Dersom du planlegger bilferie i sommer så er det viktig å være seg bevisst at bilen nå skal gjennom en av årets hardeste prøvelser. Det gjelder å være forberedt slik at man ikke ender opp med motorstopp eller det som verre er. Bilen er ofte tungt lastet, det er varmt og et havari er ofte lang mer kritisk enn ellers i året, for ferien er jo som kjent "gull verdt" 

NAFs sjekkliste for å sikre en god bilferie

1. Sjekk bilens tekniske tilstand 
Både motor-og batterifeil er blant de største årsakene til at NAF må rykke ut og hjelpe medlemmer om sommeren. Ta derfor gjerne en teknisk sjekk av bilen før du starter ferien. NAF sentre over hele landet tilbyr NAF sommertest, eller du kan kjøre innom et autorisert verksted for en gjennomgang. 

2. Etterfyll væsker 
Det viktig å sjekke at motoren har nok olje, og at kjølevæsken og bremsevæsken holder mål. Tanken med spylervæske fyller du enkelt opp selv. Husk på at du som sjåfør også er avhengig av nok væske, og den beste tørsteslukkeren er vann.

3. Sjekk bilens sko
Dekkene er bilens eneste kontakt med underlaget, og det kan være avgjørende at disse har godt mønster og at gummikvaliteten er god. Ofte merker man ikke at dekkene er dårlige før en kritisk situasjon oppstår, så her bør man være føre var. 

4. Viktig luft
Ikke glem å sjekke lufttrykket i alle hjulene (inkludert reservehjulet) etter at du har pakket bilen. Når en bil er lastet tungt og skal kjøre fort skal dekkene ha 10 % mer trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Dette sikrer lavere drivstofforbruk, mindre utslipp og gir bedre kjøreegenskaper. 

5. God sikt 
Vask innsiden og utsiden av frontruten godt, så får du bort fett, pollenstøv og liknende. Sjekk at vindusviskerne ikke legger igjen striper av vann på ruten, gjør de det bør de byttes. 

6. Pakk feriebilen smart og sikkert
Bagasje kan være livsfarlig - riktig pakket bil kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Sett tunge ting så lavt som mulig og så nært inntil seteryggen som mulig, og unngå løse gjenstander i bilen, og husk ikke pakk takboksen for tungt. 

7. Gjør deg synlig
Husk varseltrekant og refleksvest dersom uhellet er ute. Planlegg for det uplanlagte og sjekk at du har begge deler i bilen.

8. Underholdning 
Lange bilturer kan fort bil kjedelig for barna, husk derfor å ha med underholdning, gjerne i form av en fastmontert dvdskjerm der barna kan se film, eller organiser gjetteleker og bilbingo for passasjerene.

9. Reservenøkkel
Ikke glem reservenøkkelen, og oppbevar den på er sikkert og lurt sted! Innkjøp og koding av ny nøkkel er kostbart og tidkrevende.

10. Nødvendige papirer og førstehjelpsutstyr
Sørg for at du har alle papirene i orden før du drar på bilferie i utlandet. Trenger du internasjonalt førerkort? sjekk dette før du reiser. Det er også lurt å ha med førstehjelpstur i bilen, og enkelt verktøy. 

Kilde: Motor