NAF Øvre Østfold har lange tradisjoner med å arrangere billøp. Siden Øvre Østfold er den andre lokalavdelingen som ble stiftet i NAF (22. mai 1922), er det også den avdelingen i NAF med lengst tradisjon for å arrangere billøp. Sammen med de to andre klubbene i Indre Østfold Motorsport, eier de Momarken Bilbane. Banen ligger ”inni” Momarken Travbane på Mysen. Dette er den nåværende arenaen med lengst tradisjon for å arrangere Rallycross i Norge. Det første billøpet ble kjørt på indre bane på Momarken Travbane i 1969. Det var før bilbanen ble bygd. Det ble kjørt et rundbaneløp, og Sportsrevyen med Jon-Herwig Karlsen var til stede.

1 1972 ble det første løpet på bilbanen arrangert. Det gikk samtidig som Momarkedet, og var starten på mange løp som ble arrangert under det tradisjonsrike Momarkedet. Mange kjente navn har kriget om plassene på denne banen. Jackie Stewart, Trond Schea, Seppo Niittymäki, Martin Schanche, John Unnerud og 14 ganger Europamester Kenneth Hansen for å nevne noen. I programmet for løpet den 1. september i 1972 sto det: ”Det første norske Rallycross på Momarkedet i 1972 vil sikkert vise at Rallycross har publikumsapell!” I dag vet vi at det er sant. I 2005 arrangerte NAF Øvre Østfold sammen med KNA Indre Ytre Østfold EM i Rallycross på Momarken for første gang. I fire år ble EM-runden arrangert der. For to uker siden var NAF Øvre Østfold sammen med de to andre klubbene i Indre Østfold Motorsport arrangør av NM- og Norgescup-finalen i Rallycross. Onsdagen før ble det kjørt ordførerduell på Momarken Bilbane. Alle ordførerne i Indre Østfold kjørte hver sin Bilcrossbil.

Av andre typer billøp som Øvre Østfold har arrangert, kan nevnes Skanseracet, et bakkeløp ved friluftshytta Skansehytta i Askim. Dette var en suksess selv om det nesten ble mer bilslakt enn billøp. Et ukjent antall Fiat 850-er ble tredd rundt furulegger på veien opp mot Skansehytta, og publikum fikk en opplevelse de aldri glemmer.

Etterfølgeren til Skanseracet var Vammaløpet ved Vamma kraftstasjon i Askim. Det ble arrangert for første gang i 1976 i forbindelse med Askim-dagene, og det ble et årlig løp helt til begynnelsen av 1990-tallet.

I mars 1982 gikk det andre Bilcrossløpet i Norge av stabelen i ei sandgrop i Mysen med NAF Øvre Østfold som arrangør.

Blant den eldre garde er nok NAF Øvre Østfold mest kjent for Glommaløpet som ble arrangert på 1960- og 1970-tallet. Dette var et PO-løp, mye likt dagens Challenge.

Østfoldrally ble også arrangert i mange år fra 1974. Da det ble arrangert for siste gang i 2005, var det i samarbeide med Årjängs MK og Rallyet hadde fartsetapper både i Norge og Sverige. Østfoldrally var et samarbeide mellom de fleste klubbene i Østfold, også NAF Øvre Østfold. Mange år tidligere, før Glommaløpets tid, arrangerte avdelingen Rally Glomma. Dette rallyet gikk også både på norsk og svensk side av grensen.

For 5 år siden begynte avdelingen å arrangere Challenge-løp. De ville lage et årlig løp til minne om Spydebergekspressen John Unnerud. Det første John Unneruds Minneløp gikk av stabelen i 2010, samtidig som Geir Svardal ga ut boken John Unnerud – Spydebergeksressen. I år hadde minneløpet 5-års jubileum, og det var en spennende og utfordrende løype som var lagt opp for de 26 deltagende lagene. Tradisjonen tro gikk turen innom gården der Unnerud bodde og der hans datter Anette bor i dag. Pokaler var pusset og sammen med andre effekter fra Johns glansdager var de stilt ut i dagligstua.

Den 7. mars i år sto NAF Øvre Østfold som teknisk arrangør av Petter Solberg show i Spydeberg. Kommunen ville hedre sin dobbelte verdensmester og trengte NAF til å stå som arrangør for kjøringen. Og for et show det ble! En hel blokk med engangslisenser ble skrevet ut til publikum som fikk sitte på med Petter.

I tillegg til egne arrangementer, hjelper medlemmene til på andres billøp. For eksempel Mountain Rally, Rally Norway, Rally Telemark, Gokart-løp på Rudskogen og NMK’s Sommercup i Formel-K.

Det som er på trappene fremover nå, er å bygge et motorsportanlegg med flerbruksmuligheter i Indre Østfold. Motorpark Indre Østfold er stiftet, og et møysommelig arbeid er i gang for at dette skal bli en realitet.

 

(Call to action-knapp – www.naf.no/ovreostfold)