– Vi kan ikke vente flere år på at utbygging av infrastruktur skal komme på plass. Vi må gjøre noe for de barna som går på skolen nå, sier Liv Kaupang leder av FAU.
Starter med en tryggere droppsone
– Det er mange forhold rundt skolen det bør tas tak i, sier Kaupang.
– Sammen med NAF har vi startet med det vi kan gjøre noe med selv, nemlig å veilede foreldrene når de skal slippe av barna til skolen på morgenen.
Første skoledag i 2023 stilte foreldre, skoleledelse og frivillige fra NAF Hallingdal opp på plassen mellom skolen og Geilohallen. Målet er å få foreldre til å slippe av barna ved bakken opp til skolen, og at alle følger samme kjøreretning.
Rektor Hilde Sletta Solhaug stilte også opp denne morgenen. Hun forteller om mange episoder der barn, foreldre og ryggende biler skaper uoversiktlige og utrygge situasjoner.
– Vi tester nå en ny droppsoneløsning de neste ukene, der foreldre bidrar som trafikkvakter og veileder foreldrene. Videre har vi trafikkvakter ved Circle K og ved Riksvei 7 for å minne forbikjørende om at dette er en skolevei, sier Siw Svendsen, leder for Helt Super skolevei i NAF.
Utbygging og trafikkfarlig skolevei
Det er mye utbygging i Geilo sentrum og det er i mange år lovet nye av- og påkjøringer til Rv7, men dette lar vente på seg. Utbyggingen har også medført at entreprenører har fått dispensasjon til å bruke gang- og sykkelveier, slik at disse har blitt stengt for barna som skal til skolen.
– Det foreligger en langsiktig plan, både for skolen, veien og ny droppsone, men dette blir stadig utsatt. Vårt ønske er at barna som går på skolen i dag, skal ha en trygg skolevei. Derfor fortsetter vi i FAU å mase på politikerne, sier den engasjerte FAU-lederen Liv Kaupang.
Riksvei 7 er en svært trafikkert vei, der det er lite som skiller bilveien fra gang- og sykkelveien. Dette oppleves ofte skremmende når vogntog og lastebiler dundrer forbi.
– Vi kunne gjerne tenkt oss at det var 40 sone akkurat forbi skolen, sier Kaupang, som viser til at det er 40 sone i begge endene av Geilo, men ikke akkurat forbi skolen.
Politiet deltok med en patruljebil, og var i området hele morgenen. Det ble observert flere biler med is og snø på rutene, og noen i litt for høy hastighet. Det var også mange syklende som ikke brukte hjelm, eller hadde lys på sykkelen.
Kampen fortsetter
– Det er bra å få støtte, drahjelp og veiledning fra en organisasjon som NAF. Det gjør at vi blir mer synlig og mer lyttet til, sier Kaupang.
Vi har mobilisert foreldre til trafikkvakter de neste 3,5 ukene og er klare for å kjempe videre for en tryggere skolevei i årene fremover, avslutter FAU-lederen.