Uansett om du skal kjøpe bilen av en privatperson eller av en profesjonell bilforhandler vil grundig forarbeid gi deg en tryggere bilhandel. Det kan spare deg for frustrasjon og problemer i etterkant. 

Før du kjøper bil er det viktig at du:

  • Tenker gjennom hvilken bil som dekker dine ønsker og behov
  • Har finansieringsbevis i orden og at du har tenkt gjennom hvilken pris du er villig til å betale for bilen. 
  • Undersøk eierforholdet - er det eier av bilen som selger den?
  • Be om at selger fremlegger bilens service- og verkstedhistorikk. Sjekk at bilen har vært på service jevnlig og spør om det er skiftet andre vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice.
  • Spør selger om bilen har vært utsatt for kollisjon eller større skader.
  • Få bekreftet at bilen er EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som en NAF Test. En EU-kontroll betyr kun at bilen tilfredsstiller visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien.
  • Du kan spare deg selv for mye irritasjon og store kostnader ved å forlange at bilen skal gjennom NAF-test før du slår til. Testen er mye mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si noe om den tekniske kvaliteten på bilen langt utover en EU-kontroll.

Når du skal overta bilen

Selv om du har avtalt med selger å se på bilen er det viktig at du beholder roen og ikke lar deg rive med. Selv om bilen ser flott ut og selger har gitt lovnader om bilens tilstand bør du undersøke den grundig. 

Vi hjelper deg med bilkjøpet

Om det er noe du er usikker på kan du ta kontakt med våre juridiske og tekniske rådgivere.

Hvis du skulle oppdage feil ved bilen i etterkant av kjøpet er det viktig at du klager skriftlig til selger. Dette gjelder uavhengig av om du har kjøpt bilen av en privatperson eller en profesjonell bilforhandler.