Kilometerjuks er et omfattende problem og en enkel måte å få mer for bilen enn den egentlig er verdt.

Dette bør du sjekke før du kjøper bilen:

  • Bilens alder
  • Servicehistorikken og kilometerstand
  • Kilometerstand opp mot andre biler
  • Se etter slitasje
  • Kjør en tur med bilen
  • Ta også gjerne en tilstandsrapport eller en NAF-test.

Finnes ikke servicehistorikken, bør du be selgeren dokumentere når og hvor bilen har hatt service. Kan ikke selgeren det, bør du vurdere om du ønsker å kjøpe bilen.

Bruktbiler fra utlandet kan være jukset med

Det er dessverre gode penger å tjene på å skru tilbake kilometertelleren. For bilkjøperne gjelder det å passe på og særlig med bruktimporterte biler. En EU-rapport viser at på hele en av tre tyske bruktbiler er det jukset med kilometerstanden.

I 2013 beregnet NAF at det årlig jukses med kilometerstand på biler i Norge for mellom 2 og 5,3 milliarder kroner.

Siden den gang har vi fått et register der kilometerstand rapporteres inn fra EU-kontrollene i Norge. Men fortsatt er dette et omfattende problem som forbrukerne taper store summer på hvert år.

EU-kontroll_ny_HW_01.jpg

EU-KONTROLL: Det er viktig at bilen er EU-godkjent, men kontrollen er ingen garanti for at bilen er et godt kjøp.

Håper på et nasjonalt kjøretøyregister

EU-kontrollene gjør at kilometerstanden registreres for biler som er fire år og eldre. Vi mener at dette bare er en start som må lede til et nasjonalt kjøretøyregister der alle som er i kontakt med bilen så som på servicer, verkstedbesøk, forsikringsselskapene, bilberging og lignende, skal være pålagt å rapportere kilometerstand til.

Kan medføre store utgifter

Har du kjøpt en bil du tror kan være jukset med, kan du fort få uforutsette verkstedutgifter. Eksempelvis kan man tro det er lenge til registerreima skal skiftes fordi kilometerstanden er for lav, og det kan igien medføre store motorskader.

Det er ikke enkelt å oppdage juksing med kilometerstanden, men mistenker du at bilen du har kjøpt er jukset med – bør du gjennomgå bilens serivcehistorikk og se hva som er blitt registrert av kilometer under hver kontroll. Normal kjørelengde er 13 000 til 17 000 kilometer i året. Tror du at du har fått feil opplysninger, så ikke nøl med å ta kontakt med selgeren.

Mistenker du fortsatt at bilen er jukset med, bør du få den kontrollert for å forsøke å avsløre kilometerjuks. Løser ikke saken seg, kan du som NAF-medlem ta kontakt med våre advokater.

Les mer om medlemsfordelen juridisk bistand!

Kontrakten er kjøpets viktigste dokument

Overraskende mange unnlater å skrive kontrakt når de skal selge eller kjøpe en bil privat. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler vi alltid å skrive en kontrakt ved kjøp og salg av bil. Med NAF kjøpekontrakt kan du signere digitalt med BankID.