Selv om været har vært noe ustabilt denne våren/forssommeren, viste værgudene godsida til denne lørdagen, og sola bidro til at det ble en fin ramme omkring turen.

I og med at det ble en del ferjefart, var avgang fra Bussholdeplassen satt til kl. 08:00. Deltakerne var presis, og alle hadde funnet seg plass om bord til avtalt tid. Bussen ble leid hos Team Trafikkskole, og som vanlig var det NAF-veteran Bjørn Arve Amundsen som på en stødig og god måte håndterte rattet.

 Etter at de siste deltakerne var kommet om bord på Hjelset, orienterte turkomiteen om dagens opplegg og kursen ble satt mot ferjekaia på Seivika øst for Kristiansund. Kommunen Smøla består av ei stor øy (fast-Smøla) og mer enn 5800 mindre øyer, holmer og skjær. Det er ca. 2200 innbyggere i kommunen som er den nordligste i M&R. Innbyggerne arbeider innenfor primærnæringer landbruk og fiske. Her er også oppdrettsbedrifter, mekanisk industri samt bygg og anlegg. Reiselivsnæringa er en voksende næring.

Etter å ha gjort unna ferjeturen over fra Seivika til Tømmervåg på Tustna, var det korteste veg til ferjeleie Sandvika og ferje over til Smøla/Edøya. I forkant var det gjort avtale med Egil Holberg som tok i mot oss på ferjekaia på Edøya. Her var det planlagt et besøk på Gurisenteret der kultursjef Laila Skaret tok imot og fortalte kort om det kjente historiske spelet ”Fru Guri av Edøy” som settes opp hver sommer. Spelet er en gripende historie om sterke kvinneskikkelser som er flettes sammen med tro, kjærlighet, tragedie og lykke. Hun fortalte, sang og klarte på kort tid å få fortalt litt om innholdet.

 Så var det dags for en kaffekopp og noe å bite i før en kort omvisning på utescena der spelet foregår.

Deretter gikk turen videre over øya med neste stopp på Smøla vindpark. På turen fortalte Egil Holberg om Smøla, både om folket, industri mv. og alle deltakerne fikk ny kunnskap om øya ut mot havet.  Det ble stopp inne i vindparken ved ”Kongemølla”-det kalles stedet der Kong Harald V åpnet vindparken i 2002. Trinn 2 i utbygging ble ferdigstilt i 2005, og det er nå i alt 68 vindmøller i parken.

Etter en kort tur innom kommunesenteret på Hopen, gikk turen videre utover mot havgapet og til det kjente fiskeværet Veidholmen. Dette var regnet som det største fiskeværet sør for Lofoten i den tida fisket var på topp. Vi hadde avtalt Ballbuffet på Vågarbryggå. Denne drives av vår guide på Smøla; Egil Holberg. Ved ankomst var alt  klart og det var bare å ”hive seg” i ballgryta. Både ball, dessert og kaffe smakte utmerket, og det ble anledning til å takke verten på behørig vis med applaus før vi vandret ut på en uorganisert ”værvandring” på en times tid. I solskinnet der ute var det trivelig å rusle rundt å se på gamle hus, smale gangstier osv.

Kl. 15:15 var det klart for avreise og vi var hjemme i Molde ca. kl. 19:00

 Nok en trivelig medlemstur sammen med NAF-venner var gjennomført og turkomiteen fikk gode tilbakemeldinger fra deltakerne.