NAF Norges Automobil-Forbund

PRESSEMELDING

17.07.14

Skjerp sansene når du kjører på motorvei!

Mange ulykker skjer i høy fart. Motorveier er svært sikre, men krever også mye av sjåføren. – Det er lett å bli fartsblind på fine veier, sier Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF.

NAF Foto:  Audun Bergerud, teknisk konsulent i NAF.

Motorveiene regnes blant de sikreste veiene, og gir en bekvem og effektiv kjøring med god flyt. Likevel kreves det maksimal oppmerksomhet av sjåføren - det gjelder å bruke speil, øyne og ører.

– Det er viktig å holde god avstand når du kjører på motorveier enten du er i Norge eller i utlandet. Jo høyere hastighet, desto større avstand må du ha til kjøretøyet foran. Tre-sekunders regelen gir 80 meter ved 100 km/t. Holder du deg godt til høyre i kjørebanen uansett antall filer, bidrar du til bedre plass og flyt i trafikken, sier Bergerud.

Kjører du på tyske motorveier i sommer er det ekstra viktig at du følger med i speilene, da du fort kan bli innhentet av lynraske biler opp mot 200 km/t. Bergerud påpeker at skal du ta en forbikjøring, ikke bli liggende i venstre felt - det skal bare brukes til forbikjøringer når veien er klar, uansett om du er i Norge eller i utlandet.

Det er ikke tillatt med forbikjøring til høyre med unntak for kork og kødannelse i alle filer, da kan du kjøre forbi i høyre fil. Skulle det skje at det plutselig blir kø eller full stopp på motorveien, er det fornuftig å varsle bilene bak ved å sette på varselblinkene. Denne måten å varsle på en ganske vanlig nedover i Europa.

– Ved køkjøring er det ekstra viktig å holde god avstand. Vær også oppmerksom på værforandringer. Særlig vannplaning, tåke og plutselig glatt veibane forårsaker mange ulykker. Da bør farten senkes, og trafikken følges, sier Bergerud.

Ved avkjørsler, inn- og utkjøring fra bensinstasjoner og rasteplasser samt ved veiarbeid bør du være ekstra oppmerksom.

– Sett ned farten slik at du kan lese skilt, uten å være til hinder for trafikken. Slik unngår du å kjøre feil, avslutter Bergerud.

NAF har utarbeidet en liste med råd om hvordan du skal kjøre trygt og effektivt på motorveier. Tips for kjøring på motorvei finner du på naf.no.

For nærmere opplysninger: 

Teknisk konsulent Audun Bergerud, tlf. 907 74 924 - audun.bergerud@naf.no

Kommunikasjonsrådgiver Marlene Engan, tlf. 482 54 657 -

marlene.engan@naf.no

 

.