Som vanlig foran en sesongstart er det mange nyheter i norsk rallysport. Førere skifter klasser, andre skifter biler, og kartlesere skifter også makker. En ny NM-klasse introduseres også for trimmede firehjulsdrevne biler. Klassen ligger hakket under WRC, og så langt er det tre førere med såkalte R5-biler som er klare for denne NM-klassen der også S2000-biler inngår.

Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av NM-åpningen i år som i fjor. Det er tre år siden det var NM-runde i Sigdal. Den gang som nå har løpet start, mål og base på Nerstad skole og samfunnshus. Totalt skal det kjøres sju fartsetapper. På grunn av mildvær er fredagens shake down avlyst, og det kan også bli endringer i selve løpet. Spesielt andre fartsetappe, Malmveien, kan bli endret.

I år skal det kåres seks norgesmestre i rally. Det er i år to klasser for internasjonale biler med firehjulsdrift, henholdsvis gruppe N og en klasse for R5, S2000 og R4-biler. Som i fjor er det klasse for internasjonale biler med tohjulsdrift og med motorer inntil 2000 ccm. I tillegg er det NM-klasse for nasjonale biler med tohjulsdrift og nasjonale biler med firehjulsdrift. Siste NM-klasse er for kartlesere.

Det er sju NM-runder i årets sesong. Tre på vinterføre og fire på barmark. NM-finalen er Rally Telemark 4. oktober.

I NM-klassen for firehjulsdrevne biler i fjor var det Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum som stakk med NM-tittelen etter en spennende duell med Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold. Grøndal fortsetter med sin Subaru Impreza også i årets sesong i NM-klassen for gruppe N. Han har tatt over kartleser til sin argeste konkurrent fra i fjor, Roger Eilertsen fra NAF Øvre Østfold. Bieltvedt på sin side kommer ikke til start i årets sesong.

En ny og ung utfordrer for Grøndal blir Petter Kristiansen fra NMK Sør-Gudbrandsdal som tar steget fra en tohjulsdreven Skoda Fabia R2 til en Subaru Impreza. Sammen med kartleser Ole Kristian Brennum tok han NM-bronse for tohjulsdrevne biler i fjor, noe de også gjorde i 2011.

Geir Helge Frøslid fra NMK Fluberg tok fjerdeplass i denne klassen i fjor, og han har tatt over bilen til Sveinung Bieltvedt foran årets sesong. Det gjør at Frøslid og kartleser Tom Andre Haldammen også må regnes med i årets sesong.

I den nye NM-klassen for blant annet de nye R5-bilene er Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal en favoritt. Larsen, som tidligere har kjørt i en tohjulsdreven Ford Fiesta R2 og blant annet ble norgesmester i denne i 2012, kommer nå med en helt ny Fiesta R5. Han har fortsatt Torstein Eriksen i kartleserstolen, de to kjører helt klart for totalseier på lørdag. Foreløpig er det kun Ford som har en klasset R5-bil, og i hver sin Fiesta R5 kommer også Pål Try og Svein Frustøl til start på lørdag.

I klassen for tohjulsdrevne biler gruppe A og N med motorer inntil 2000 ccm var det Anders Kjær fra NMK Larvik som tok NM-gullet i fjor. Kjær kommer ikke til start på lørdag, men hans kartleser fra i fjor, Veronica Engan, kjører med Steve Røkland fra NMK Gardermoen i samme klasse. Røkland tok 4. plass i NM i fjor med sin Fiesta R2. Fjorårets sølvvinner i klassen, Marius Aasen fra NAF Motorsport Asker & Bærum, stiller igjen med sin Ford Fiesta R2 med Marlene Engan i kartleserstolen.

I NM-klassen for firehjulsdrevne biler i nasjonal klasse, var det Marius Dahl fra lørdagens arrangørklubb NMK Modum & Sigdal som tok NM-tittelen i fjor. Dahl stiller også i år i sin Mitsubishi sammen med kartleser Tor Audun Eriksen. Det er for øvrig mange førere som starter i denne klassen, som var ny i fjor, i lørdagens løp.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler var det Jan Kåre Wilsberg fra KNA Kongsvinger i Volvo 940 som tok NM-tittelen i fjor. Han er ikke påmeldt i lørdagens NM-åpning. Men det er fjorårets sølvvinner, Søren Snartemo fra NMK Konsmo i BMW M3. Sammen med kartleser Arne Ingar Stulen tok Snartemo NM-gullet i klassen i 2012.

Jan Egil Halland fra NMK Nore & Uvdal, som tok NM-bronse i fjor, stiller også i år med Anders Nygård i karleserstolen i sin BMW M3.

Blant kartleserne var det norgescup i fjor, men i år blir det NM-status. I fjor var det Trond Svendsen, som da kjørte med Anders Grøndal, som ble vinner. Han vant foran Roger Eilertsen, som i år skal kjøre med Grøndal. Bak disse fulgte søstrene Marlene og Veronica Engan fra NAF Motorsport Asker & Bærum.

NRK1 sender fra løpet søndag kl. 22.45.

 Les mer om Rally Sigdal her.

Foto: Pressebilde for Bilbutikken WRT. FOTO: BENJAMIN A. WARD / www.benjaminward.no