Uph er et samarbeid mellom Politiet, Vegvesen, Trygg Trafikk og NMK midt-gudbrandsdal. Ung På Hjul i Gudbrandsdalen ble startet som en direkte følge av flere svært alvorlige trafikkulykker med ungdom fra dalen.
Vi har sammen som mål å bidra til økt trafikksikkerhet i Gudbrandsdalen, ved at man får øvd seg på kjøring i trygge omgivelser og at de får kunnskap og erfaringer om egne begrensninger.
Vi håper å skape en felles forståelse og samtidig en intern justis som kjennetegnes ved at vi sammen holder aktiv bilkjøring på bane, ferdes trygt langs vegen og tør å si ifra!

Fredag 22/8 var det klart for høstsesong av UPH. Vi hadde denne gangen gjort avtale med NAF Motorsport i Hallingdal om at de skulle komme med både mannskap, biler og utstyr for å sette opp treningsbane for Autoslalom.
Vi startet kvelden som sist inne på møterommet hos Isoterm med kort informasjon før vi tok ut på flyplassen for å prøve praksisen.
På flystripa hadde Hallingdølene gjort klart utstyr og bane.
Nils Ove Embre og motorsport-teamet hans hadde stålkontroll på opplegget. De kontrollerte kjøretøy, tok alle med på gjennomgang av løypa, satte opp automatisk tidtaking og styrte start/mål.
De hadde med egne spesialriggede biler hvor alle fikk mulighet til å sitte på med profesjonell sjåfør.
Etter å ha sittet på og sett på litt, kastet ungdommene seg utpå med egne biler. 11 ungdomsbiler tegnet seg for treningsrunder ute på slalombana i håp om å tukte NAF-bilene.
At det var med to damer i NAF-teamet som også kjørte, både ufarliggjorde og utfordret.

I autoslalåm skal deltagerne på kortest mulig tid manøvrere bilen gjennom en bane med fartsreduserende hinder. Banen merkes opp med forskjellige kombinasjoner av plastkjegler som er plassert i henhold til autoslalåm-reglementet. Feilkjøring eller berøring av kjegler gir tillegg til anvendt tid. Bilen må tilfredsstille vegtrafikklovens krav, og deltagere må ha gyldig førerkort, eller øvelseskjøre med ledsager. Konkurranser avholdes der hvor plassen tillater det, og hvor sikkerhetsbestemmelsene kan følges.

Avslutningsvis ble Helge Kleiven fra Vegvesenet og Svein Morten Laingen fra Politiet utfordret til både å sitte på og kjøre selv. Begge stilte selvfølgelig sporty opp…..og til STOR begeistring fra publikum!!
Dette var en av de artigste kveldene med UPH på Frya!