Energiforbruket kan øke med 10% eller mer i vinterhalvåret som direkte resultat av at veibanen er våt eller dekket med snø eller slaps.Underlaget er derfor en viktig medvirkende årsak til at mange opplever at rekkevidden blir kortere om vinteren. Husk også å sjekke lufttrykket på dekkene – uavhengig av årstid! For lite luft vil øke rullemotstanden og øke energiforbruket til bilen.

Varmeapparatet sluker strøm og det kan derfor være lurt å forvarme bilen på morgenen mens du fremdeles har plugget bilen til laderen. Da blir også batteriet varmt når du begynner å kjøre, og bilen slipper å bruke strøm for å varme det opp. Er det kaldt i bilen og du ikke har fått skrudd på forvarme i bilen, er setevarmer et godt alternativ til varmeapparatet. Det krever mindre strøm og bruker dermed ikke like mye av batteriet slik som varmeapparatet gjør.

 

Kjør så mykt som mulig – unngå kraftige oppbremsinger og akselerasjoner!. Det er mye strøm å spare på en rolig kjørestil – høy hastighet fører til økt luft- og rullemotstand, som igjen øker energiforbruket. Synes du det er vanskelig, kan du eventuelt sette på bilens eco-kjøreprogram. Denne reduserer effekten litt når du tråkker til på gasspedalen i tillegg til at den automatisk reduserer litt på varmen.

Husk å alltid lade bilen når batteriet er varmt. Elektronikken i bilen vil beskytte batteriet mot høye effekter dersom du forsøker å lade når det er kaldt – og dermed vil effekten reduseres. Lad derfor alltid bilen etter at du har kjørt en liten stund og mens den enda er varm.

 

Knut F.Jenssen

NAF Bodø og omegn

(Kilde NAF)