Det er som oftest en bank, finansinstitusjon, forsikringsselskap eller lignende, som er utleier av leasingbiler. Avtalen som inngås er som en langtidsleie av bilen, men det er et par viktige forskjeller:

  • En leaset bil er ikke som en leiebil. En leiebil har alt inkludert.
  • På en leaset bil har du full bruksrett, men også full vedlikeholdsplikt.

Dette betyr at om ikke annet er avtalt, skal du selv sørge for at servicer blir fulgt, dekk byttet og forsikring tegnet. Leasingselskapets ansvar for dette stanser når nøkkelen overleveres.

Hvorfor varer en leasingavtale i tre-fire år?

Den som leaser bilen skal betale for verditapet på bilen. Da må selskapet som eier bilen, nemlig utleieren, kunne regne ut hvor stort dette tapet blir. Da spiller kjørelengde og alder inn. Med en fastbestemt leielengde er det enkelt å regne ut verditap og hvor mye leietaker da skal betale totalt i startleie og månedsleie.

Hva er startleie, restverdi og månedsleie?

Startleie fungerer som en slags egenkapital. Som regel er startleien 10 prosent av bilens verdi og ikke et depositum. Det betyr at de pengene får man ikke igjen. Men startleien har noe å si for månedsleien man får. Da kommer et nytt begrep inn som er viktig, nemlig restverdi. Det er den prisen bilforhandleren eller leasingselskapet kjøper bilen tilbake for når avtalen er over. Månedsleien blir bestemt av tre faktorer: Bilens kjøpspris, restverdien og startleien. Når restverdien og startleien trekkes fra kjøpsprisen, er det det resterende beløpet man skal betale ned månedlig. Det betyr også at man kan få ned månedsprisen ved å betale mer inn i startleie. Totalsummen blir den samme, men det månedlige trykket på privatøkonomien blir mindre. 

NAF Swap Lease

Tesla_Model_3_Leaseplan.jpg

Med NAF Lease er det trygt og enkelt å lease bil!  Ønsker du elbil tilbyr NAF et unikt produkt, NAF Swap Lease.

Mer om NAF Lease

Les kontrakten og snakk med utleier 

Det er ikke egner regler for leasing-kontrakter, og det er både fordeler og ulemper med det.  

Fordelen er at du kan sammenligne mellom aktørene i markedet og finne det tilbudet som inneholder det beste for deg. Siden man selv har vedlikeholdsplikt, kan det være greit å ha med i kontrakten at avtalen inkluderer service og hjulskift. Det er fullt mulig å forhandle med bilforhandleren eller leasingselskapet akkurat som ved kjøp av bil. 

Ulempen kan være at kontraktene i mange tilfeller er utformet på utleiers premisser. Det er viktig å sette seg grundig inn i hva avtalen innebærer for deg i forhold til blant annet kostnader ved å gå ut av kontrakten, kostnader ved for mange kjørte kilometer, service og vedlikehold m.m.