smal og har beboerparkering. Når bilene kjører i begge retninger blir det fort trafikkork og noen velger å kjøre opp på fortauet for å komme forbi hverandre.

– Det er veldig skummelt å se på at bilistene kjører opp på fortauet der barna går til skolen. De tenker at de har kontroll og at de «skal bare», men vi er redde for at det skal skje noe alvorlig en dag, sier FAU-leder Jorid Næss-Torheim.

Skolevei Høybråten
I Bergtunveien er det ikke plass til møtende trafikk, og bilene kjører opp på fortauet for å komme forbi. Dette oppleves veldig skummelt for barna.

bekymrede foreldre

Det var to bekymrede foreldre som meldte inn saken til NAF. Bekymringen gjaldt ikke bare Bergtunveien, men også Høybråtenveien som mange barn benytter på vei til skolen. Skolen ligger på en bakketopp og spesielt på vinteren oppstår det farlige situasjoner i det som er kjent som Olsebakken.

- Skal du opp her må du ha litt fart. Her har jeg sett bilister prøve å komme seg opp for bare å skli ned igjen på de glatteste dagene, samtidig som barna går på det smale fortauet - det er helt hinsides! sier Lena Brandvoll, en forelder på skolen.

Høybråten skole har fått lov av det lokale tannlegekontoret til å benytte parkeringsplassen deres i Høybråtenveien til droppsone, men det er mange som ikke benytter den. En droppsone er et område hvor barn som blir kjørt kan slippes av og gå resten av veien til skolen. Dette er med på å redusere trafikken tett opptil skolen.

- Det beste er hvis vi klarer å redusere trafikken generelt i området rundt skolen, slik at flere barn kan gå til skolen. Noen barn må bli kjørt helt frem til skoleporten, men med mindre trafikk vil det gå helt fint, sier Astrid Viktil i NAF.


Nilsebakken Høybråten
Det blir fort uoversiktlig på toppen av det som kalles Nilsebakken også. Her kommer barna fra alle kanter, og må snike seg mellom bilene.

Mange engasjerte seg på aksjonsdagen

En av de som engasjerte seg som trafikkvakt var Elisabeth Kolstø Stai fra Sanitetsforeningen. De holder til i et hus rett ved siden av skolen, og de blir ofte vitne til kaotiske tilstander på morgenen.

- Jeg synes trafikksituasjonen er helt forferdelig, sier Elisabeth.

- Det er toveiskjøring i Bergtunveien og Linjeveien, men det bør det ikke være. I fjor kom det plutselig fortauer rundt skolene, men det løser jo ikke de trafikale utfordringene. Folk må likevel kjøre på fortauet, for veien er ikke tilpasset trafikken, legger hun til.

Sanitetsforeningen opplever også ofte at foreldre benytter deres parkeringsplass for å slippe av barna sine. Dette skulle de helst vært foruten siden det er privat parkering og heller ikke et egnet område for å snu og slippe av barn.

Ivar Sandvold, leder for NAF avdeling Oslo & Omegn, så behovet for å passe litt ekstra på ved inn- og utkjøringen til Sanitetsforeningen. Noen foreldre fikk beskjed om at det ikke er ønskelig at de kjører der, og det ble tatt i mot med forståelse.

- Det er rett og slett for uoversiktlig her, spesielt på morgenen når det er mange barn på fortauet. De bør heller benytte droppsonen ved tannlegekontoret, sier Ivar.

Lokalavdelingen i Oslo er opptatt av trafikksikkerheten til barna på skoleveien, og slike aksjoner er en av aktivitetene de jobber med. - Vi er veldig glade for at frivillige ildsjeler stiller opp på disse aksjonene for å være med å gjøre en forskjell for barna. Her er det også plass til flere frivillige, så det er bare å ta kontakt, legger Ivar til.

Frivillige Høybråten skole
Mange engasjerer seg for en tryggere skolevei for barna på Høybråten. Her er FAU, NAF Oslo & Omegn, og andre foreldre godt representert.

NAF er på saken

NAF og FAU ved Høybråten skole fikk god dialog og sammen ble det planlagt trafikktelling, en aksjonsdag og en periode med trafikkvakter. NAF sørger for at alle de engasjerte foreldrene som stiller opp som trafikkvakter får refleksvester og plakater. Formålet er å få bilstene til vise mer hensyn og se til at barna kommer seg trygt til skolen.

- Når vi er ferdige med vaktene og trafikktellingen skal vi ha et møte med Hjertesoneteamet i Bymiljøetaten. Vi skal fortelle hva vi har erfart og vi ønsker å se på det totale trafikkbildet i området. Det er et sterkt ønske om at Bergtunveien blir enveiskjørt, dette er noe vi vil diskutere med BYM, sier Astrid Viktil i NAF.


Fant du det du lette etter?