Da er vi på vei til Ushuaia som ligger aller lengst syd på det amerikanske kontinent. 

Første taxikusk ville stappe oss alle inn i en Opel Corsa - da grep faktisk plutselig og svært takknemlig en politidame inn og sa no-no-no. Senere samme kveld underholdt en gitarsyngende sjåfør oss med sang og klimpring på rødt lys. Ikke nok med det; da vi stod utenfor NAFs argentinske søsterorganisasjon`s pompøse kontor og skulle forevige hovedkontoret, bråstoppet en taxi, sjåføren spratt ut under rødt lys og tilbød fotografering. Sekundene etter løp han tilbake til bilen og bare vinket adjøss.

ACA (dvs. NAF i Argentina) er tuftet på motorsport og F1-legenden Juan Manuael Fangio som tok fem F1-seire. En rekord som stod i 45 år før Michael Schumacher tangerte  med ett mesterskap. ACA har et flott lite museum med biler over 100 år og opp til fete F1-modeller. Bildene er bare et bitte lite utvalg. Undertegnede har tilfeldig valgt seg en av bilene til Jack Brabham - ikke barebare å komme sg på innsiden av fløyselstauene. Legende Fangio - El Maestro, skal vi omtale mer utførlig. En racerfører som ble gravlagt på statens bekostning er ikke hverdagskost.

Juan Manuel Fangio viul alle med en smule racinghistorikk innabords kjenne ! Født 1911 i Argentina av fattige italienske innvandrere, men endte opp med eget museum og sponset av president Juan Peron - og argentinske NAF. Fangio begynte selvsagt i det små bak rattet i en blodtrimmet Ford V8 og vant etterhvert så mye at turen til Europas verste baner lå åpen. På Monza, Spa, Nürburgring og Le Mans feide han unna den ene konkurrenten etter den andre. Han jobbet seg i gjennom som fabrikkjører for Alfa Romeo, Maserati, Mercedes og Ferrari. En legendarisk historie er at han mistet et fly fra London via Paris til Milano da han skulle starte på Monza. I Paris kastet han seg i bilen og kjørte som ville fanden til Milano og rakk starten på håret. Dessverre krasjet han - noe som nok skyldtes kjøringen fra Paris og mangel på søvn. Fangio vant F1 fem ganger og ble nasjonalhelt i Argentina. Rekorden stod i 45 år før Schumacher slo han. 

I 1986 fikk han eget museum i Mar del Plata syd for Buenos Aires, men også hos ACA (NAF) her i Buenos er det masse minner - ikke minst på kafeen La Biela (råden i motoren) som jeg nettopp har kost meg med en lang lunsj. Her satt de gamle gale gutta og nå er veggene stappfulle av bilder og automobilia fra det good old days. Å sitte på denne mondène kafeen gir et herlig nostalgisk sus av rå fri eksos ! 

I en alder av 83 prydet plutselig Fangio igjen avisenes forsider og TV-nyheter. Argentinske myndigheter foreslo nemlig at førerkort skulle termineres ved 80 års alder, m.a.o. skulle eldre oppegående førere nektes fortsatt sertifikat uansett helsetilstand. Fangio tente på alle pluggene - og kjørte angivelig de nesten 40 milene fra Mar del Plata til Buenos Aires på omtrent 2 timer ! Det var slutten på det forslaget.