Teknologiutviklingen går raskt og politiske vedtak gir føringer for hva som er lurt å velge. Men de politiske rammene er uforutsigbare og endrer seg for ofte, og det gjør det uoversiktlig for forbrukerne. 

Komplisert marked å navigere i 

Noe var enklere før. Da sto valget mellom bensin eller diesel, størrelsen på bilen, sikkerhetsnivå, komfort, ekstrautstyr og farge. Og man kjøpte bilen. Sånn var det bare. Nå har du langt flere valg samtidig som klimaforpliktelser og politiske vedtak gjør alt mer komplisert. Leasing har tatt av og stadig nye eierformer dukker opp; bildeling, billeie mellom privatfolk og abonnementsløsninger.  

Vi vet noe om målsetningene til våre nasjonale myndigheter. I 2025 skal alle nye biler som selges i Norge ikke slippe ut noe som helst. Samtidig blir det stadig dyrere å kjøre fossile biler i våre største byer, særlig diesel. Og skruen ser ut til å strammes for hvert år som går. Men dette gjelder ikke for de mange som ikke bor i byene. I distriktene er fortsatt en dieselbil et godt alternativ både for lommebok og miljø. 

NAF Swap Lease

Tesla_Model_3_Leaseplan.jpg

Med NAF Lease er det trygt og enkelt å lease bil!  Ønsker du elbil tilbyr NAF et unikt produkt, NAF Swap Lease.

Mer om NAF Lease

Ingen fasit på om man skal eie, lease eller dele 

Hva skal man da gjøre i denne uoversiktlige situasjonen? Det er det ikke et fasitsvar på, men det er flere ting man bør tenke gjennom som ikke var like aktuelt tidligere. Nå må man faktisk spørre seg om man trenger bil i hverdagen i det hele tatt. I de større byene står bilene stille mesteparten av tiden, men det er praktisk å ha bilen tilgjengelig når man trenger den. Kanskje hadde det vært like greit å dele bil med andre gjennom bildeling eller leie bil privat gjennom Nabobil?  

Skal man kjøpe bil som stort sett skal brukes i byområdene, er det elbil som gjelder. Men det er begrenset med modeller å velge i, og vi venter fortsatt på en bredde av familie-elbiler. Hva skal man da gjøre? I den fasen vi er inne i nå, er leasing et godt alternativ i byene. Det tar vekk mye av usikkerheten rundt bilholdet samtidig som du får en ny og sikker bil.  

Politisk vingling skaper usikkerhet 

Det er greit at politikerne skal lede oss til å ta riktige valg i hvordan vi kommer oss rundt i hverdagen. Men hva som er rett og galt blir fort svart-hvitt. Først var signalet at de nyeste dieselbilene med mest moderne utslippsteknologi, skulle få fordeler. Men det endret seg når nye bomtakster i Oslo ble gjennomført. Og de ladbare hybridene har av alle ting havnet i samme takstgruppe som bensinbiler. Det siste skuddet på stammen er beredskapstakster. I Oslo skal bomtakstene skrus opp tre-gangen på dager med akutt høy luftforurensing. Og det skilles ikke på om det er en gammel dieselbil eller en bensinbil som også kan gå på strøm.

Heldigvis er lufta sjelden så dårlig at akutt-tiltak må til, men politikerne både nasjonalt og lokalt må slutt å vingle. De skaper unødvendig usikkerhet hos den befolkningen de skal representere.