NAF Oslo startet tidlig med motorsport, helt tilbake til 1940-tallet kan leder Bjørn Gulbrandsen fortelle. NAF Motorsport Oslo & omegn ble stiftet den 5. april i 1994. Avdelingen var også sammen med NAF Motorsport Drammen de første Motorsportavdelingene i NAF som ble registrert i Brønnøysundregisteret.

Utnevnelsen av Oslo-avdelingen kom etter nok et vel gjennomført arrangement under Oslo Motorshow i oktober. I seks år har avdelingen deltatt på varemessa i Lillestrøm i forbindelse med Oslo Motorshow. Og det er ikke småtteri de har fått til! De bygger en bane med halmballer, og har kjørt både Short Car, Crosskart, Racing, Dragstere, Supermotard, Mini Moto, historiske biler, Rally, Rallycross, samt et helt Driftingtevne med 18 biler på en utrolig trang bane i bakgården på varemessa.  Dette er veldig publikumsvennlig. Flere tribuner er satt opp og publikum kan se hele banen. I 2016 utvidet de med en tribune og det trakk hele 20.000 tilskuere! Det er bare å ta av seg hatten for hva de har fått til.

Fra 2004, var de med på Exporama Motorfestival på Hellerudsletta. Der kjørte de Sprintrally. Etter at Oslo Motorshow ble til på varemessa i Lillestrøm, flyttet de arrangementet til bakgården der med stort hell.

Det er Bjørn Gulbrandsen som er leder av NAF Motorsport Oslo & Omegn. Han er en meget driftig og engasjert leder som er involvert i det alle meste av billøp i Norge – alle grener. Han er også leder av NAF Motorsport sentralt. I år fikke han en pris av arrangøren av Oslo Motorshow for den innsatsen han har lagt ned gjennom seks år under dette arrangementet, og for jobben han gjorde under Exporama Motorshow sammen med BILSPORT.

NAF Motorsport Oslo & Omegn gjør det som andre ikke trodde var mulig! De har vært involvert i mange forskjellige typer arrangement og tatt på seg mye forskjellige oppdrag opp igjennom årene.

Noe av det første de arrangerte var PO-løp. Deretter Lyngna-Sprinten og så Bjerkesprinten. Kari Furuset var en ildsjel og en viktig dame under Rally Lyngna-sprinten på 80-tallet, forteller Bjørn.

De hadde serviceplassen i Offshore F1 for Colorline Scandinavian Grand Prix Oslo i 2003 og 2004 i Oslo havn. Det var et race med blant annet sjeiken av Dubai som deltager! Det krevde ekstra vakthold og sikkerhetsforanstaltninger. I følge NRK var det 500.000 mennesker til stede og så Rune Gjelsten vinne båtracet i Indre Oslofjord med Spirit of Norway. 

De har arrangert Racing langs kaia i Oslo sentrum. De har vært tungt inne i Dragrace, særlig leder Gulbrandsen. I min periode som leder av NAF Oslo & omegn Motorsport sto vi for Dragrace fra 1993 til 1997 på Gardermoen, også EM forteller han.

De har arrangert Sprintrally i flere varianter og bl. a. stått som arrangør av El-bil Rally på Blindern i Oslo under universitetets 200-års jubileum.

I 2012 var Oslo-avdelingen arrangør av Zero Rally i Norge og Sverige. Dette billøpet er for elbiler, hydrogenbiler, plug-in hybrider og biler som bruker biodrivstoff. Med andre ord et Rally uten CO2 utslipp. Ruten gikk fra Østersund til Trondheim. Mange kjendiser deltok; Aksel Lund Svindal, Timbuktu, Eldar Vågan, Atle Gulbrandsen & Geir Schau, Maud Solberg & Tone Damli Aaberge, Henning Solberg & Cato Menkerud, Mads Østberg & Veronica Engan, og mange, mange flere. Dagens President i NAF, Fredrick Andersen, var også deltager i dette løpet. Den gangen var han leder av NAF Oslo & Omegn. Dette var etter at vi i to år var medspiller i det norske Zero-rally til Stavanger og Hamar, sier Bjørn Gulbrandsen, og fortsetter: Til Stavanger var båtturen ut fjorden, under Prekestolen en severdighet. Både norske og utenlandske deltagere fikk se Prekestolen fra undersiden mens 3 store generatorer ladet bilene deres!

Under Rally Norway hadde de et år service-plassen i Vikingskipet i Hamar. De har også hatt super-spesialetappe nr. 1 på Bjerkebanen under Rally Norway med nesten 10.000 tilskuere. Da Norge og Sverige begynte å samarbeide om Rally Sweden, hadde de serviceplassen i Kongsvinger et år. De har også hatt ansvaret for noen SS-er under Rally Sweden (på norsk side av grensen).

I 2014 prøvde de å kjøre Rally on Ice hos Hebbes Racing i Sigdal. Dette satte været en stopper for. Det var ikke kaldt nok, og isen smeltet.

Under Gatebil on Ice hos Hebbe var de koordinatorer og observatører i fire år. Her må jeg fremheve Arild Østby og Kjell Lorentzen som to av krumtappene i vår avdeling, sier Bjørn. NAF Motorsport Oslo & Omegn hadde banegodkjenning på isbanen til Hebbe i 4 år, slik at banen kunne brukes av Motorsportutøvere.

Da Børning 1 ble spilt inn var avdelingen med og kjørte sikkerhetsbil under opptakene fra start på Tyrigrava og til Eidsvoll. Leder Bjørn Gulbrandsen var den som tilrettela alle dokumenter og søknader for kjøringen hele veien til Nordkapp. Da Børning 2 ble spilt inn, var det også NAF Motorsport Oslo & Omegn som hadde lisens for alle event-etappene hele veien til den Russiske grensen.

Avdelingen tar ofte på seg å hjelpe andre klubber under arrangementer. F.eks. Rally Telemark, Rally Hedmarken og EM i Rallycross de årene det ble arrangert på Momarken Bilbane. I år var de arrangør da NRK skulle lage et opptak med Petter Solberg og en konkurrent på parkeringsplassen ved Tyholttårnet. Dette ble til en forfilm for VM i Rallycross på Lånke, og ble sendt før den direktesendte sendingen på NRK.

Da TV-programmet BROOM ble spilt inn på bilkaia i Drammen havn, hadde Oslo-avdelingen ansvaret for sikkerheten.

I fjor arrangerte de for første gang Kollensprinten i Holmenkollen. Det var et Bakkeløp der det spesielle var at starten gikk i bratt nedoverbakke på asfalt for så å gå over i grus. Planen var å arrangere dette i 2017 også. Avtale for kjøring i juni 2017 er allerede klar, sier Gulbrandsen. Det var også planer om å kjøre et Drifting-stevne ved Holmenkollen. Av andre planer som var lagt for 2017-sesongen kan nevnes Bjerkesprinten og Oslo Motorshow.

I forrige uke åpnet det seg en ny mulighet for å fortsette arbeidet med Motorsport i det som har vært NAF Motorsport. NBF kom med et forslag som gir åpning for å fortsette med de samme gruppene, selv om det ikke blir under NAF-flagget.

Avdelingen har og har hatt noen gode utøvere i stallen sin: Kim Lorentzen i Cross kart og Arne Johannessen i Formula Offroad. Dagens leder av NAF Oslo & Omegn, Arild Kristiansen, var en aktiv Dragracer på 60- og 70-tallet. Nå er han leder av Dragraceseksjonen i NBF. Han var også løpsleder under de Dragracestevnene vi hadde på Gardermoen på 90-tallet, kan Bjørn fortelle. I avdelingens historie har det vært mange kjente bilsportutøvere, både førere, kartlesere og funksjonærer. Jeg kan nevne Helge Mikkelsen som kjørte Rally Monte Carlo på 50-tallet med Walter Schjølberg. Begge disse har vært formenn i NAF Oslo. De ble mentorer for ikke ukjente Oddvar Schjøll, som igjen ble en mentor for meg, sier Bjørn. Han lærte meg mye om motorsport på 60- og 70-tallet. Særlig om PO-løp. Jeg vil også nevne Team Hvervenbukta i Rally Monte Carlo med Leif Sommer, Oddvar Schjøll og meg selv i den Ford Mexico som Holm Jacob Matheson har i dag.

-Jeg må også få lov til å nevne alle de dyktige tillitsmenn og kvinner vi har i vår avdeling, sier Bjørn. Denne klubben ville ikke overlevd uten dem. Vi har f.eks. Anita, Marianne, Grethe, Marit, Tina og Mette. Og mange mange flere.

-Det må også nevnes at mangeåring ansatt i NAF og NAF Motorsport, Kai Viggo Brateng, er æresmedlem i Oslo-avdelingen.

Som vi forstår er det en meget driftig gjeng i NAF Motorsport Oslo & Omegn. En gjeng som går til oppgavene med krum hals og gjennomfører sine arrangement med glans.

Vi ønsker dere alle lykke til videre og med det dere elsker; Nemlig motorsport.