PRESSEMELDING

NAF Øvre Østfold kan i år feire 90 års jubileum. Avdelingen ble stiftet den 22. mai 1925 som den andre lokalavdelingen i NAF. Avdelingens første leder, eller ”Formand” som det heter i stiftelsesdokumentet, var ordfører Torleif Skulberg fra Spydeberg. NAF Hamar & omegn er en uke eldre. Forbundet ble grunnlagt et år tidligere, og ved utgangen av 1924 hadde NAF 400 medlemmer. I dag er det 500.000 NAF-medlemmer fordelt på 71 lokalavdelinger over hele landet.

 John Unnerud ville ha fylt 85 år i år dersom han hadde levd. Spydebergekspressen døde i 2004, 74 år gammel.

 John Unneruds Minneløp har 5-års jubileum i år. Challengeløpet ble arrangert for første gang i 2010 i forbindelse med utgivelsen av Geir Svardals bok ”John Unnerud-Spydebergekspressen”. Utøverne i Challenge-miljøet kommer gjerne til Spydeberg for å kjøre dette løpet. Flere av dem kjente Unnerud, og har kjørt billøp sammen med ham. NAF Øvre Østfold arrangerte i mange år Glommaløpet. Dette var et PO-løp, og flere av dem som kjørte den gangen kommer tilbake nå, fordi de liker å kjøre på veiene i Østfold.

 Under Glommaløpet i 1968 vant John Unnerud en sølvpokal som i dag er minneløpets vandrepokal. Foreløpig har den blitt delt ut 3 ganger, og det var Thorbjørn Bye fra Gressvik som fikk det foreløpig siste napp i pokalen. Vinner han den i år, er det tredje gangen og han får den til odel og eie. Det var Unneruds barn, Anette og Christian som ga pokalen til minneløpet det første året.

 Et Challengeløp er en form for bilsport der alle kan delta, men det er mest gamle biler som er med. Teamene består av fører og kartleser. Løpet inneholder orienteringsetapper, pålitelighetsetapper og ferdighetsetapper, og løypa legges alltid innom gården der Unnerud bodde, og der hans datter Anette bor i dag. Flere av Unneruds tidligere ansatte vil i år stå vakt rundt om i løypa.

 I løpet av dagen skal det kjøres 4 ferdighetsetapper på området til Dyrøy betong. Her kan publikum se litt fart og spenning. På Ferdighetsetappene skal man komme raskest mulig gjennom løypa uten å komme bort i kjeglene som er satt opp.

 Hele dagen er det åpen kafeteria på Fjellheim i Spydeberg. Bilene starter herfra kl. 8.30, kommer innom for lunsj midt på dagen, og i mål ca. kl. 16-17. Premieutdelingen blir i peisestua på Fjellheim om kvelden. Her blir det anledning til å beskue gamle fine biler, drikke kaffe, spise vaffel og slå av en prat.

 NAF Øvre Østfold vil oppfordre folk i distriktet til å melde seg på dette løpet. Særlig hvis man har en gammel fin bil.

Løpets leder er (som på alle tidligere minneløp) avdelingens leder Tom Wiktorin. Tlf.: 938 77 700.