Skal du selge bilen så fort som mulig og uten mye plunder, gjelder det å ta en liten pust i bakken. Litt forarbeid kan gi færre problemer og spare tid på litt sikt.

Vil du kvitte deg med bilen så fort som mulig, bør du i alle fall lese disse punktene:

  • Før du annonserer bilen til salgs, bør du undersøke hva bilens markedspris er. Priser på tilsvarende biler på nettet vil i de fleste tilfeller kunne være et godt utgangspunkt for bilens antatte markedspris.

  • Som selger av bilen har du en opplysningsplikt. Kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold ved bilen. Sørg for å skrive inn i kontrakten de opplysningene som du gir om bilen.

  • Hvis kjøper ønsker å prøvekjøre bilen, bør du forvisse deg om at han/hun har gyldig førerkort. I tillegg anbefaler vi alltid å bli med under prøvekjøringen.

  • Er årsavgiften betalt? Selger du bilen, og den blir omregistrert før 31. desember, er det den nye eieren som får regningen. Selger du bilen før årsavgiften er betalt, må du bli enig med den nye eieren om hvem som skal betale.

  • Bilen bør være EU-godkjent, men husk at EU-godkjenning ikke er det samme som at en NAF test. Bilen tilfredsstiller bare visse sikkerhetskrav for å få lov til å rulle på veien. Ta en NAF Salgstest før du legger bilen ut for salg. Testen er mye mer omfattende enn en EU-kontroll og vil si noe om den tekniske kvaliteten på bilen langt utover en EU-kontroll. Den gir deg mulighet til å fikse på småting, og er dessuten et godt salgsargument i seg selv.
  • Husk at bombrikken i bilen også må ha rett eier! Les mer om Autopass her.

Skriv kontrakt!

Selve kontrakten er salgets viktigste dokument. Med NAF kjøpekontrakt kan du signere digitalt med BankID eller laste ned PDFen

Hvis du fortsatt er usikker på noen av punktene, bør du ta en nærmere kikk på sakene under kjøp og salg på NAF.no.

Skal du kjøpe eller selge bil?

Prøv vår nye guide "Trygt Eierskifte". Her får du en enkelt oversikt over alt du må gjøre når du skal kjøpe eller selge bruktbil.

Se guiden her

Dokumenter til Statens vegvesen

Når dere er enige om pris og har fylt ut kontrakten fra NAF er salget så godt som i boks. Men selve eierskiftet i Statens vegvesens registre gjenstår.

  • Eierskifte kan enkelt ordnes digitalt gjennom Statens vegvesens digitale tjenester. Løsningen krever at både kjøper og selger logger seg inn på vegvesenets Min side (krever BankID eller tilsvarende autentisering). Hvis du ikke bruker de digitale tjenestene, må du gjøre følgende:

Hva med forsikringen?

Den nye eieren av bilen må bestille forsikring, og du må huske å si opp din.