Cecilie Skog er en av verdens fremste eventyrere og tureksperter. Hun har klatret til topps på verdens høyeste og farligste fjell, og gått til både Nordpolen og Sørpolen. Men da hun krysset Grønlandsisen på ski med sitt første barn i magen, forsto eventyreren at det var på tide å finne mer hjemlige og nære turer.

– Nå vil jeg heller omtale meg mer som en tobarnsmor på Tveita med krøller som liker seg det daglige, kortreiste friluftslivet, smiler Cecilie.

Reddet av NAF

I fjor kjøpte hun seg en ny bil, og meldte seg inn i NAF. Hun forteller også lattermildt hvordan hun allerede har hatt god bruk for NAFs heltmodige bilbergere!

– Da jeg ble stående fast i veikanten etter en klatretur for et par uker siden, kom en reddende engel fra NAF og hjalp meg – jeg følte jeg ble reddet av en prins. Bilbergeren kom veldig raskt så jeg rakk barnehagen, så det var helt nydelig. Jeg anbefaler alle som kjører bil å melde seg inn i NAF, stråler Skog.

Sommer hjemme i Norge

Som nordmenn flest skal også denne sommeren tilbringes hjemme i Norge.

– Vanligvis blir det mest korte turer hjemmefra. Det er noe jeg har lært etter at jeg ble mamma, at man må være litt mer tilstede og ikke tenke så langt frem. Ikke ha for store ambisjoner. Og eventyret er ikke nødvendigvis så veldig langt unna. Det er kanskje akkurat der du er, sier Cecilie.

Men i sommer skal vi benytte muligheten til å besøke besteforeldre og venner  – og transportmiddelet vårt er elbil, legger hun til.

Cecilie_ny_bil_ladehenger.jpg

LADER OPP TIL FERIE: Den energiske eventyreren kjøpte i fjor sin første bil. Nå gleder NAF-medlemmet seg til feriere med barna i hjemlandet i elbilen.

Cecilies supertips

 «Tjukken og Lillemor»-stjernen er opptatt av at døtrene Vilja (6) og Vega (4) også skal vokse opp med å bli glad i naturen. Her deler hun noen av sine beste tips for å sørge for at turen blir en suksess for store og små:

1. Du trenger ikke reise langt

– Veldig mange har oppdaga nærområdet sitt under koronaen, gått ut av huset og blitt litt mer kjent med lokalmiljøet. Tips nummer en er at man trenger ikke reise så veldig langt. Ofte ligger eventyret rett utenfor døra i dette flotte landet vårt.

2. Planlegg sammen

– Det aller viktigste tror jeg er at alle som skal være med på tur, både store og små, er med på planleggingen, slik at de får et eierforhold til det de skal være med på. Det er mye lettere å være motivert om man vet mer om hva man skal oppleve på forhånd. At man har sett på kartet, sett for seg hvordan det skal bli, vært med på forberedelsene og pakkingen. At de er med i hele prosessen og kan glede seg til det de skal oppleve.

– Jeg pleier å spørre ungene «hva tror dere vi trenger å ta med?». Popcorn vil de gjerne si, så svarer jeg at det var en god ide, så da tar vi med popcornkjele så vi kan poppe popcorn på bålet eller på gassbrenner. Det er viktig å balansere slik at de føler at de er med, og ikke bare får beskjed om at nå har mamma pakka sekken, så nå skal vi på tur.

DSC_5703.jpg

POP-ULÆRT: En praktisk popcornkjele over primusen er alltid suksess.

3. Skap noe å glede seg til

– Man bør bygge opp en forventning om at vi skal på tur. En stor del av det er å være med på planleggingen og glede seg til alt man skal oppleve. Det er jo halve greia med julaften og, at man går og gleder seg og bygger opp forventninger. Gi dem en følelse at dette er noe vi skal sammen, ikke noe de bare skal være med på. Det er vår tur, vårt felles prosjekt

4. Flere alternativer

– Når man skal finne turen og barna er små og ikke er så erfarne, så ta med noen alternativer så de føler at de er med på å bestemme, gjerne noen alternativer så det ikke spiller noen rolle for deg som forelder hvilke alternativ de tar.

5. La barna tegne kart

– Av og til setter vi oss ned og tegner våre egne kart. De skjønner jo ikke ordentlig kart ennå, så da lager vi våre egne. Plasser som vi kjenner tegner vi inn på forhånd. For eksempel steinene der vi pleier å klatre, eller treet der vi alltid ser et ekorn, den største maurtua, og det synes de er kjempegøy. Så bruker vi kartet underveis, og jeg spør gjerne «hvor er vi nå på kartet?». De synes det er kjempegøy. Man kan ta med fargeblyanter og fylle inn kartet underveis med det vi ser og opplever. Alle blir litt mer observante også. Putt kartet i en vanntett mappe, og ta fram fargeblyanter så man kan tegne inn ting underveis. Det kan man ta fram seinere og fylle inn. Det blir som en slags dagbok for barna.

Vilja_og_Vega.jpg

KREATIV MORO: Cecilies døtre Vilja og Vega synes det er moro å tegne sine egne kart på forhånd, og tegne inn nye funn underveis.

IMG_7347.jpg

6. Forbered barna på kjøreturen

– Pakk bilen dagen før, og det er lurt om alle er enige om hvor langt vi skal kjøre på forhånd. Om barna er forberedt på at vi skal kjøre et stykke, så går det mye bedre. Om du vet du skal kjøre til Sunnmøre, så er familien forhåpentligvis ikke lei før dere kommer til Drammen. Forventningsavklaring er viktig, og det er lurt å legge opp turen i bolker.

7. Lag pakkeliste

– Et godt tips er å pakke i god tid – og helst dagen før. Spontapakkede turer pleier å bli ganske tunge. Da tar man gjerne med for mye. Jeg pleier å lage en liste og krysse av når jeg putter i sekken. Det er lett å glemme vesentlige ting som fyrstikker, solkrem, myggmiddel og slikt om man ikke har en liste å krysse ut. Det er kjedelig å glemme!

– Jeg pakker alltid hengekøye og spikkekniv, slakkline, eller kanskje noe tau vi kan binde opp og lage zipline, eller lage klatreløype for bamsene. La leken få lov til å leve. Ikke ha dårlig tid. Å hele tiden skulle være et annet sted er veldig anmasende. Det viktigste er å skape gode minner.

8. Ta med mye og variert mat

– Det er viktig å ha med nok mat. Ikke spar vekt og plass på det! Og husk at det finnes mye mer enn pølser. La alle ha noe å si på det som skal spises. La barna få eierskap også til maten. Det er mye som er lett å ha på flaske; egg til omelett, pannekaker, for eksempel. I stedet for pølser, er det lett å forhåndslage wraps som kan steikes på panna. Eller suppe på termos!

DSC_5795.jpg

ENKELT OG GODT: Tomatsuppe på termos er både godt og lett å ha med på tur.

9. Vær enige om målet

– Forsikre deg om at alle er enige om målet for turen. Om vi skal krysse en elv eller komme opp på en topp, klatre eller bade, så er det viktig å definere turen på forhånd så alle er motivert for det som skal skje. Hovedmålet er at det skal være en fin tur. Og det er som kjent ingen skam å snu!

Din sak er vår sak!

Vi kjemper for at du skal kunne reise enklere, rimeligere og tryggere.

Få mer informasjon

DSC_2682.jpg

NYT ØYEBLIKKET: Døtrene har gjort tobarnsmoren mer bevisst på å være tilstede i øyeblikket, og nyte hvert øyeblikk av turen.  

10. Slå opp telt i tide

– Det er lurt å campe når motivasjonen er på topp, før man begynner å bli sliten og sulten. Avslutt før du tror. Mestringsfølelse og overskudd er bedre enn en grinete gjeng. Hvis du skal over fjellet og sove der, bør du ha et telt som tåler mer vind og vær enn om du skal ligge i skogen. Godt liggeunderlag er viktig. Da sover man bedre og mer klar for eventyr dagen etter. Vi trenger ikke gå så langt for å etablere leir. Det er fantastisk å sove på tørka myr, lyng og mose.

DSC_5465.jpg

BEHAGELIG: – Det er veldig deilig å ligge og vugge i om natta og se på stjernene, smiler Cecilie.

– Det er veldig mange som er blitt veldig glad i hengekøye den siste tiden. Man kan sove i ulendt terreng, for bakken ikke er jevn eller tørr kan du sove der, og det tar mindre plass å pakke. Og det er veldig deilig å ligge og vugge i om natta og se på stjernene. Det er viktig at du har stor nok hengekøye, så du ikke føler du detter ut, og har plass til liggeunderlag. Og husk sovepose og myggnetting!

11. Vi kan lære av barna

– Sist, men ikke minst: Ikke vær for ambisiøs med tanke på hvor langt dere skal eller hvor mye man skal rekke. De små er veldig flinke til å være tilstede i øyeblikket. Det tror jeg vi voksne kan lære mye av, stråler Cecilie.